שתף קטע נבחר

אובמה ב-G20: השווקים הפיננסיים שבו לחיים

מנהיגי המדינות המתועשות החליטו בתום הכינוס בפיטסבורג להמשיך בשיתוף הפעולה למניעת קריסת הכלכלה. המנהיגים קראו להגדיל את השפעת המדינות המתפתחות בגופי הכלכלה הבינלאומיים, להגביל הבונוסים בבנקים ולמנוע הגבלות על הייבוא

מנהיגי המדינות המתועשות, ה-G20, שהתכנסו אמש (ו') בפיטסבורג, ארה"ב, הכריזו על התקדמות משמעותית במאמציהם המשותפים למנוע את קריסת הכלכלה העולמית, אך הזהירו כי מלאכתם עדיין רחוקה מסיומה. בתום המפגש קראו המנהיגים לגבש עקרונות למניעת חוסר איזון כלכלי, והודיעו כי ימשיכו בתוכניות התמריצים כדי להבטיח את התאוששות הכלכלה העולמית.

 

 

"השווקים הפיננסיים שבו לחיים, ועצרנו את המשבר מלהתפשט עוד", אמר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בתום הכינוס. הוא הדגיש: "עדיין, אנו יודעים שיש עוד הרבה לאן ללכת... לא נוכל להיות שאננים. לא נוכל לחכות למשבר כדי לשתף פעולה".

 

משתתפי הפסגה החליטו להעניק כוח הצבעה גדול יותר למדינות אסיה ואמריקה הלטינית, במנגנוני קבלת ההחלטות הגלובליים, והפכו את ה-G20 לפורום הבינלאומי המוביל שיעסוק בעניינים כלכליים. זאת, במקום פורום ה-G8 המצומצם והנשלט בידי המערב.

 

בהצהרת הסיכום החליטו המנהיגים עוד, כי זכויות ההצבעה של המדינות השונות בקרן המטבע העולמית "צריך לשקף את משקלן היחסי בכלכלה העולמית - משקל שהשתנה באופן משמעותי בעקבות הצמיחה הנרחבת בשווקים המתפתחים".

 

כיום מחזיקות המדינות המפותחות והמתועשות בכ-57% מזכויות ההצבעה בקרן המטבע העולמית, לעומת כ-43% בלבד למדינות המתפתחות. בהצהרה אמש קראו מנהיגי ה-G20 להעביר לפחות 5% מכוח ההצבעה למדינות המתפתחות. המנהיגים קראו לביצוע מהלך דומה גם בבנק העולמי. מדינות אירופה, ובמיוחד צרפת ובריטניה, מתנגדות לצעדים מסוג זה.


אובמה ורעייתו מישל, מארחים את סרקוזי ורעייתו קרלה ברוני

 

"השיטה הישנה של שיתוף פעולה בינלאומי הסתיימה. השיטה החדשה, החל מהיום, החלה", אמר ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון. "יש לי רושם שעלינו על נתיב מוצלח", אמרה הקאנצלרית הגרמנית, אנג'לה מרקל.

 

סרקוזי מזהיר מבועה נוספת

משתתפי הפסגה עסקו גם בסוגיית שכר בכירי הבנקים והסכימו כי יש להגביל את הבונוסים לבכירים, כדי למנוע מהם לפעול בחוסר אחריות ביחס להשקעות מסוכנות. המנהיגים קראו לשיטת תגמול בה חלקים ניכרים מהשכר לבכירי הבנקים יימסר בהדרגה, ויהיה קשור באופן הדוק לביצועי ההשקעות שלהם בפועל. המנהיגים טענו, כי תגמול מופרז תרם ללקיחת סיכונים מופרזת ולפרוץ המשבר הכלכלי הנוכחי.

 

"היתה תמימות דעים סביב השולחן, והטעויות של העבר לא יחזרו שוב", אמר נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, במסיבת עיתונאים שהתקיימה בתום הוועידה. "אני מרוצה מאד ממה שהחלטנו".

 

המנהיגים האירופיים קראו בוועידה לקשר בין התגמול לבנקאים, לבין ביצועי החברות בטווח הארוך, ודרשו להגביל את הבונוסים. סרקוזי במיוחד קידם אג'נדה של רגולציה מוגברת על המערכת הבנקאית, והזהיר כי העולם מסתכן ביצירת בועת ספקולטיבית נוספת, "שכשהיא תתפוצץ היא תציב את הכלכלות שלנו על סף התהום".

 

בנוסף, חזרו המנהיגים על קריאתם מכינוסי ה-G20 באפריל ובנובמבר, בעת שהמשבר עוד היה בשיאו, להימנע מ"פרוטקציוניזם (הגבלות מקומיות על יבוא מוצרים) על כל צורותיו". עם זאת, המנהיגים לא הזכירו את העובדה כי קריאותיהם הקודמות למניעת הגבלות על הייבוא זכו להתעלמות בידי כמעט כל 20 המדינות החברות בפורום.

 

המדינות החברות ב-G20 (המדינות ששמן מודגש חברות גם ב-G8):

אוסטרליה, איטליה, אינדונזיה, ארגנטינה, ארה"ב, ברזיל, בריטניה, גרמניה, דרום אפריקה, דרום קוריאה, האיחוד האירופי, הודו, יפן, מקסיקו, סין, צרפת, קנדה, רוסיה, סעודיה, תורכיה. (האיחוד האירופי משתתף במפגשי ה-G8 אולם לא מארח את הכינוסים ולא עומד בראשם).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא ארה"ב אובמה ונשיא רוסיה מדבדב בפסגה
צילום: AP
צילום: AP
שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, נואם בפיטסבורג
צילום: AP
מומלצים