שתף קטע נבחר

פולין: הובא למנוחות אחרון מנהיגי מרד גטו ורשה

שבוע אחרי שהלך לעולמו, נטמן מארק אדלמן בטקס רב משתתפים בבית העלמין היהודי בבירת פולין. גם הנשיא לך קצ'ינסקי חלק לו כבוד אחרון, ורה"מ לשעבר ספד: "לא מכיר עוד אדם שיעשה כל כך הרבה, אבל ירשה לומר עליו כל כך מעט"

נשיא פולין לך קצ'ינסקי, מנהיגים יהודים ומאות פולנים ליוו היום (ו') למנוחות את מארק אדלמן, אחרון מנהיגי מרד גטו ורשה, שהלך לעולמו בסוף השבוע שעבר בגיל 90.

 

אדלמן היה ממנהיגי המרד שדוכא על-ידי הנאצים ב-1943, ומאז תום מלחמת העולם השנייה נחשב בעולם לסמכות מוסרית. הוא אף לקח חלק בלתי רשמי בתנועת "סולידריות", שפעלה בשנות ה-80 להפלת המשטר הקומוניסטי בפולין.

 

הוא הובא למנוחות בטקס בעל סממנים צבאיים בבית העלמין היהודי המרכזי של הבירה הפולנית. הוא נטמן לצד מנהיגים נוספים של המרד, ולצלילי ההמנון הלאומי של פולין.

 

הטקסים לזכרו של אדלמן נפתחו באנדרטה לזכר גיבורי גטו ורשה, כשחבריו, ובהם גם ראש הממשלה הראשון שנבחר באופן דמוקרטי בפולין, טדאוש מזווייצקי, ספדו לו. "אנחנו אומרים שלום לאיש שראוי להערכה רבה, איש שתמך בנו רבות והיה שומר של העקרונות ושל הזיכרון", אמר רה"מ לשעבר. "אינני מכיר עוד אדם עם כזו צניעות, שיעשה כל כך הרבה אבל ירשה לומר כל כך מעט עליו".

 

המורד לשעבר והעיתונאי אדם מיצ'ניק אמר כי אדלמן היה תמיד אדם מכובד, נערץ ואהוב. "היו לו האומץ של חייל פולני והעוקצנות של יהודי מלנכולי", ספד. בין המשתתפים בלוויה היה גם הנשיא לשעבר ומייסד תנועת סולידריות, לך ולנסה, שנראה מוחה דמעות.

 

נשאר בפולין "כדי לשמור על הקברים"

בראיון ל"ידיעות אחרונות" ב-2006 אמר אדלמן כי מרד גטו ורשה לא יישכח גם אחרי מות מנהיגיו. "אירוע כזה, שהשאיר

חותם כה עמוק בהיסטוריה, במוזיקה, בספרות ובתרבות - לא יכול להישכח", אמר אז. אחרי המלחמה בחר להמשיך ולחיות בפולין, משום ש"צריך שמישהו יישאר לשמור על הקברים".

 

לאחר תום המלחמה למד אדלמן רפואה, והתמחה בקרדיולוגיה. ביחד עם הכירורג הנודע, פרופ' יאן מול, הוא ביצע ב‭1971-‬ את ניתוח המעקפים הראשון בעת התקף לב.

 

ב‭1998-‬ קיבל את "אות מסדר הנשר הלבן‭,"‬ עיטור הכבוד הגבוה ביותר של פולין. הוא הקדיש את רוב חייו להנצחת קורבנות המרד בגטו ורשה, ובגין פועלו הוענק לו תואר "אביר מסדר הכבוד הצרפתי". הוא הותיר אחריו בן, בת ושני נכדים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדלמן ז"ל. נקבר בוורשה
אדלמן ז"ל. נקבר בוורשה
צילום: AP
מומלצים