שתף קטע נבחר

"אנו רגישים כלפי שבדיה, שיהיו רגישים גם אלינו"

בעקבות המשבר שפרץ בין ירושלים לשטוקהולם על-רקע הכתבה שהשמיצה את חיילי צה"ל, אמר גורם ישראלי כי שבדיה "נדרשת לדברים שניתן לצפות מכל מדינה". לדבריו, על-פי החוקה השבדית הממשלה לא יכולה להתייחס לפרסומים בעיתונות

"אנו לא מבקשים משהו מיוחד משבדיה, אלה דברים שניתן לצפות מכל מדינה" - כך אמר אמש (יום ו') גורם ישראלי רשמי בשבדיה ל-ynet, על-רקע המשבר שפרץ בין המדינות בעקבות פרסום הכתבה המשמיצה בעיתון שבדי. בכתבה נטען כי חיילי צה"ל הרגו פלסטינים על-מנת לסחור באיבריהם.

 

אמש דחה שר החוץ השבדי, קרל בילדט, את דרישת ישראל להתנצלות

 מצד ממשלת שבדיה בפרשה וציין כי חופש הביטוי הוא ערך יסוד בדמוקרטיה. הוא אף הישווה בין הוויכוח הנוכחי לבין הוויכוח שפרץ ב-2006 בעקבות פרסום איורי מוחמד בעיתון דני. הבוקר נערכה פגישה בין בכירים בשגרירות ישראל בשבדיה לגורמים במשרד החוץ המקומי על-מנת לדון בדרכים לפתרון המשבר.

 

"העברנו לשבדים מסר שאנו מצפים להודעה מטעם הממשלה נגד הפרסום. כשמדובר בפרסומים פרועים מהסוג הזה חשוב שישמע קול ברור מצד הממשלה, מה גם שגינוי פורסם על ידי השגרירה שלהם בישראל, אליזבת בורסיאן בוניאר. צריכה להיות יותר רגישות מהצד השבדי לצרכים שלנו, כשם שלנו יש רגישות לצרכים שלהם", סיפר הגורם.

 

"השבדים הסבירו לנו את המצב החוקי בארצם, לפיו הממשלה וחבריה אינם יכולים להתייחס לנושאים המתפרסמים בעיתונות. אלה דברים שמוטמעים בחוקה שלהם. נושא ההפרדה בין הממשלה לעיתונות בשבדיה קצת מוזר בעיניי. אתה שואל 'איפה הממשלה בנושא הנמצא בוויכוח ציבורי?'. במדינות אחרות איש לא מתרגש כששר מפרסם מאמר בעיתון. איש לא חושב שזה מהווה איום על חופש העיתונות. פה כנראה שהנושא הזה מעורר התרגשות".

 

"למה שלא תגידו שהיהודים הפילו את התאומים?"

לדברי הגורם, המשבר שפרץ בין ישראל לשבדיה סביב פרסום הכתבה המשמיצה מסוקר על-ידי העיתונות המקומית וזוכה לבולטות בעיקר בקרב בברנז'ה העיתונאית. "יש עיתונאים בולטים שתוקפים את העיתון שפרסם את הכתבה ועל כך שהיא לא עומדת בשום סטנדרט עיתונאי. האיש שפרסם את הכתבה המשמיצה הזו נדחה על-ידי עיתונים מכובדים. הסופו של דבר בחר העיתון הזה לפרסם את הכתבה משיקוליו שלו ועוד במדור התרבות שלו".

  

"כשפורסמו איורי מוחמד, שרת החוץ השבדית לשעבר הוציאה הודעת התנצלות אחרי שהאיורים פורסמו גם בעיתון שבדי. ראש הממשלה אז סירב להתייחס לפרשה", הוסיף הגורם. "השבדים מעדיפים שנושאים כאלה יתנהלו בוויכוח ציבורי ללא התערבות כיוון שלשיטתם זה מביא את התוצאה הטובה ביותר. אנחנו מצדנו מצפים שממשלת שבדיה תימצא את הדרך המתאימה להביע את עמדתה בנושאים ייחודיים המחייבים רגישות מיוחדת, כמו פרסומים אנטישמייים".

  

גם שגריר ישראל בשבדיה, בני דגן, התייחס היום לפרשה. דברים שאמר לסוכנות הידיעות השבדית TT אמר דגן כי "ישראל לעולם לא תגלה סובלנות לפרסומים בלתי אחראיים כמו זה. בסופו של יום, מדובר בהגנת אזרחי ישראל והיהודים המתגוררים בתפוצות. זה עניין עקרוני עבורנו".

 

כשנשאל אם בכוונת ישראל לחקור את ההאשמות שהועלו בכתבה, השיב דגן בזעם: "קשה להתגונן מפני האשמות אבסורדיות שכאלו. למה שלא תחקרו אם יהודים עמדו מאחורי הפיגועים במגדלי התאומים? למה שלא תחקרו אם יהודים מפיצים איידס למדינות ערביות? למה שלא תחקרו אם יהודים הרגו ילדים של נוצרים כדי לצרוך את דמם ואת איבריהם? מדוע שהעיתונים שלכם לא יחקרו את זה. זה יעשה יופי של כותרות. שטויות שכאלו אסור היה לפרסם בעיתון רציני. זה לא טוב לעיתון ולא לתקשורת השבדית ככלל".

 

בהכנת הידיעה השתתף אורן רייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בילדט. לא התנצל
צילום: רויטרס
התנצלה. בוניאר
מומלצים