שתף קטע נבחר

שוטרים על בטן ריקה

העמותות מדווחות: מאות שוטרים מבקשים סיוע חירום לקראת החגים בשל שכרם הנמוך. שוטר תנועה רודף אחרי עבריינים בזמן שהוא חושב איך לפרנס את ילדיו. שוטרי סיור ותיקים יעבדו בחג רק כדי להתרחק מהמצוקה בבית. אפילו האנשים ששומרים עלינו לא גומרים את החודש

בעוד עשרה ימים, כשנשב כולנו לשולחן החג בראש השנה, יסתובבו אלפי שוטרים ברחובות וישמרו עלינו בגופם. רבים מהם, מתברר, היו מעדיפים לוותר על המשמרת אילו רק הייתה להם ברירה, או לפחות מספיק כסף לארוחת חג. "אני לא יודע מהיכן אביא כסף לאוכל", אמר אחד מהם, "לכן אני מעדיף לעשות את החג במשמרת מאשר להיות בבית".

 

 

הם עובדים שעות ארוכות. בימים, בלילות, בשבתות, בחגים. שנים ארוכות בשטח. לא פעם הם מסכנים את חייהם. הם, השוטרים הזוטרים ובהם שוטרי הסיור והתנועה שמוקפצים פעם אחר פעם, נמצאים שעות ארוכות בשטח בכל יום. ועל העבודה הקשה הזאת, עבודה שלא תמיד מוערכת, הם מרוויחים 5,000־7,000 שקל בחודש. גם הוותיקים שבהם. איש לא מפצה אותם על שעות העבודה הנוספות. לאחרונה, בעקבות המצב הכלכלי הקשה ממילא, נקלעו רבים מהם למצוקה. כדי לשרוד, חלקם מחלו על כבודם ופנו לעמותות שונות כדי לקבל סיוע במזון ובציוד לילדים.

 

ההורים מסייעים

ד' (40) מדרום הארץ, שוטר סיור כבר 15 שנה, הוא אב לשלושה ילדים קטנים. אישתו עובדת מדינה. 5,500 שקל. זה כל מה שהוא מרוויח בחודש עבודה שכולל משמרות ערב ולילה, וגם עבודה בשתי שבתות. אישתו מרוויחה שכר מעט יותר משכר המינימום, כ־4,000 שקלים. "15 שנה אני עובד, מסכן את החיים שלי, דואג להיות שוטר טוב וזה מה שאני מקבל", הוא אמר אתמול בכאב. "הילדים שלי בגיל בית ספר ויש הרבה הוצאות. למזלי, ההורים שלי ושל אישתי עוזרים לנו, ובני משפחה אחרים נותנים לנו כסף. בשבוע שעבר הם עזרו לי לשלם חוב של 1,700 שקלים לחברת חשמל".


"לא יודע איך אעשה את החג". ח', שנקלע למצוקה צילום: אפי שריר

 

לפני כשלוש שנים נאלצו ד' ואישתו למכור את ביתם לאחר שלא עמדו בתשלומי המשכנתא, ומאז הם חיים בשכירות שגם אותה הם מתקשים לשלם. "אני קורא בעיתונים על האנשים המסכנים שאין להם כסף לאוכל ואין להם כסף לקנות לילדים ציוד לבית ספר, ובעצם אני נמצא באותו מצב כמו שלהם", אומר ד'. "בקיץ לא יצאנו לשום מקום חוץ מהנופש של המשטרה. הילדים היו בחופש אצל הסבתות והבילוי היחיד שלנו היה ישיבה מול הטלויזיה". את החגים ההולכים וקרבים, הוא יעשה כנראה אצל קרובי המשפחה. אין ברירה. "קשה לי מאוד עם זה", אומר השוטר הוותיק. "אני כבר מעדיף לעשות את החג במשמרת במשטרה במקום בבית".

 

מחזיר הלוואות למשטרה

ד' לא לבד. ח' (35), נשוי ואב לשניים, משרת אף הוא 15 שנה כשוטר סיור בתחנה במרכז הארץ. ברוטו, הוא מרוויח בחודש 7,000 שקל. בפועל, הוא נאלץ להחזיר למשטרה בכל חודש הלוואות שלקח בשל המצוקה הכלכלית. לפני שנים אחדות הוא יצא ללימודים אקדמאים, אך המשטרה לא הכירה בהם ואת התוספת לשכר הוא לא מקבל. מצבו קשה יותר, מכיוון שאישתו אינה עובדת.

 

"קשה לי לדבר על המצב הכלכלי שאנחנו נמצאים בו", אומר ח'. "כלפי חוץ אנחנו, השוטרים, עושים סדר ועוזרים לאחרים, אבל בבית המצב קשה. אין לי איך לעזור לילדים הקטנים. אז אוכלים דברים בסיסיים, לא מוציאים כסף על מותרות. מסעדות וסרטים הם דברים שאני יכול רק לחלום עליהם. עכשיו אני לא יודע איך אעשה את החג, ומקווה שאנשים טובים במשפחה יעזרו לנו".

 

מ' (43), שוטר תנועה מצפון הארץ שנקלע גם הוא למצוקה כלכלית, החליט לפני חודשים ספורים לפנות לעזרה, והתייצב בעמותת "יד עזר לחבר" של שמעון סבג בחיפה. מ', אב לשלושה שעובד 7 שנים במשטרה ומשתכר כ־4,500 שקל בחודש, ביקש סיוע. בעמותה נתנו לילדיו ציוד לבית הספר ושילמו לו את חשבון החשמל. מאז הוא מגיע אחת לשבוע מבויש, ומקבל קרטון עם מוצרי מזון לבית.

 

י' (49), אף הוא מאיזור הצפון, הגיע בימים האחרונים לעמותה וביקש עזרה לקראת החגים. גם שכרו דומה לשל מ', לאחר הלוואות. עם זה הוא צריך לפרנס את שלושת ילדיו. "אני עובד בשטח, ברחוב, אבל הראש שלי נמצא במקום אחר. מנסה לחשוב איך לסייע לפרנסת הבית", הוא אומר. "במקום להתעסק בעבודה אני חושב איך להביא אוכל".

 

לדברי סבג, בחודשים האחרונים גבר זרם הפניות של שוטרים המבקשים סיוע. "זה עובר מפה לאוזן", הוא מספר. "חלקם מגיעים עם מדים, אבל מעדיפים שניתן להם את הסיוע בצד, שאחרים לא יראו. זה עניין רגיש, כי אסור להם לקחת משהו שנראה כמו שוחד או מתנה. אנחנו מחלקים להם בעיקר תווי קניה".

 

"הנושא מוכר"

אושרה אסף, יו"ר עמותת זכויות השוטרים, מכירה היטב את התופעה. לדבריה, מאות

שוטרים, בעיקר זוטרים, סובלים ממצוקה כלכלית. "לשוטרים אין ועד עובדים שידאג להם והם לא מקבלים תוספות שכר", היא מסבירה. "הם מסכנים את חייהם בשכר עלוב לעומת אנשי צבא הקבע. מערכות הרווחה של המשטרה מנסות לסייע, אבל זה לא מספיק".

 

במשרד לביטחון פנים אמרו בתגובה כי נושא שכרם הנמוך של השוטרים מוכר להם. "למרבה הצער, דווקא השוטרים שעושים את העבודה היומיומית הקשה והשחורה בשטח מקבלים את השכר הנמוך", אמר גורם בכיר במשרד. באופן רשמי נמסר מהמשרד כי "מדובר באחד הנושאים המרכזים המונחים על שולחנו של השר יצחק אהרונוביץ'. נושא זה מוכר גם לבכירי האוצר. בימים אלה מתגבשים פתרונות ואנו מקוים כי כבר בשבועות בקרובים תרשם פריצת דרך בנושא".

 

ארגון לתת שואף לגייס 200 אלף ארוחות חג לנזקקים לקראת החג. להצטרפות לארוחת החג הווירטואלית לחצו כאן . בנוסף ניתן לתרום ארוחה באמצעות שליחת המילה 'לתת' בהודעת אס.אם.אס למספר 2255

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומרים עלינו רעבים
צילום: שי וקנין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים