שתף קטע נבחר

צפון קוריאה: ביל קלינטון נפגש עם קים ג'ונג-איל

הנשיא האמריקני לשעבר, שנחת הבוקר במפתיע בצפון קוריאה, נפגש עם שליט המדינה קים ג'ונג-איל. לפי דיווח צפון קוריאני, קלינטון העביר מסר מאובמה. הבית הלבן הכחיש זאת והבהיר: הוא בא על דעת עצמו, כדי לשחרר את העיתונאיות האמריקניות

נשיא ארצות-הברית לשעבר, ביל קלינטון, שנחת לפנות בוקר בצפון קוריאה, נפגש אחר הצהריים (יום ג') עם מנהיגהּ, קים ג'ונג-איל. זו הפגישה הראשונה של בכיר אמריקני עם קים מאז פגישתה של מזכירת המדינה של מדלן אולברייט עמו בשנת 2000, אז כיהן קלינטון כנשיא.  

 

סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הרשמית דיווחה כי קלינטון וקים סעדו ביחד בפיונגיאנג וכי הנשיא האמריקני לשעבר העביר מסר מילולי מהנשיא האמריקני הנוכחי, ברק אובמה. דווח כי קים הודה לו וכי השניים "ניהלו דיון נרחב". הבית הלבן הכחיש שקלינטון נשא עמו מסר מאובמה. "זה לא נכון", אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, בתשובה לשאלות עיתונאים בנושא.

 

מוקדם יותר היום הודיע הממשל האמריקני כי ביקורו של הנשיא לשעבר בצפון קוריאה הוא חלק מ"משימה פרטית בלבד". דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, הבהיר כי קלינטון הגיע לפיונגיאנג על דעת עצמו, במטרה לקדם את שחרורן של שתי עיתונאיות אמריקניות.

 

בשעות הבוקר המוקדמות נחת קלינטון בבירת המדינה הקומוניסטית, פיונגיאנג. בצילומים שפרסמה צפון קוריאה נראה כי לקלינטון המתינו לפחות שני נציגים בכירים של הממשל: ראש צוות המשא ומתן בשיחות על תוכנית הגרעין ובכיר בפרלמנט. אולם משימתו העיקרית היא לפעול למען שחרור שתי העיתונאיות, שנידונו למאסר בן 12 שנים עם עבודות פרך.

 

ביקורו של הנשיא לשעבר בצפון קוריאה הפתיע רבים בארצות הברית ובעולם. אולם העבר מלמד כי אין סיבה להיות מופתעים, מאחר שקלינטון נקט צעד דומה בעת כהונתו, כששלח את הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר לפיונגיאנג.

 

לפני 15 שנה, שלח את קרטר

המגזין האמריקני "פורבס" דיווח כי לפני 15 שנה אירע מקרה דומה מאוד בעת שביל קלינטון היה הדייר בבית הלבן. הנשיא לשעבר קרטר נשלח מטעמו לפיונגיאנג כדי לשכנע את מנהיג צפון קוריאה דאז, קים איל סונג, להשעות את תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית. זאת, בתמורה לקבלת סיוע מהמערב.


קים ג'ונג-איל לצד ביל קלינטון, היום בפיונגיאנג (צילום: רויטרס)

 

ב-1994 קבע הנשיא דאז קלינטון כי ביקורו של קרטר במדינה הקומוניסטית היה הצלחה ואף היווה פריצת דרך במגעים. באותם ימים התחייב המשטר הקוריאני להקפיא את תוכנית הגרעין בתמורה לנפט בשווי חמישה מיליארד דולרים והקמת שני כורים גרעיניים למטרות שלום.

 

פריצת הדרך לא נמשכה זמן רב, שכן צפון קוריאה לבסוף

הפעילה מחדש את הפרויקט המסוכן. כך אירע שב-2002 הנשיא ג'ורג' בוש הבן לא היסס להכניס את המדינה לאותה רשימה עם עיראק וסוריה ב"ציר הרשע" המפורסם. נדרשו שלוש שנים נוספות של שיחות עם ארה"ב, יפן, רוסיה, סין ודרום קוריאה עד אשר הסכימה צפון קוריאה להקפיא את תוכנית הגרעין פעם נוספת. גם הפעם קיבלה פיונגיאנג הבטחה לסיוע ואף התחייבות מארה"ב כי לא תפלוש למדינה.

 

שליט צפון קוריאה הנוכחי, קים ג'ונג איל, החזיר את הגלגל לאחור פעם נוספת אחרי בחירתו של אובמה לנשיא. שורת הניסויים שערכה המדינה בחודשים האחרונים למעשה הבהירה לארה"ב כי דבר לא השתנה מאז 1994, רק שהפעם למדינה הקומוניסטית יש כבר נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קלינטון וקים, היום בפיונגיאנג
צילום: רויטרס
קלינטון עם נחיתתו בפיונגיאנג
צילום: AP
צילום: AP
העיתונאית האמריקנית קים ג'ונג נם
צילום: AP
מומלצים