שתף קטע נבחר

דו"ח: צה"ל הרג בעזה נשים וילדים שנשאו דגל לבן

אחרי שהטיח ביקורת קשה בחמאס, דו"ח נוסף של Human Rights Watch על מבצע "עופרת יצוקה" כולל האשמות חמורות נגד צה"ל: 11 אזרחים נהרגו, למרות שהיה ברור שאינם קשורים ללחימה. צה"ל: היו אנשי חמאס שהניפו דגל לבן בזמן לחימה

יותר מחצי שנה אחרי מבצע "עופרת יצוקה", עוד מסמכים מטילים ספק במוסר הלחימה של צה"ל: ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מפרסם היום (ה') דו"ח בו עדויות על שבע תקריות בהן נורו אזרחים פלסטינים ברצועת עזה על אף שנשאו דגלים לבנים, בידי חיילים ישראלים. לפי הדו"ח בתקריות הללו נהרגו 11 אזרחים, בהם חמש נשים וארבעה ילדים, ושמונה נוספים נפצעו. בארגון מציינים כי צה"ל סירב לבקשות לשתף פעולה עם החקירה ולא נענה לשאלותיהם.

 

דו"חות אחרי "עופרת יצוקה":

 

בכל התקריות, כך נטען, הקורבנות עמדו, הלכו או נעו ברכב באיטיות עם אזרחים לא חמושים נוספים, תוך שאחד מהם לפחות מניף דגל לבן מאולתר - שללא ספק נראה על-ידי צה"ל. לפי הראיות עליהן מתבסס הדו"ח לצה"ל הייתה שליטה על האזורים המדוברים, בהם לא התבצעה לחימה באותו הזמן ולא נמצאו חמושים בין הקורבנות - ועל כן יש כאן משום עבירה, לדבריהם, על החוק ההומניטרי הבינלאומי ודיני המלחמה.

 

מחברי הדו"ח ביקרו באתרי התקיפה, בחנו ראיות בליסטיות, עברו על התיקים הרפואיים וערכו ראיונות רבים עם עדי ראייה.


"בחלק מהמקרים האזרחים נורו בכוונה תחילה" (צילום ארכיון: AP)

 

ב-HRW מאשימים את צה"ל כי בכל אחת מהתקריות, לפי הראיות, החיילים לא נקטו באמצעי זהירות מתבקשים להבחין בין אזרחים ללוחמים לפני התקיפה. גרוע מכך, בארגון טוענים כי במקרים מסוימים נראה אף שחלק מהירי כלפי אזרחים בוצע בכוונה תחילה. אצבע מאשימה מופנית כלפי ממשלת ישראל יחד עם הצבא, על שלא יזמו חקירה ולא העמידו לדין אחראים לפשעי מלחמה לכאורה.

 

"הסתכלנו עליהם, נופפנו בדגלים - וירו"

באחד המקרים המפורטים בדו"ח, ב-7 בינואר במזרח ג'בליה, שתי נשים ושלושה ילדים ממשפחת עבד ראבו עמדו מחוץ לביתם. לפחות שלושה מהם החזיקו פיסות בד לבן, כאשר חייל ישראלי פתח לעברם באש והרג שתי בנות - בת שנתיים ובת שבע - ופצע את

הסבתא וילדה שלישית. הסבתא, שנורתה פעמיים, סיפרה לאנשי הארגון: "בילינו שבע או תשע דקות בניפנוף בדגלים והפנים שלנו הופנו לעברם (החיילים). לפתע הם פתחו באש והבנות נפלו על הרצפה".

 

בתקרית אחרת, ב-13 בינואר בכפר חוזעאה, חייל ישראלי ירה והרג את ראוויה אל נאג'ר, בת 47, ופצע את קרובת משפחתה יסמין, בת 23. הנשים הלכו בקבוצה קטנה על הכביש כדי לעזוב את השכונה בה התגוררו, עליה השתלט הצבא. החיילים התמקמו בבית, 200 מטרים במורד הרחוב, וירו לעברן ללא ירי אזהרה.

 

שלושה מהאירועים התרחשו בכפר עטטרה שבצפון הרצועה. "נסענו בטרקטור ובדרך ראינו טנקים וחיילים", אמר עומר אבו חלימה, בן 18, על תקרית ב-4 בינואר. "הם הורו לנו לעצור, ואחר כך ירו עלינו. הרגו בת-דודה שלי, מטר, ופצעו בן-דוד אחר, מוחמד, שאחר כך מת".

 

במקרה אחר בעטטרה, מסופר על שתי נשים שיצאו עם דגלים לבנים מתוך בית שכוחות צה"ל החלו להרוס - כדי לומר להם שיש בתוכו אזרחים. "פתחנו את הדלת, וצלף ירה עלינו מבית אחר", סיפרה זכיה אל-קאנו (55). "איבטיסאם נפגעה ואני הסתובבתי וחזרתי לתוך הבית. אז עוד כדור פגע לי בגב. איבטיסאם מתה בכניסה לבית".

 

בדו"ח נמתחת ביקורת על אופן האזהרה ששיגר צה"ל לאזרחים, בדמות כרוזים, שהיו "כלליים מדי, מעורפלים, ולא הצביעו על מקום שאליו ניתן להימלט". בתחילה, נטען, התבקשו התושבים "לעבור למרכזי הערים", אך בהמשך גם אזורים אלו הופגזו - בהם מרכזים של האו"ם ששימשו כמקלט. לאחרונה הוחלט בצה"ל כאחד מלקחי המבצע להעביר פרטים מדויקים יותר לפלסטינים לפני תקיפות אוויריות, בטלפון ובכרוזים.

 

HRW מתח ביקורת על החלטה במועצת הביטחון של האו"ם שקראה לבדוק הפרות של החוק הבינלאומי רק מצד ישראל, אך מציין את ועדת החקירה שהוקמה מאוחר יותר, בראשות התובע הבינלאומי ריצ'רד גולדסטון - איתה ישראל סירבה לשתף פעולה.

 

צה"ל: חמאס עושה שימוש ציני ב"דגל לבן"

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הדו"ח מבוסס על עדויות שמהימנותם לא הוכחה. כוחות צה"ל מונחים לכבד את מי שמניף 'דגל לבן' כסימן לכניעה או לאי מעורבות בלחימה, ולהמנע מלפגוע בהם. באופן מצער, פעילי חמאס עושים שימוש ציני בחובה זו של צה"ל, ומניפים 'דגל לבן' ככסות לביצוע פעולות לחימה, ועל מנת לזכות בחסינות מפני תקיפה. אנשים המניפים 'דגל לבן' באופן כזה, פועלים באופן בלתי חוקי, אינם נהנים מהגה מפני תקיפה, ואף גורמים סיכון של ממש לאוכלוסייה האזרחית שסביבה.

 

"במקרים בהם מתעורר חשד, כי אדם המניף 'דגל לבן' פועל באופן המסכן את כוחותינו, רשאים הכוחות לנקוט בצעדים הדרושים לבירור החשד ולהסרת האיום, בהתאם להוראות הפתיחה באש הרלוונטיות.

 כוחות צה"ל הונחו באופן חד משמעי שלא לפתוח באש כלפי מי שמזוהים כאינם מעורבים בלחימה ולסייע ככל הניתן לנפגעים פלסטינים תחת לחימה רציפה.

 

"יחד עם זאת, צה"ל מחוייב לבדוק כל טענה מבוססת בדבר התנהגות החורגת מחובותיו של צה"ל או מדיני הלחימה. עשרות אירועים מצויים בבדיקה ובחקירת מצ"ח".

 

גורמים בצה"ל אמרו עוד ש"מקוממת העובדה כי על תקופה לחימה של 22 יום במבצע 'עופרת יצוקה' מוציא הארגון מספר דו"חות, ואילו על שמונה שנים של מציאות בלתי נסבלת ושיבוש חיי התושבים בדרום הארץ, תוך ירי בלתי פוסק של קסאמים ופצצות מרגמה, יוצא דו"ח אחד קצר בלבד ולא משמעותי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בהריסות בג'בליה
צילום: רויטרס
חיילים יוצאים מעזה
צילום: רויטרס
מומלצים