שתף קטע נבחר

סרקוזי: להטיל מס כלל-עולמי על עסקאות בינ"ל

נשיא צרפת יעלה השבוע בוועידת G20 הצעה להטיל את "מס טובין" - מס על עסקאות בינלאומיות, שיבלום את הספקולנטים, יממן את הסיוע למדינות מתפתחות ויסייע בטיפול במשבר הכלכלה. ארה"ב ובריטניה צפויות להתנגד להטלת המס

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, יעלה בפסגת מנהיגי העולם -G-20 - הצעה להטיל את "מס טובין" - מס כלל-עולמי מיוחד על עסקאות בינלאומיות. כך מדווח ה-BBC. וועידת G20 תתכנס השבוע בפיטסבורג, ארה"ב.

 

"מס טובין" קרוי על שם הכלכלן האמריקני ג'יימס טובין, שהציע להטיל אותו כבר בשנות ה-70 של המאה הקדמת. מדובר במס שיוטל על כל עסקה פיננסית המתבצעת בין מדינות שונות. המס נועד לצמצם עסקאות ספקולטיביות מדי ולעודד קבלת החלטות לטווח הארוך, וההכנסות אמורות לשמש לסיוע למדינות עניות ומתפתחות ולקידום איכות הסביבה. כעת, מציע סרקוזי להשתמש במס כדי לסייע בהתמודדות עם המשבר הכלכלי הגלובלי.

 

סרקוזי הבטיח לדחוק במנהיגי העולם לאשר את הטלת המס, אבל גורמים באיחוד האירופי אמרו ל-BBC כי הסיכוי להסכמה בינלאומית שתאפשר זאת "נמוך מהמינימום". זאת, כיוון שבריטניה וארה"ב מתנגדות למס, וגרמניה טרם החליטה מה היא עמדתה בנושא.

 

מס טובין הוא אחד הרעיונות המרכזיים שמנסים לקדם פעילי השמאל ומתנגדי הגלובליזציה, הנוהגים להפגין מחוץ לכינוסים בינלאומיים כדוגמת ה-G20. לפני כחודש הודיע יו"ר הרשות הבריטית לשירותים פיננסיים, הלורד אדייר טרנר,כי הוא תומך בהטלת המס כאמצעי למנוע את המשבר הפיננסי הבא. טרנר, שהתראיין למגזין "פרוספקט", אמר כי "מס טובין הוא מזה זמן רב חלומם של כלכלני פיתוח ושל מי שאכפת לו משינויי האקלים, כיוון שהוא יכול לשמש כמקור הכנסה הגיוני למימון המוצרים הציבוריים העולמיים".

 

ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, שולל את רעיון הטלת המס. לדברי בראון: "אם מדינה אחת או שתיים יסרבו לאמץ מס בינלאומי, יהיה קשה מאוד ליישם את התוכנית ולהטיל אותו על כולן. וגם אם רוב המדינות יסכימו על הטלת המס, אבל תנועות ההון יהיו תחת פיקוח בחלק מהמדינות אך לא בכולן, יהיה קל להתחמק מתשלום".

 

המנהלים האמיתיים של העולם

 ה-G20 הוא פורום משותף ל-20 הכלכלות הגדולות בעולם. במסגרת הפורום, מתכנסים אחת לכמה חודשים שרי הכספים של המדינות הללו ודנים בבעיות בכלכלה הגלובלית. בשני המפגשים האחרונים של הפורום, שנערכו בנובמבר אשתקד ובאפריל השנה בצל המשבר הכלכלי, הצטרפו לפורום גם מנהיגי המדינות. השבוע נפגשו בפיטסבורג שרי האוצר והכספים, ובשבוע הקרוב יתכנסו הנשיאים וראשי הממשלות. הארגון נועד להשלים, ולהחליף בהדרגה, את פורום ה-G8 - המעצמות הכלכליות הגדולות, שמנהל את כלכלת העולם כיום. 

 

בG20 חברות המדינות החברות ב-G8 - ארה"ב, יפן, גרמניה, בריטניה, צרפת, איטליה, קנדה ורוסיה - וכן סין, הודו, אינדונזיה, קוריאה הדרומית, ברזיל, מקסיקו, ארגנטינה, אוסטרליה, דרום אפריקה, טורקיה, ערב הסעודית ונציג משותף של האיחוד האירופי. המדינות החברות בפורום הן, למעשה, רוב העולם: תושבי 20 המדינות הללו מהווים כשני שליש מאוכלוסיית העולם, הם מייצרים 85% מהתוצר העולמי ומבצעים 80% מהמסחר בעולם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי
צילום: רויטרס
מומלצים