שתף קטע נבחר

הצעת חוק: המדינה תפקח על מזנוני בתיה"ס

22.5% מתלמידי א'-ט' בישראל סובלים מעודף משקל. יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ דני דנון, דיווח היום על הצעת חוק, במסגרתה תפקח המדינה על המזון שיימכר בבתי הספר ותיאסר הצבת מכונות שתייה וחטיפים. כמו כן צפויה הוועדה להמליץ על הגבלת פרסומות למזון לא בריא. מזכ"ל האיגוד לרפואת ילדים: "קולה מסוכנת לא פחות מסיגריות"

רופאי הילדים נגד פרסומות למזון לא בריא בטלויזיה: בישיבת הוועדה לזכויות הילד שהתקיימה היום (ג') הציעו רופאי הילדים להגביל את תכני פרסומות המזון שמיועדות לילדים. לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצג בוועדה סובלים 22.5 אחוז מהילדים בכיתות א'-ט' מעודף משקל וכ-8 אחוזים מתוכם סובלים מהשמנת יתר.

 

"יש הרבה כיווני פעולה במלחמה בהשמנה ובכוונתנו להתמקד בהגבלת שעות שידור לפרסומות בתחום המזון", מסביר ד"ר צחי גרוסמן מזכ"ל האיגוד לרפואת ילדים בישראל. "על פי מחקרים עדכניים נמצא כי לאמצעי התקשורת בכלל, ולפרסומות המשודרות לילדים בפרט, השפעה רבה על מגיפת השמנת היתר". באיגוד מציעים לאמץ את מודל הבריטי במסגרתו נאסר שידור של פרסומות למזון בתוכניות שעשויות לעניין ילדים ונאסר על שימוש במפורסמים, שמהווים מודל לחיקוי, בפרסומות למזון.

 

"קולה מסוכנת לא פחות מסיגריות"

פרסום מוצרי מזון משפיע ישירות על התנהגותם הצרכנית של ילדים ועל המזון שהם מעדיפים. באנגליה, אוסטרליה, סקוטלנד ובמדינות שונות בארה"ב כבר התקבלו חקיקות והנחיות לגבי פעילות פרסומית של מזון במוסדות חינוך, וכן לגבי הקרנת פרסומות בטלוויזיה המכוונות לילדים. ישראל מפגרת במאבק הזה ומוטב לה שתתעורר מהתרדמת. קולה, לצורך העניין, בצריכה מוגזמת, מסוכנת לא פחות מסיגריות וכולנו יודעים שעל האחרונות ישנן מגבלות קשות של פרסום. אני משוכנע שאם יראו פחות פרסומות הילדים גם יצרכו פחות. פרסומות מפתחות את הרגלי הצריכה של הקהל הצעיר".

 

ד"ר גרוסמן הזהיר כי "העובדה שילדי ישראל נמצאים במקום גבוה ברשימת ההשמנה העולמית בקרב ילדים לא מדליקה מספיק נורות אצל מקבלי ההחלטות בישראל. המדיניות הזאת של עצימת עיניים חייבת להיפסק - מדובר בסכנה אמיתית ומוחשית. ילדים שמנים גדלים להיות מבוגרים שמנים, שסובלים ממחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, בעיות נשימה, סוגים שונים של סרטן ומוות בגיל מוקדם".

 

המדינה תפקח על הקיוסקים בבתי הספר

בהצעת חוק שיגיש יושב ראש הוועדה ח"כ דני דנון הוא הציע להרחיב את הפיקוח על המזון המוגש והנמכר בבתי הספר ולאסור הצבת מכונות שתייה ומכירה של חטיפים בבתי הספר. דנון מסביר כי: "מטרת הצעת החוק הוא המאבק בתופעת ההשמנה בקרב בני הנוער בישראל. תופעת ההשמנה קיימת גם בישראל הממוקמת במקום השלישי באירופה מבחינת השמנת ילדים".

 

עוד ציין כי "הקיוסקים בבתי הספר מנצלים את כליאתם של הילדים בשטח סגור ומוכרים להם מזון משמין ללא שום אלטרנטיבה ראויה. למרות שקיים חוזר מנכ"ל בנושא, בעלי הקיוסקים מצפצפים על התקנות ועל בריאות הילדים".

 

מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוגש לוועדה עולה כי במדינות רבות בעולם ננקטו פעולות לצמצום מגיפת ההשמנה, אך בישראל אין אפילו תוכנית לאומית בנושא.

 

לפי מחקר של ארגון הבריאות העולמי, ב-36 מדינות בעולם, בהן כל מדינות אירופה, ישנן מגבלות על פרסום ושיווק של מזון לילדים. עוד עולה כי מדינות אירופה, ארה"ב ואוסטרליה מסדירות את תחום הפרסום, מכירת המזון והארוחות המוגשות בבתי ספר.

 

ילדי ישראל במקום השלישי בעולם בהשמנה

בדו"ח צויין כי בישראל אין עדיין תכנית לאומית למאבק בהשמנת יתר ואין הוראות בחקיקה ראשית או משנית לעניין פרסום ושיווק מזון לילדים. קיימים חוקים והוראות בעניין תזונה בריאה בבתי ספר, בהם חקיקה המחייבת הגשת ארוחה יומית לתלמידים הלומדים יום חינוך ארוך וחוזר מנכ"ל הקובע הוראות בעניין המזון הנמכר בבתי ספר. אולם רק חלק קטן מן התלמידים מקבלים ארוחה בבית הספר במסגרת החוק והוראות חוזר מנכ"ל בנושא מכירת מזון בבתי ספר אינן מיושמות בהעדר פיקוח.

 

במשרד הבריאות פועלים בשלוש השנים האחרונות לגיבוש תכנית לאומית במסגרתה ייקבעו יעדים לצמצום ממדי ההשמנה ודרכי פעולה. אך התוכנית טרם גובשה ובמשרד הבריאות מסרו לכנסת כי היא תוגש עד סוף השנה.

 

בסקרים שנערכו במדינות המפותחות (OECD) נמצא כי 15.5 אחוז מהילדים בממוצע סובלים מעודף משקל ו-6.2 אחזו סובלים מהשמנת יתר.לפי נתון אחר שהציג ד"ר צחי גרוסמן מחקר שבחן את שיעורי ההשמנה והשמנת היתר בקרב מתבגרים ב-15 מדינות, מצא כי ילדי ישראל מדורגים במקום השלישי בדירוג ההשמנה (אחרי ארה"ב ויוון).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוכלים ג'אנק ומשמינים. תלמידי ישראל
ויז'ואל פוטוס
להגביר הפיקוח על תזונת הילדים. ח"כ דנון
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים