שתף קטע נבחר

אטיאס: לקראת סוף 2010 יירדו מחירי הדירות

שר השיכון אמר בראיון בגל"צ, כי "ברבע הראשון של 2010 ייפסקו בעזרת השם העליות במחירי הדירות". וכיצד תמומש ההבטחה? אלפי יחידות דיור חדשות יצאו לשוק, יגבירו את התחרות וייצרו אפקט פסיכולוגי על הקבלנים ועל הרוכשים

"ברבע הראשון של 2010 ייפסקו בעזרת השם העליות במחירי הדירות - אחרי שייצאו לשוק אלפי יחידות דיור ויתחילו המכירות. לקראת סוף 2010 תהיה ירידה של אחוזים לא מבוטלים במחירי הדירות - בגלל שיהיו יותר היצע ותחרות בין הקבלנים" - כך אמר הבוקר (ה') שר השיכון, אריאל אטיאס, בראיון לגלי צה"ל. לדבריו, "לפני פחות מחודש הוצאתי 5,300 יחידות במכה, אחרי החגים נוציא עוד 5,000, ואנחנו נוציא ככה באלפים".

 

 

"בתוקף תפקידי, שאני יו"ר מועצת מנהל מקרקעי ישראל, אני מתווה את המדיניות של שחרור הקרקעות וכמויות המכרזים שאתם רואים באחרונה ועוד נראה בהמשך", אמר אטיאס, "העלייה במחירים  - הנושא המרכזי שלה הוא שחסר דירות בשוק. הביקושים גדולים על ההיצע ובזה אנחנו מטפלים עכשיו. במדינת ישראל צריך 40 אלף יחידות דיור חדשות".

 

אטיאס הדגיש כי קיים הבדל משמעותי בין שוק הנדל"ן הפעיל והסוער של תל אביב, לבין המצב בשאר חלקי המדינה. "עזוב את המגדלים וכל המכרזים המפוצצים בדרום הקרייה. עזוב את זה, שם זה כמויות קטנות, שמה יש בועה קטנה. מדובר באנשים שיש להם הרבה מאוד כסף, חלקן זה דירות להשקעה...

 

"היה מכרז עכשיו בדרום הקריה על מגדלים, היו שם הרבה אמוציות וכותרות ראשיות כאילו מדובר בעשרות אלפי יחידות דיור. כולה 320 דירות יש שם, זה כל הסיפור. אבל מנהל מקרקעי ישראל חשב שהוא יביא שם 300 מליון שקל על הקרקע והוא הביא 435 בגלל הטירוף של המחירים - רק על הקרקע.

 

"מדובר בשוק קטן שעושה הרבה יותר רעש מהגודל שלו. אני חושב ש-320 יחידות דיור לא צריכות לקבל שורה בעיתון, והדבר הזה קיבל דפים על דפים של פרשנויות והשוק רותח ובוער ומילים חבל על הזמן.

 

"ולכן אני רוצה להפריד בין שני הדברים. יש עולם המגדלים, כולה אלף דירות בכל תל אביב אבל הם תופסים את כל העיתונים, מי שישמע - כל עם ישראל בונה שם דירות. זה אנשים שיש להם הרבה מאוד כסף חיים בעולם משל עצמם, 7,000 דולר למטר, 5,000 דולר למטר.

 

"מי קורא את העיתונים הכלכליים? מי שעוסק בכלכלה. עם ישראל לא קורא אותם, אני לא חלילה מבקר אותם. הם מציגים עובדה של מה שקורה בעולם שלהם. אבל עם ישראל לא קונה דירות כאלה. הוא צריך דירות שלושה חדרים, ארבעה- חמישה למשפרי דיור, שמגיעים עד מליון שקל".

 

"לייצר את הקרקע לוקח זמן"

"באזור המרכז המחיר הגבוה מושפע גם מהדברים האלה, ועכשיו אנחנו מטפלים בזה. הטיפול הוא קשה אבל הוא פשוט. אם צריך 40 אלף יחידות דיור בשנה בגלל הגידול הטבעי של עם ישראל, אז במדינת ישראל בממוצע עושים 28-25 אלף בשנה. זה מייצר את המחירים שעולים בהדרגה, וזה מה שקרה בעשור האחרון.

 

"עכשיו, מה שאני עשיתי אחרי שהבנתי את הסיפור: הפיתרון הוא יחסית יותר פשוט, רק הוא מורכב - כי לייצר את הקרקע המתוכננת לוקח זמן. אנחנו משנים את השיטה, מוציאים באלפים יחידות דיור. לפני פחות מחודש הוצאתי 5,300 יחידות במכה, אחרי החגים נוציא עוד 5,000 ואנחנו נוציא ככה באלפים".

 

"אזור המרכז זה לא רק תל אביב, ראש העין זה אזור המרכז, ראשל"צ זה אזור המרכז, יבנה זה אזור המרכז, חולון-בת ים. בכל המקומות האלה אנחנו נוציא קרקעות ונוציא אלפי יחידות דיור בפעם אחת כדי לתת גם את האלמנט הפסיכולוגי - לקליינטים ולקבלנים, ולא יהיו חסרות קרקעות. אנחנו נוציא אלפי יחידות בירושלים, בירושלים לא יצא מכרז אחד 3 שנים".

 

בשוק תיווצר תחרות - כמו שקרה בסלולר

לדברי אטיאס, "אני יושב בתפקידי בשביל לנסות לאפשר לעם ישראל לקנות דירות במחירים סבירים. זוגות צעירים לא מסוגלים לחלום על הדירה, החלום כבר התרחק, ככל שהמחיר עולה החלום התרחק".

 

בעקבות אלפי הדירות שייצאו לשוק, טוען אטיאס, יחל תהליך של ייצוב מחירים שישפיע פסיכולוגית על הקבלנים ועל הרוכשים: "ואז מתחיל תהליך של ירידה. אני לא יודע לנקוב במספרים אבל דבר אחד ברור זה עושה - היצע וביקוש זה לא אני המצאתי, זה היה כך גם בעולם הסלולר. בכל פעם שהיתה תחרות בשיחות הבינלאומיות, המחיר החל לרדת למטה.

 

"אני אגיד לך מתי אנחנו נראה שינוי במחירים - בתום הרבע הראשון של 2010 - כשיתחילו המכירות. הרי לא מוכרים את הדירה רק כשגמרו לבנות אותה, חלק מהמבקרים טענו שהדירות יהיו מוכנות רק בעוד שנתיים, אבל את הדירות מוכרים מייד כשהקבלן זוכה על הנייר, וכשהוא מוכר הוא מוריד את תור הממתינים, ואת התור המבקשים ואת תור הלוחצים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הפתרון קשה אך פשוט". אטיאס
צילום: ששון תירם
מומלצים