שתף קטע נבחר

קיבלה חיסון לשפעת - ויכולה ללכת רק אחורנית

10 ימים לאחר שקיבלה חיסון לשפעת, לקתה המעודדת היפהפיה דזירי ג'נינגס במחלה נוירולוגית נדירה. זו גורמת לעיוותי שרירים קשים המאפשרים לה ללכת לאחור או לרוץ - אך לא ללכת קדימה או לעמוד במקום. מומחה ישראלי: "המקרה נדיר, ובכל מקרה - עדיף להתחסן"

חייה של המעודדת היפהפיה דזירי ג'נינגס השתנו מן הקצה לקצה והכל - היא משוכנעת - באשמת חיסון לשפעת שקיבלה. ג'נינגס בת ה-25 לקתה בהפרעה נוירולוגית נדירה ביותר הגורמת לה לעיוותי שרירים בעת עמידה או הליכה. כשהיא הולכת אחורנית או כשהיא רצה, גופה מתפקד כרגיל והיא אף מסוגלת לדבר באופן תקין.

 

 

לפני שחוסנה ג'נינגס, בחודש אוגוסט, היא הייתה בריאה לחלוטין. עשרה ימים לאחר שקיבלה את החיסון, החלו להופיע תסמינים דומים לשפעת. העניינים הסתבכו כשאושפזה בשל פרכוסים. אז אבחנו הרופאים כי היא סובלת מדיסטוניה - הפרעה נוירולוגית הגורמת להתכווצויות ועיוותי שרירים. הרופאים משערים, אך אינם בטוחים, כי אחד הגורמים האפשריים למחלה הוא החיסון - זה עורר את המחלה הרדומה בגופה.  

 

ההליכה גורמת לג'נינגס כאב רב: השרירים מתכווצים ומתעוותים עד שהם מתמוטטים. כשהיא עומדת במקום או יושבת, השרירים מתכווצים בחוזקה עד שהם גורמים לה לעצור מלכת או להפסיק לדבר באופן תקין. באופן מפתיע, התסמינים הללו מפסיקים לחלוטין כשהיא רצה או הולכת אחורנית.

 

"המחלה הרסה את חיי", מספרת ג'נינגס בראיונות שהעניקה לכלי התקשורת בארצות הברית. "אני עדיין מתקשה להאמין שזה קורה לי. אנשים מסביבי בוכים על הסיפור הנוראי שקרה לי".

 

הסיכון: אחד למליון

- פרופ' אלי סומך, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל חטיבת הילדים מהמרכז הרפואי וולפסון, האם חיסון שפעת יכול לגרום להפרעות של מערכת העצבים?

"התופעה העצבית הידועה ביותר שנקשרה לחיסון שפעת היא תסמונת גיאן-ברה, שבה מתרחש שיתוק של קבוצות של שרירים. במחקרים שבוצעו בשנים האחרונות נמצא כי הסכנה להופעת התסמונת הוא כ-1 למיליון מחוסנים. הסיבה המשוערת לכך היא שבמספר קטן מאוד של אנשים, החיסון מהווה מעין גירוי שחושף את הנטייה לחלות במחלה. אולם, יש לזכור כי שכיחות הופעת התסמונת הזו היא גדולה פי עשרה לאחר מחלת השפעת, כך שבסיכומו של דבר, מתן החיסון

 לשפעת חוסך מקרים רבים של הסיבוך העצבי".

 

האם ההפרעה של הצעירה נגרמה מהחיסון?

"קשה מאוד לקבוע זאת. אם שני מאורעות מסוימים התרחשו בסמיכות זמנים, במקרה הזה החיסון ואחר כך ההפרעה בתנועות, לא ניתן למהר ולהסיק מכך שאחד מהם גרם לשני. איננו יודעים את כל פרטי המחלה ולא מובאת בסרטון חוות דעת רפואית. עם זאת, מעיון מהיר במקורות ברשת, עולה כי קיים ויכוח בין המומחים באם אכן מדובר בדיסטוניה אמיתית אצל הצעירה".

 

האם יש סיבה לבהלה, לאחר הצפיה בסיפורה הטראגי של ג'נינגס?

"כמובן שיש לבדוק ולחקור היטב באם קיים קשר כזה בין מחלתה לבין החיסון, אבל בוודאי שאין זו סיבה שלא להתחסן. צריך לזכור כי החיסון לשפעת העונתית ניתן כבר עשרות שנים, לעשרות ואולי אף למאות מיליוני בני אדם; כך, שאפילו אם קורים סיבוכים חמורים, הם מתרחשים בשכיחות מאוד מאוד נמוכה. כל זאת, לעומת הנזק הברור ממחלת השפעת, המתבטא בתחלואה עצומה ובתמותה במספרים גדולים בכל שנה. כך, שברור כי הסיכון ממחלת השפעת עולה לאין ערוך על הסיכון מהחיסון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המחלה הרסה את חיי"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים