שתף קטע נבחר

דרמה בחיסכון: אושרה קופת גמל בניהול אישי

ועדת הכספים אישרה פה אחד את התקנות להפעלת קופות גמל בניהול אישי. המשמעות: מעתה יוכל כל חוסך לנהל את כספי החיסכון שלו, בעצמו. בשלב זה, התקנות יחולו על כספי ההשתלמות וחלק מצומצם מכספי הגמל. הבנקים: מהלך מוטעה, לא נלמד הלקח מהמשבר האחרון

ניהול עצמי של החיסכון הפנסיוני: ועדת הכספים אישרה היום (ד') פה אחד, את תקנות הפעלתן של קופות גמל בניהול אישי בישראל.

 

משמעות החיסכון בקופת גמל אישית הינו מתן אפשרות לחוסך לנהל באופן בלעדי את חסכונותיו. על פי מודל זה, הכסף שצובר החוסך לעת הפרישה, החיסכון הפנסיוני שלו - מנוהל על ידו והחוסך יכול לקבוע היכן וכיצד להשקיע את הכסף,תוך קבלת פטור ממס, כפי שניתן בשאר הקופות.

 

בנוסף, למרות שהחוסך רשאי לנהל את החיסכון בעצמו, הוא יכול גם להעביר זכות זו לקרוב משפחה, או אם ירצה בכך, לאפשר למנהל תיקים מקצועי שינהל עבורו את הכסף.

 

יש לציין כי באוצר החלו לגבש את המודל כבר לפני כשלוש שנים, כאשר טיוטא ראשונה פורסמה בסוף שנת 2006. במהלך שנת 2008 פרסם האוצר תקנות הקובעות את המודל שיופעל בישראל.

 

לפני כשלושה שבועות העביר האוצר את התקנות לאישור ועדת הכספים, וכאמור, היום הן אושרו.

 

רק בקרנות ההשתלמות וקופות לעצמאיים

על פי התקנות, בשלב זה, לקופות בניהול עצמי ניתן להעביר כספים מקרנות השתלמות וכן מכספים שמפקידים חוסכים באופן עצמאי (כספים שאין כנגדם הפקדת מעביד בקופות הגמל) בלבד.

 

באוצר מסבירים כי הגבלה זו תיצור את האיזון המתאים בין הרצון לאפשר ניהול כספים באופן עצמאי לחלוטין ומנגד תמנע ניהול של כספים שעונים לרוב על הגדרת ה"רובד הראשוני" של כספי החיסכון פנסיוני.

 

במהלך השנים, ולאור המסקנות שיעלו בעקבות בחינת יישומה בפועל של קופת גמל בניהול אישי, תבחן מחדש האפשרות להרחיב את אפשרויות ניהול הכספים בקופת גמל אישית גם עבור סוגים אחרים של כספים.

 

יש לציין כי על פי התקנות, קיימות גם הגבלות מסוימות על ההשקעות כגון שהחזקה בנייר ערך בודד של תאגיד מסוים לא תעלה על 10% מסך נכסי הקופה.

 

באוצר הדגישו כי הפעלת המכשיר היא צעד משלים להסדרה בנושא של התאמת מסלול החיסכון הפנסיוני לגיל החוסך. בנוסף אומרים באוצר, כי מסגרת החיסכון בקופת גמל אישית, תאפשר לחוסכים להוזיל את עלויות דמי הניהול המשולמות על חסכונותיהם באמצעות שימוש בהשקעה במכשירים פיננסיים בעלי מדיניות השקעה פסיבית ולטווח ארוך עם עלויות ניהול נמוכות מאלו הקיימות היום.

 

"הפעלת קופות גמל אישיות בישראל מציעה מודל שבו לראשונה יכול החוסך להחליט באלו נכסים להשקיע את כספי החיסכון הפנסיוני שלו. החוסך יהיה אחראי לקבלת החלטות ההשקעה שיחולו ביחס לניהול כספיו" אמר שר האוצר יובל שטייניץ.

 

הבנקים וסוכני הביטוח התנגדו

בדיון שנערך בוועדת הכספים, הזהיר נציג לשכת סוכני הביטוח כי המעבר לקופות גמל אישיות יביא לצמצום השוק ובעוד מספר שנים הכנסת תידרש להקים ועדת חקירה – מדוע על השוק הזה השתלטו 5 גופים בלבד.

 

נציגי הבנקים טענו כי החלטת ועדת הכספים של הכנסת לאשר את התקנות, פוגעת בעקרונות שקבע האוצר בעצמו במסגרת ניסיונו להקים מערך ייעוץ אובייקטיבי לציבור החוסכים לפנסיה.

 

דברי הבנקים באים על רקע העובדה כי במסלול החדש לא ניתנת עמלת הפצה לגופים שעוסקים בייעוץ ובהפצה בתחום הפנסיוני, בתוכם הבנקים.

 

משה פרל, מנכ"ל איגוד הבנקים, אמר: "המודל שנבחר על ידי משרד האוצר לוקח 100 מיליארד שקל מתוך החיסכון הפנסיוני של הציבור, ושולח אותם לאפיקי השקעה מסוכנים, וזאת בניגוד ללקחי המשבר האחרון בשוק ההון".

 

באיגוד הבנקים מציינים, כי במהלך אישור התקנות של הקופות האישיות, פעל משרד האוצר בניגוד גמור למודל הצ'יליאני, שאותו מבקש האוצר לאמץ, שמטרתו לצמצם את הסיכון באפיקים הפנסיוניים ולהתאים את רמת הסיכון לגיל החוסכים.

 

"העברת חסכונות פנסיוניים לקופות גמל אישיות, כאשר לחוסכים אין כלים מקצועיים מספיקים לנהל אותם, עלולה לגרום לסיכון כספי הפנסיה, בעיקר של עמיתים מבוגרים" אומרים שם. עוד טוענים באיגוד הבנקים כי "אישור התקנות של קופות הגמל האישיות במתכונת הנוכחית עלול לגרום לכך שהגופים המוסדיים המנהלים קופות גמל וקרנות השתלמות, יעודדו את הלקוחות להעביר את כספי הפנסיה שלהם לקופות האישיות משיקולים לא מקצועיים לאור העובדה כי הם אינם משלמים עמלת הפצה על הקופות האישיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת הכספים. לא קיבלו את הסתייגות הבנקים וסוכני הביטוח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים