שתף קטע נבחר

כשקשה להתאפק: 10 עובדות על שלפוחית רגיזה

כ-17% מהאוכלוסייה סובל מבעיית התאפקות ותכיפות במתן שתן בשל הפרעות של שלפוחית רגיזה. איך מאבחנים, מה צריך לשלול ומהם הטיפולים החדשים?

אין מי שלא מכיר את התופעה הזו: התחושה בה שלפוחית השתן עומדת להתפוצץ והשתן אוטוטו בורח. אתם מצליבים רגליים ומדדים בחיפוש אחר השירותים הקרובים. אצל מאות ישראלים התופעה הזו היא יומיומית. בזכות טיפולים חדשים ויכולת אבחון מדויקת, אפשר לטפל בה ולחזור לשגרת חיים טובה. בעזרת פרופ' אלכסנדר גרינשטיין, יו"ר איגוד האורולוגים הישראלי, אנו מביאים לכם כמה עובדות שלא ידעתם על שלפוחית רגיזה.

 

1. כדור השתן

שלפוחית שתן הינה איבר שרירי שתפקידה לאגור את השתן המגיע מהכליות ולפנות אותו כשאנחנו חפצים בכך. כשקיימות הפרעות בשלב אגירת השתן מופיעות תלונות של תדירות גבוהה בהשתנה (מרווח של פחות משעתיים בין ההשתנות), התעוררות בלילה להשתנה, דחיפות (קושי לדחות השתנה כאשר קיים הצורך להשתין) ובמקרים חמורים איבוד שתן לא רצוני.

 

2. אחד מכל שישה

על פי ההערכות והנתונים בספרות הרפואית, כ-17% מהנשים והגברים סובלים מהפרעות של שלפוחית רגיזה.

 

3. לא רק נשים

בעבר הייתה חלוקה גסה בין שלפוחית רגיזה אצל נשים לבין תופעה דומה אצל גברים, כשהמחשבה הייתה שאצל הגברים ערמונית מוגדלת היא שגורמת לבעיה. שנים האחרונות הובהר שהתופעה שווה אצל שני בני המינים, ונובעת מהשלפוחית עצמה.

 

4. לא כל שעה וחצי

התדירות התקינה של מתן שתן היא מעל אחת לשעתיים, כשנפח השלפוחית הרגיל הוא סביב 400 מיליליטרים אצל מבוגר. כך שאם אתם מרגישים צורך לרוץ לפיפי אחת לשעה וחצי או בתדירות גבוהה יותר, יש כאן בעיה.

 

5. ואולי זו בכלל דלקת?

רגע לפני שניגשים לאבחון של שלפוחית רגיזה, יש צורך לשלול סיבות אחרות הגורמות לתכיפות וקושי בהתאפקות במתן שתן. השכיחה ביותר היא דלקת של שלפוחית השתן. סיבות נוספות הגורמות לכך הן שתיה מרובה, צריכת קפאין גבוהה, מזונות המכילים הרבה מים (אבטיח, מלון), הגדלה של בלוטת הערמונית ושאריות שתן גדולות, אבנים בכיס השתן, גידולים בשלפוחית השתן, עצירות, הפרעות הורמונליות (סוכרת), הפרעות מערכת העצבים ועוד. לאחר שלילת הבעיות הללו, ניתן לגשת לאבחון של שלפוחית רגיזה.

 

6. ההגדרה

שלפוחית רגיזה מוגדרת כיום כתופעה בה החולה מתלונן על תדירות גבוהה של מתן שתן - פחות משעתיים, יקיצות רבות בלילה למתן שתן, קושי בהתאפקות, עד בריחת שתן. האבחנה, כאמור, מתבצעת לאחר שלילת גורמים אחרים לתופעות הללו ולאחר בדיקות נוספות.

 

7. האבחון

לאחר ראיון עם המטופל, הרופא יבדוק שאין צניחת איברי אגן אצל נשים או ערמונית מוגדלת אצל גברים. כמו כן, יבוצעו בדיקות דם לאיתור סוכרת, ובדיקת שתן לשלילת דלקת בדרכי שתן הגורמת אף היא לתופעות דומות. הרופא עשוי לשלוח את המטופל גם לבדיקת אולטרסאונד לשלילת ממצאים בשלפוחית השתן כמו אבנים. האבחון הסופי מתבצע בבדיקת האורודינמיקה, בה מוחדרת צינורית לכיס השתן, ממלאים אותה במים ומדגימים את תגובת השלפוחית מבחינת לחצים והתכווצויות בלתי רצוניות

 

8. התרופות

הטיפול כיום מתבסס על תרופות מסוג חוסמי קולטנים מוסקריניים הקיימים בשלפוחית. תרופות אלה, המשפיעות על שריר השלפוחית, מרפות אותה ובכך מאפשרות לה לקלוט כמות מספקת של שתן מבלי ליצור לחצים ותחושה של חוסר

התאפקות. התוספת האחרונה למחסן הנשק שלנו היא תרופה בשם טוביאס, המאפשרת טיפול יעיל בשלפוחית הרגיזה.

 

9. טיפולים משלימים

טיפולים נוספים בשלפוחית רגישה כוללים טיפול בביופידבק המסייע בשליטה על שרירי האגן, אימון באמצעות משקולות זעירות בנרתיק (המתבצע למשך 15 דקות, פעמיים ביום, למשך כחודש וחצי), או גירוי בפולסים חשמליים עדינים.

 

10. המלצת המומחה

"אם הגעתם למסקנה שאתם מתקשים להתאפק, הולכים יותר מדיי פעמים לשירותים או מתעוררים פעמים רבות בלילה וקצה נפשכם לסבול תופעות אלה, מומלץ לפנות לייעוץ", אומר פרופ' גרינשטיין. "לפני הפנייה לרופא, תוכלו לבדוק בעצמכם האם אלמנט כלשהו בהרגלי החיים שלכם (עישון, שתייה מרובה, שימוש בקפאין, שתיית בירה וכו') עשוי לגרום לכך. אם לא, גשו לבדיקה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה: גטי אימג' בנק ישראל
רצה כל שעה וחצי? בדקי את עצמך
צילום אילוסטרציה: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים