חוקר טבע בריטי: תנו לפנדות להיכחד
כריס פאקהם, סגן-נשיא קרן שימור חיות הבר הבריטית, סבור שאין טעם להמשיך ולהשקיע כספים ומאמצים בשימור הפנדות בטבע. "תנו להן ללכת בכבוד הראוי להן". גם בטיגריסים לא כדאי להשקיע: "איך ניתן לשמר מין ששווה יותר מת מאשר חי?"
היא הסמל של אחד מארגוני הסביבה המובילים בעולם (קרן השימור העולמית - WWF), ולעיתים היא אפילו מעורבת גם בדיפלומטיה של מדינות מזרח-אסיה, אבל חוקר הטבע הבריטי כריס פאקהם סבור שהגיע הזמן שנוותר על המאמצים לשמר את הפנדות, וניתן להן להיכחד מהעולם.
פאקהם, צלם וחוקר טבע נודע בבריטניה, טוען כי ארגוני השימור צריכים ל"נתק את הזרם" ולהפסיק לפעול לשימור היונקים הללו, שמוגדרים "בסכנת הכחדה קריטית". "זהו מין שההיסטוריה שלו מובילה אותו לנתיב ללא מוצא", אמר פאקהם בראיון למגזין "רדיו טיימס".
הוא סבור שהכסף הרב שזורם ליוזמות שונות להצלת הפנדות צריך להיות מושקע בהצלת מיני בעלי חיים אחרים, משום שהמין הזה אינו חזק דיו כדי לשרוד בכוחות עצמו. "זהו אינו מין חזק. למרבה הצער, הן גדולות וחמודות, והן הסמל של WWF - ואנו 'שופכים' מיליוני לירות שטרלינג על הצלת פנדות", הוא אמר. "אני סבור שאנו צריכים 'לנתק את הזרם'. תנו להם ללכת בכבוד הראוי להם".

(צילום: WWF-CANNON)
עוד על המאבק לשימור הפנדות:

1,600 בובות פנדה - כמספרן בטבע - במיצג של WWF בפריז (צילום: AFP)
בטבע נותרו פחות מ-1,600 פנדות
הפנדות בטבע חיות באזורי יער מסויימים מאוד ומבודדים בדרום-מערב סין, וזקוקות לכמויות עצומות של במבוק כדי לשרוד. מספרן בטבע עומד כיום על כ-1,600 בלבד, ועוד כ-180 חיות בשבי. אובדן של שטחי יערות במבוק לטובת תעשיית העצים והחקלאות מהווה איום גדול על המין הנדיר. רעידת האדמה שאירעה בשנה שעברה בסין לא הוסיפה ליציבות האוכלוסיה.
במרכזי המחקר והרבייה בסין עושים מאמצים גדולים כדי להגדיל את מספר הפנדות. בעשורים האחרונים משאילה הממשלה הסינית פנדות פוריות תמורת מיליוני דולרים למספר מצומצם של גני חיות ברחבי העולם, על מנת להרבות אותן.
פאקהם, סגן נשיא קרן שימור חיות הבר הבריטית, חושב שעתיד דומה צפוי גם לטיגריסים נדירים הנמצאים בסכנת הכחדה.
"אני לא חושב שטיגריסים ישרדו מעבר ל-15 השנים הבאות. איך ניתן לשמר מין של בעל חיים ששווה יותר מת מאשר חי. זה בלתי אפשרי", הוא אמר, בהתייחס לתופעה הנרחבת של ציד טיגריסים כדי לפשוט את פרוותם, ולקצור מהם איברים לתעשיית התרופות המסורתיות בסין.
אך מדענים ואנשי שימור אחרים אינם שותפים לעמדותיו. "מה שכריס אמר היה טפשי וחסר אחריות", אמר מארק רייט, יועץ בכיר לקרן השימור העולמית (WWF). "פנדות הסתגלו למקום המחייה שלהם. הן חיות ביער שם יש את כל הבמבוק שהן רוצות לאכול. זה כמו לומר שאין טעם להציל את הלוויתן הכחול כי הוא חי באוקינוס", הוסיף רייט.