שתף קטע נבחר

מדגסקר: התושבים אוכלים את הלמורים הנדירים

קרן השימור העולמית חשפה תמונות מחרידות של למורים שניצודו למטרות מאכל במסעדות יוקרה. מאז ההפיכה הצבאית במרס השנה, חלה עליה תלולה בכריתת יערות וציד חיות בר. "ללמורים הנדירים אין סיכוי לשרוד אם הקהילה הבינלאומית לא תנקוט בפעולה מיידית", אומרת חוקרת קופים בראיון ל-ynet

קרן השימור העולמית (CI) חשפה בסוף השבוע תמונות מחרידות של עשרות למורים נדירים שניצודו ונשחטו למטרות מאכל במדגסקר. בארגון טוענים כי חלה עליה תלולה במספר קיפופי הלמורים שניצודים באופן בלתי חוקי באי, דבר המאיים על הישרדותם של מיני בעלי חיים בטבע, וקוראים לקהילה הבינלאומית להתערב בטבח חיות הבר המתרחש במדינה.
 
מאז ההפיכה הצבאית שהתרחשה במרס השנה במדינה, כנופיות וארגוני פשע פשטו על שמורות טבע רבות ברחבי האי, המהוות את המקום היחיד בעולם לקיומם של למורים נדירים וחיות בר המצויות רק במדגסקר.
 
הדיווחים שהחלו לזרום העלו תמונה מדאיגה: עלייה עצומה בכריתת יערות לטובת תעשיית הפחם והעץ, והשתלטות על שטחי יערות למטרות חקלאות. כעת נראה שהתושבים המקומיים לא מסתפקים רק בפגיעה באזור המחייה של החיות הנדירות, אלא גם החלו לצוד אותן למטרות מאכל.
 
על הכוונת נמצאות חיות בר שנלכדות לטובת סחר בלתי חוקי בחיות בר, אך נראה שמה שמרתיח את גופי השימור בעולם במיוחד הוא ציד קיפופי הלמורים הנדירים למטרות מאכל.
 

"מדגסקר ידועה לעולם המדע כאחת מהנקודות העשירות והחשובות ביותר מבחינת מגוון ביולוגי של חיות וצמחים על פני כדור הארץ", אומרת בראיון מיוחד ל-ynet ד"ר מיריה מייאור, פרימטולוגית ומומחיות לחיות בר בארה"ב, שגם לקחה חלק בגילוי של למור עכברי ננסי במדגסקר לפני כשש שנים.  

 
צילום: CI / Russell A Mittermeier

 

 

מייאור, שבילתה שנים רבות בחקר חיות בר ולמורים במדגסקר, מזהירה כי במצב כיום בעלי חיים מופלאים שנמצאים אך ורק באי הקטן, חשופים לסכנת הכחדה ממשית אם הציד הבלתי חוקי ימשיך במימדים הללו. "התמונות שפירסמה קרן השימור העולמית רק מדגימות ביתר שאת את הצורך הדחוף להגן על הלמורים ועל היערות החשובים המהווים להם מקום מחייה", היא מסבירה.

 

הלמורים נמכרים למסעדות מקומיות

לדברי אנשי הקרן, הלמורים נמכרים לבעלי מסעדות מקומיות שהזמינו את הציד כדי להוסיף את הלמורים לתפריט המסעדה. לאחרונה נערך מבצע על ידי הרשויות המקומיות במהלכו נעצרו כ-15 חשודים בציד ומכירת בשר למורים. 
 
בקרן טוענים כי עם הנסיגה בתמיכה הבינלאומית, חלה ירידה גם בכוחו של הממשל הסביבתי להגן על הטבע, דבר שפתח צוהר לארגוני פשיעה לגרוף הון כלכלי.
 
מאז מרס השנה, נכרתו יערות רבים בפארקים הלאומיים במדינה למטרות ייצוא לאסיה ובעקבות ההפיכה, אנשי מחקר ונציגי גופים בינלאומיים רבים הפסיקו את פעולות המחקר והסיוע לאוכלוסיה המקומית. 
 
ראסל מיטרמייר, נשיא קרן השימור העולמית (CI), ואחד מחוקרי הקופים הנודעים בעולם, הזהיר פעמים רבות בעקבות פרסום הדו"ח השנתי של איגוד השימור העולמי (IUCN) על מצב הקופים ברחבי העולם, כי עתידם נמצא בסכנה בשל כריתת היערות. כעת הופך הציד לאיום הרציני ביותר על עתידם של מיני קופים רבים, שנאכלים עד כדי הכחדה מוחלטת.
 

צילום: CI / Russell A Mittermeier
למור עכברי ננסי במדגסקר (צילום: CI - Russel A Mittermeier)
 
"מה שמתרחש כעת למגוון הביולוגי מעורר שאט נפש. זה בלתי נתפס שקיים טבח של בעלי חיים כה ייחודיים, עדינים ולבביים", אמר מיטרמייר בהודעת הארגון. "הציד לא נעשה למטרות קיום, אלא כדי לספק מוצרי מותרות במסעדות בערים גדולות באזור".
 

"לחיות הנדירות אין סיכוי ללא עזרה בינלאומית"

ענף התיירות האקולוגית במדגסקר מגלגל מאות מיליוני דולרים מדי שנה, אך הוא נפגע קשות בעקבות התערערות השלטון המקומי ורק לאחרונה, החל להתאושש מעט.

 

לדברי מיטרמייר, הציידים הורגים את "התרנגולת" שהטילה ביצי זהב ומחסלים את אותן חיות שאנשים מגיעים לראות מרחבי העולם. הוא האשים את ציידי החיות וכורתי העצים כי הם שודדים את אוצרות המדינה ואת פרנסתם העתידית של התושבים המקומיים מתיירות אקולוגית.

 

מייאור מציינת כי האי ספג מכה קשה בעשורים האחרונים בעקבות ציד חיות בר וכריתת יערות הגשם שהותירו שטח מצומצם בלבד משטחי היערות המקוריים. דווקא הפארקים הלאומיים שזכו עד כה להגנת הממשלה והיו בעלי מעמד של אזורים מוגנים, הפכו לחשופים לציידים, סוחרי חיות בר וכורתי עצים.

 


צילום: CI /Sterling Zumbrunn

למור צווארון שחור-לבן. ישרוד את הציד? (צילום: CI /Sterling Zumbrunn)

 

בתשע השנים האחרונות התגלו 53 מיני פרימטים חדשים למדע, כש-40 מהם התגלו במדגסקר בלבד. באי ישנם 92 מינים ותתי-מיני של קופים וקיפופים. בנוסף, מאות מינים חדשים של זוחלים, דו-חיים, בעלי כנף וצמחים התגלו בשנים האחרונות באי.

 

"ככל שהציד הבלתי חוקי ולכידת חיות הבר נמצאים בסימן עלייה, לחיות הנדירות הללו אין סיכוי לשרוד אם הקהילה הבינלאומית והרשויות המקומיות לא ינקטו בפעולה מיידית", מסכמת מאייור. "העובדה שבעלי חיים בסכנת הכחדה שאינם מצויים באף מקום אחר בעולם, נשחטים לטובת מסעדות שתוכלנה להציג אותם בתפריט היומי היא מעוררת חלחלה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למור במבוק. אשתקד התגלתה אוכלוסיה של 140 פרטים בלבד
צילום: Jonathan Linus Fiely
למורים ניצודים למאכל במסעדות יוקרה
צילום: Fanamby - Joel Narivony
למור כתר במדגסקר
צילום: CI - Russel A Mittermeier
חיילים ליד ארמון הנשיאות
צילום: AFP
למור סיפאקה
צילום: CI - Haroldo Castro
מאות מיני דו-חיים, זוחלים ובעלי כנף בסכנת הכחדה באי
צילום: Miguel Vences & Frank GFlaw
מומלצים