שתף קטע נבחר

שיאני השכר במגזר הציבורי: בכירי קופות החולים

בראש הרשימה עומד מנהל מחלקה לכירורגיית חזה בכללית, המשתכר 111,054 שקל לחודש. אחריו מנהל יחידת כירורגיה של כלי דם בכללית, המשתכר 87,664 שקל לחודש. שלישי ברשימה - מנכ"ל קופת חולים מאוחדת, המשתכר 82,410 שקל בחודש

החמישייה הפותחת של שיאני השכר במגזר הציבורי לשנת 2008 הם עדיין ממגזר קופות החולים. שניים מהם הם גם היחידים בדירוג שעלות שכרם החודשי עולה על 100 אלף שקל. בראש הרשימה עומד מנהל מחלקה לכירורגיית חזה בבית החולים סורוקה, השייך לכללית, פרופ' גידי סהר - שעלות שכרו היא 111,054 שקל לחודש. הוא גם שיאן שכר הברוטו - 95,076 שקל.

 

 

הברוטו של מס' 2 - מנהל יחידת כירורגיה של כלי דם בסורוקה, פרופ' גבריאל סנדו - הוא 87,664 שקל. במקום השלישי נמצא מנכ"ל קופת חולים מאוחדת, שמואל מועלם, עם עלות שכר של 100,381 שקל, ושכר ברוטו של 82,410 שקל בחודש. מס' 4 גם הוא דן ערבות, מנהל מחלקה לניתוחי לב מבית החולים כרמל של הכללית, אבל עם שכר ברוטו של 78,778 שקל. בשנה שעברה ערבות היה בראש הרשימה. 

את קבוצת שיאני השכר סוגר מומחה לב אחר בכללית, ששכר הברוטו שלו הוא 76,516 שקל בחודש.

 

נראה שסכומים אלו אינם כל השכר שמקבלים בכירים בקופת חולים כללית. הממונה על השכר באוצר - המפקח על המגזר הציבורי - שמפרסם היום בדו"ח השנתי את הנתונים על שכר הבכירים, מציין כי הכללית לא כללה בנתוני השכר תמורה עבור "קיצור תורים". הממונה מדגיש כי אין לראות בדו"ח הוכחה שבכל המקרים מדובר בתשלומי שכר חריגים שניתנו לא כדין וללא אישורו, אבל חריגים לא חסרים.

 

החיבור בין הלב לכיס

מקצועות השיאנים אינם חדשים: גם בדו"חות קודמים כיכבו בראש מומחי הלב. שכרם גבוה רק מעט יחסית בהשוואה ל-14 הנתבים בנמלי אשדוד וחיפה, שמגיעים לשכר חודשי של עד 79 אלף שקל ברוטו, ולפקחי הטיסה ברשות שדות התעופה - כ-56 אלף שקל. הנימוק הרשמי: גם מיומנות האחרונים אמורה להציל חיים.

 

לעומתם, דועך השנה כוכבם של 122 בכירי בנק ישראל, בעקבות הסכם השכר הקיבוצי החדש, שהיה כרוך בהפחתות שכר ותנאים. בסולם החדש שיאני הבנק נמצאים ראש אגף מנהל ומשאבי אנוש עם כ-60 אלף שקל, סגן מנהל מחלקה עם כ-59 אלף שקל, ושני חברי הנהלה עם 57 ו-58 אלף שקל. הספרן הבכיר בבנק מקבל כ-38 אלף שקל.

 

מעניינים במיוחד נתוני שכר העיתונאים הבכירים ברשות השידור: השיאן כאן הוא הפרשן לענייני ערבים, עודד גרנות, עם ברוטו חודשי של כ-47 אלף שקל. אחריו בדירוג נמצא כתב-עורך עם כ-46 אלף שקל, הכתב הצבאי אמיר בר-שלום ו-12 עורכים-מפיקים עם 33-35 אלף שקל. לעומתם, הברוטו של עורך מבט הוא רק 28 אלף שקל, והפרשן הצבאי (יואב לימור) משתכר כ-29 אלף שקל ברוטו. מנכ"ל הרשות מוטי שקלאר מקבל כ-35 אלף שקל, יותר ממנהל הרדיו (כ-30 אלף שקל) ופחות ממנהל רשת א' הצנועה (38 אלף שקל).

 

קופ"ח הכללית מחזיקה גם במספר השיא של הבכירים המפורטים בדו"ח, כ-1,500. בסולם השכר עולים המקצוענים המומחים על בכירי המנהלנים. שכר מנהלי בתי החולים נע בין 49-53 אלף שקל. המנכ"ל מקבל 69 אלף שקל. מומחה לרדיולוגיה מקבל 73 אלף שקל. לרופא משפחה פשוט משלמים 17 אלף שקל. לעומת הכללית, בלאומית השיאן הוא מנהל אזור הדרום, עוזי ביתן (48 אלף שקל), ובמכבי - המנכ"ל  אהוד קוקיה (73 אלף שקל), כאשר הבכיר אחריו הוא רופא נשים (58 אלף שקל).

 

שכר ממוצע של יותר מ-17 אלף בחברות הממשלתיות

במגזר החברות הממשלתיות מצא הדו"ח את השכר הממוצע הגבוה ביותר מכל הגופים - 17,056 שקל, והוא מציין את התופעה החוזרת, שאיננה אופיינית רק למגזר הרפואי, לפיה בחלק מהגופים יש קבוצות עובדים ששכרם הממוצע גבוה משכר חברי הנהלה באותם גופים.

 

בהקשר זה בולטת חברת החשמל, שבה שיאני השכר הם מנהל אגף תפעול טכני, מנהל מחוז הדרום והסמנכ"ל למשאבים אסטרטגיים (כ-60 אלף שקל כל אחד). מנכ"ל החברה מקבל רק 47 אלף שקל, יו"ר הדירקטוריון 46 אלף שקל ודובר החברה - שיאן הדוברים - 45 אלף שקל. ברכבת ישראל השיאן הוא מנהל אגף הרווחה (כ-50 אלף שקל). המנכ"ל מקבל רק כ-38 אלף שקל. רפא"ל מצטיינת במאות מנהלי מחלקות (מקרב 600 הבכירים) ששכרם נע בין 17 אלף ל-59 אלף שקל.

 

נשיאי האוניברסיטאות ב-100 הראשונים

100 הראשונים בסולם השכר הציבורי מקבלים מעל 56 אלף שקל. ביניהם גם נשיאי האוניברסיטאות. שכרם דומה ונע מ-57 אלף (ירושלים), 58 אלף (חיפה) ו-59 אלף שקל (בן-גוריון ובר-אילן), עד 63 אלף (תל-אביב) ו-66 אלף שקל (הטכניון). שכר הדיקנים נע בין 37 אלף ל-50 אלף שקל. לרוב המרצים משלמים פחות מאשר לדובר אוניברסיטת חיפה, שמקבל כ-35 אלף שקל. החריג היחיד מקרבם במועדון ה-100 הוא מרצה בכיר במכללת רופין, ששכרו כ-63 אלף שקל.

 

מקרב בכירי הרשויות המקומיות נכנסו למועדון המיוחסים, בזכות מקצועם הרפואי, רק בכירי בתי החולים הכפופים לעיריות - רופאי איכילוב בת"א ומנהל בני ציון בחיפה (כ-56 אלף שקל לכל אחד). השיאן בעיריית ירושלים הוא היועץ המשפטי (41 אלף שקל) - יותר מהגזבר (38 אלף שקל) והמנכ"ל ומהנדס העיר (34 אלף שקל). יש להם סיבה לקנא במנכ"ל מפעל הפיס של מרכז השלטון המקומי, שמקבל 59 אלף שקל ומשלם לדובר שלו 26 אלף שקל.

 

מקופת חולים כללית נמסר בתגובה שהכללית מעסיקה 35 אלף עובדים. העובדים המופיעים ברשימה הינם רופאים בכירים, מנהלי מחלקות במקצועות יחודיים בבתי חולים, חלקם באזורי פריפריה אשר תרומתם לבריאות הציבור ולהצלת חיים רבה. שכרם נקבע על פי הסכמים קיבוציים ומאושר למקצועות נדרשים על ידי משרד האוצר. באשר למנכ"ל, בתשלומי השכר נכללו הפרשי שכר בגין שנת 2007, אשר שולמו במהלך 2008 .ללא הפרשים אלו שכר מנכ"ל הכללית - קופת החולים הגדולה ביותר - הינו לפי ההסדרים המקובלים.

 

מהמרכז הרפואי כרמל נמסר כי: " אנו גאים כי פרופ' ערבות הצטרף לחטיבה הכירורגית של בית החולים שהיא המובילה בצפון, וממשיך לתרום למובילות בית החולים כרמל בארץ בתחום מחלות הלב וכלי הדם. אין ספק שגם שיש תג מחיר להבאתם לפריפריה של מובילים ברפואה (כמו גם במקצועות אחרים). תרומתו של פרופ' ערבות בצפון ושל פרופ' סהר בדרום למתן רפואה מובילה ומתקדמת הם חשובים ביותר, ועוזרים למנוע פערים נוספים בשירות הרפואי הלא שוויוני הקיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפעמים כן משתלם להיות רופא
צילום: jupiter
מומלצים