שתף קטע נבחר

הכנסת החליטה: קנס להורים סרבני חיסון. מוצדק?

ישראל מצטרפת לרשימת המדינות שמטילה סנקציות על סרבני החיסון: חוק ההסדרים החדש מפחית את קצבת הילדים שמקבלים הורים של ילדים שלא חוסנו • כיצד מסבירים סרבני החיסון את עמדתם ומה אומרים על זה המומחים והורים אחרים?

ועדת הכספים אישרה בתחילת החודש שעבר את חוק ההסדרים החדש, לאחר שעבר תיקוף של היועץ המשפטי לממשלה. אחד הסעיפים בחוק נגע להורים סרבני חיסון וקבע כי קצבת הילדים שלהם תופחת, אם ההורים יעמדו בסירובם לחסן את ילדם. משרד הבריאות עסק אף הוא בסוגיית סרבני החיסון ותהה אם יש לאסור על הילדים הלא מחוסנים להיכנס לגנים ולבתי ספר, בדומה לנעשה בארה"ב. סרבני החיסון, מצידם, טוענים כי זוהי זכותם הדמוקרטית להחליט כיצד לגדל את ילדיהם.

 

החיסונים הם את ההישג הרפואי החשוב ביותר לאנושות. הם הביאו להכחדתן של מחלות כמו אבעבועות שחורות והמופילוס אינפלואנזה B והפחיתו בעשרות אחוזים את התחלואה במחלות רבות שדור הרופאים הצעירים כבר אינו רואה אלא בתמונות ארכאיות בספרי הרפואה.

 

תרומת החיסונים הביאה לכך שזה מספר שנים מחייב משרד הבריאות האמריקאי את ההורים לחסן את כל הפעוטות והילדים לפני הכניסה לגן ולבית הספר. הרציונל העומד מאחורי ההחלטה, שאותה ממלאים רוב האמריקאים, היא שילדים שאינם מחוסנים אינם מסכנים רק את עצמם אלא גם את הילדים עימם הם באים במגע.

 

הסיבה לכך היא שיעילות החיסונים מגיעה לכ־95%. חרף ההצלחה הגבוהה של החיסונים במניעת הידבקות ותחלואה, שיעור קטן מהילדים המחוסנים עלול ללקות, לרוב בצורה קלה, באחת המחלות. מגע עם ילד שאינו מחוסן ונגוע בחיידק או בווירוס, יעביר אותו בקלות לילד אחר שעלול להידבק ולחלות.

 

כ־7% מהישראלים לא מחסנים

ההחלטה האמריקאית לאסור על ילדים לא מחוסנים להיכנס לגנים או לבתי ספר, גררה מספר דיונים בקרב מומחים ישראלים. בפברואר אשתקד נדון הנושא בוועדה המייעצת למחלות זיהומיות ולחיסונים של משרד הבריאות. הרקע לדיון

היה התחושה שקיימת ירידה בשיעור כיסוי חיסוני השגרה של גיל הילדות.

 

הוועדה סברה שאם יימצא שרושם זה אכן נכון, הרי אחת הדרכים לשמור על רשת ביטחון של שיעור גבוה של כיסוי חיסוני היא הפעולה המקובלת בכל מדינות ארה"ב ובמדינות אחרות בעולם: הכללת הצגת אישור על קבלת חיסוני השגרה של גיל הילדות כאחד התנאים לקבלת תלמיד למערכת החינוך.

 

לבסוף המליצה הוועדה לא לנקוט בצעד זה בישראל בשלב זה, בעיקר משום שעל פי נתוני משרד הבריאות אין ירידה משמעותית בשיעור קבלת החיסונים בשנים האחרונות – כ־93% מהילדים בישראל מחוסנים. עוד קבעה הוועדה כי גם אם יימצא שקיים צורך להעלות את שיעור כיסוי החיסון בילדים, יש למצות דרכים אחרות, פחות מגבילות, לפני שפונים לחקיקה, כמו העלאת המודעות לחשיבות החיסונים ובטיחותם.

 

בנוסף, עמדה לפני הוועדה הבעיה החוקתית: מחד, קיים חוק חינוך חובה, ומאידך צפוי שחקיקת חוק בנושא הזה לא תהיה יעילה ולא תעלה את שיעור כיסוי החיסון בשל הקושי לאכוף אותו וריבוי פטורים מחיסון שיקבלו הורי הילדים המתנגדים לחיסונים.

 

למרות הסטטוס־קוו שעליו החליט משרד הבריאות לשמור, הכנסת דווקא ראתה חשיבות בנקיטת צעדים נגד הורים סרבני חיסון. כאמור, בחודש שעבר עבר בכנסת חוק ההסדרים שקבע כי קצבת הילדים שאינם מחוסנים תופחת, אם ההורים עמדו בסירובם לאחר אזכורים והתראות חוזרות. הקצבה תופחת ב־100 שקל לחודש להורים לשני ילדים, 200 שקל להורים לשלושה, ו־300 שקלים להורים לארבעה ילדים ויותר.

 

נטלי גליק, תושבת פתח תקווה ואמא לשתי ילדות, היא אחד ההורים המתנגדים להכנסת ילד שאינו מחוסן לגן או לבית ספר. "כל מנהלת של גן מבקשת פתק של רופא לפני שהילד חזר מהבית לאחר מחלה, בין אם זה שפעת, אבעבועות רוח או סתם מחלה ויראלית אחרת. מספיק שלילד יש טיפה דלקת בעין, והגננת מתקשרת שניקח את הילד הביתה. אז לא ייתכן שילד שאינו מחוסן ייכנס לגן. הורים שאינם מחסנים את הילד שלהם מסכנים את הילדים האחרים".

 

ההורים סרבני החיסון טוענים שזכותם לגדל את הילד לפי ראות עיניהם. "אם הם נתפסים על מושג הדמוקרטיה, אז בבקשה — שתתקיים הצבעה דמוקרטית בכל גן או כיתה, חוג או מסגרת חינוכית אחרת, וההורים יחליטו אם הם מוכנים שילד לא מחוסן ייכנס. הרוב יקבע. סרבנות החיסון המסוכנת הזו עולה די הרבה בשיחות הסלון שלנו ההורים, וכולם תמימי דעים – הורים שאינם מחסנים צריכים ללכת לכלא".

 

המתנגדים: לא הוכח שהחיסונים עוזרים

למרות ההוכחות והנתונים המספריים בדבר תרומת החיסונים להכחדת מחלות והפחתת התמותה, כמה עשרות הישראלים שהקימו את ארגון "חוסן", המתנגד לחיסונים, ממשיכים להפיץ את משנתם הגורסת כי אין לחייב את ההורים לחסן את ילדיהם וכי החיסונים למעשה מזיקים לילד.

 

אחד מהם הוא מור סגמון, איש היי־טק ואבא לשלושה, תושב בת־חפר. סגמון מסרב לחסן את ילדיו ומתנגד ליוזמה, שבוטלה בינתיים, לחייב את ההורים לחסן את ילדיהם לפני גיל הגן או בית הספר. "זוהי מדינות מאוד מחמירה שלא לצורך", הוא טוען. "מדובר בשימוש בכוח שמגביל את החירות שלי לבחור מה הטיפול הרפואי הנכון והיעיל עבור ילדיי".

 

- איך אתה יכול להתמודד עם הוכחות רפואיות שמראות כי מחלות שלמות מוגרו בזכות החיסונים?

"המחלות הזיהומיות של המאות ה־18 וה־19 לא נעלמו בזכות החיסונים. כל הנתונים שקראתי מצביעים על כך שהחלק הארי של התמותה אז נעלם עוד לפני שהוכנסו החיסונים לשימוש. לא מצאתי אף נתון מוסמך שאומר שהמחלות נעלמו. זה מיתוס של רופאים".

 

- מחלת האבעבועות השחורות למשל, נעלמה מהעולם בזכות החיסון.

"אנחנו טוענים אחרת, ועדיין לא השתכנעתי שזה בזכות החיסון. לנו נראה שזה דווקא בזכות העובדה שתנאי החיים שלנו השתפרו".

 

- אשתקד הייתה התפרצות קשה מאוד של חצבת בקרב החרדים בשל העובדה שרבים מהם לא חוסנו. גם בכך לא השתכנעתם?

"ואני מצד שני קראתי כתבות על כך שהייתה התפרצות חצבת דווקא באוכלוסיות מחוסנות. אז מה זה אומר? שהחיסון תורם להתפרצות המחלה או שהוא מגביל את התפרצותה? אני מאמין שהוא תורם להתפרצות".

 

- בעולם הרפואה טוענים שאתם בעצם פועלים כמו כת, שפועלת על סמך אמונה בלבד.

"הממסד הרפואי אוהב לשים לנו כובע של ליצן, ואנחנו מיד הופכים לכת. אבל בכת הזו שלנו חברים הרבה אנשים ברחבי העולם, שמראים לנו מחקרים. אף אחד לא הראה לי נתונים מוסמכים שיסתרו את הטיעונים שלנו".

 

הרופאים: בלי חיסונים ישתוללו מגיפות

פרופ' שי אשכנזי מכיר את ההורים סרבני החיסון מהצד המטפל. אשכנזי, מנהל מחלקת ילדים ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים, ראה את

תוצאות הפגיעות בילדים שהוריהם סירבו לחסנם. חלקם מתו, אחרים לקו בפגיעות מוחיות וגופניות שהיו יכולות להימנע אילו היו מקבלים את אותה זריקה בטיפת חלב.

 

"במדינות רבות בעולם החיסונים נתפסים כבעלי חשיבות עליונה להגנה על שלום הילד ועל האוכלוסייה שסביבו", אומר פרופ' אשכנזי, "בצרפת למשל, הורה שאינו מחסן, רואים אותו כמי שאינו דואג לילדיו — ולכן הוא אינו זכאי לדמי ביטוח לאומי. במדינות כמו הונגריה הוא עשוי לעמוד למשפט. בארה"ב ובמדינות אחרות חלה חובה לחסן לפני הגן ובית הספר".

 

פרופ' אשכנזי היה שותף לדיונים שדנו בשאלה אם לחייב את ההורים בישראל לחסן את ילדיהם. "בדקנו את החלופות השונות, ובסיכומו של דבר לא אימצנו את הגישה האמריקאית, מתוך מחשבה שאין להעניש את הילד פעמיים: מצד אחד הוא לא חוסן וחשוף למחלות בגלל שהוריו סרבני חיסון, ומצד שני גם לא תהיה לו זכות חינוך. הוא לא אשם במה שגרמו לו הוריו".

 

- סרבני החיסון טוענים שההוכחות לתרומת החיסונים קלושות.

"יש בלי סוף הוכחות לתרומה העצומה של החיסונים. ההוכחה הכי טרייה היא של מחלת החצבת: בישראל חלו בה 1,500 איש שלא חוסנו, רק בגלל חולה חצבת אחד מאנגליה שהגיע לחתונה גדולה וגרם למגפה. גם במדינות אירופה בעבר פגעה מחלת החצבת ברבבות שלא חוסנו, מה שהביא למקרי תמותה רבים".

 

- סרבני החיסונים טוענים כי החיסונים הם לא אלה שמיגרו את המחלות, אלא השיפור בתנאי החיים.

"הטענה הזו מוכרת לי, והיא לא נכונה בעליל. בשנים האחרונות בזכות החיסונים חלה ירידה ברורה בתחלואה במחלות כמו הפטיטיס A, המופילוס אינפלואנזה ורוטה. אלה מחלות שבארה"ב כמעט ולא רואים עוד. במקביל, בתקופה שבה פחת מספר המתחסנים נגד חצבת באירופה, שיעור התחלואה בחצבת שם היה גדול יותר מכל החולים בחצבת בדרום אמריקה, שם תנאי המחיה ירודים מאוד. לפיכך, הטיעון של סרבני החיסון משולל כל קשר למציאות".

 

- האם לדעתך יחייבו את ההורים בישראל לחסן את ילדיהם?

"מספר ההורים בישראל המסרבים לחסן את ילדיהם הוא נמוך מאוד. הנתונים של משרד הבריאות מראים שהרוב המוחלט כן מכיר בחשיבות החיסונים, והמספרים של התחלואה מדברים בעד עצמם. אין שום עוררין, הדרך הטובה ביותר להילחם במחלה היא למנוע אותה".

 

מה אתם חושבים - מוצדק לקנוס הורים שמסרבים לחסן את ילדיהם? הגיבו - בעד קנס או נגדו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסונים. מחלות קשות מוגרו
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים