שתף קטע נבחר

מדד השחיתות: ישראל השתפרה מעט - מקום 32

ב-1997 זכתה ישראל לציון 7.97 ב"מדד השחיתות", אך מאז הידרדרה לציון בסביבות 6. ישראל, שעלתה שלב, נמצאת מעל פורטוגל, פולין, איטליה וטורקיה - אבל אחרי קטאר והאמירויות

דווקא בשנה בה ראש ממשלה לשעבר הופך לנאשם ושני שרים לשעבר נכנסו לכלא - ישראל שומרת על יציבות יחסית במדד השחיתות העולמי - המתפרסם בצהריים (יום ג'). ישראל, שקיבלה 6.1 נקודות, מדורגת במקום ה-32 בעולם, עלייה של מקום אחד בכיוון החיובי - הפחות מושחת. עם זאת, באזורנו אנחנו נמצאים במקום השלישי - אחרי קטאר ואיחוד האמירויות.

 

בשנה שעברה קיבלה ישראל את הציון 6.0 ודורגה במקום ה-33, בשנת 2007 היה הציון 6.1 וישראל דורגה במקום ה-30, אולם ב-2006 זכתה לציון 5.9 ודורגה במקום ה-34. בשנת 1997 המצב היה טוב בהרבה - ישראל קיבלה ציון 7.97 ודורגה במקום ה-15 בעולם.


המיקום של ישראל מאז 1997 (מימין) ועד 2009

 

מנתוני עמותת שבי"ל (שקיפות בינלאומית ישראל), הסניף הישראלי של ארגון Transparency International העורך את הדו"ח השנתי, העשירייה המובילה מורכבת זה שנים כמעט כולה ממדינות החברות ב-OECD, כשאת הדירוג השנה מובילה ניו-זילנד עם הציון 9.4. אחריה מדורגת דנמרק, שקיבלה את הציון 9.3. לאחריה, סינגפור ושבדיה, שקיבלו את הציון 9.2, שוויץ עם ציון 9, פינלנד והולנד עם ציון 8.9, אוסטרליה, קנדה ואיסלנד עם ציון 8.7. ארצות-הברית מדורגת במקום ה-19.

 

בתחתית הרשימה - המדינות הכי מושחתות - נמצאות בין היתר: ונצואלה, איראן, טורקמניסטן, אוזבקיסטן, צ'אד, עיראק, סודן, מיאנמר ואפגניסטן. הזוכה בתואר המדינה הכי מושחתת היא סומליה.

 

והיכן ממוקמת ישראל באזור? קטאר מדורגת במקום ה-22, איחוד האמירויות נמצאת שני מקומות מעל ישראל, ירדן מדורגת במקום ה-49, מצרים במקום ה-111, סוריה מדורגת 126 ולבנון ארבע מקומות אחריה.

 

ברשימה אחרי ישראל גם כמה מדינות אירופיות: פורטוגל במקום ה-35, מלטה 45, הונגריה 46, פולין 49 - חולקת את המקום עם ירדן, צ'כיה וליטא במשותף במקום ה-52, לטביה וסלובקיה מדורגת יחדיו במספר 56, טורקיה נמצאת במקום ה-61, שני מקומות מעל איטליה. קרואטיה (66), גיאורגיה (66), מונטנגרו (69), בולגריה, מקדוניה, יוון ורומניה נמצאות יחד במקום ה-71. סרביה מדורגת 83, מולדובה 89, אלבניה 95. רוסיה, המדורגת במקום ה-146, זוכה בתואר המפוקפק של המדינה הכי מושחתת באירופה.


מפת השחיתות העולמית. תכלת - פחות מושחת. כחול כהה - יותר מושחת

ישראל - אי של שחיתות פחותה במזרח התיכון

 

יו"ר עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל, פרופ' יוסף גרוס, אמר: "כשאנו בוחנים את ממצאי המדד לאורך השנים, ניתן לראות כי ישראל שמרה על יציבות בשנתיים האחרונות, מבחינת האופן בו היא נתפסת בכל הנוגע לשחיתות. אם לוקחים בחשבון את העובדה, כי המשברים האחרונים בשוק הכלכלי העולמי הביאו לכך שהתנהגות נאותה מהווה שיקול מרכזי בהחלטה לקיים קשרים עסקיים בתוך ומחוץ למדינה, הרי

שאסור לנו להתעלם מהאופן בו העולם תופס את מצב השחיתות בישראל. אף כי אנו מצליחים לשמור על יציבות, הרי שהציון מצביע על כך שדרך ארוכה עוד לפנינו וכי ישראל חייבת להגביר את המלחמה בשחיתות. למדד האמור חשיבות לשמירה על יציבותה של הכלכלה ולנכונות משקיעים בעולם להשקיע בישראל".

 

מנכ"ל עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל, גליה שגיא, הוסיפה: "העובדה שלא חל כל שינוי בציונה של ישראל, מצביעה על כך שהציבור ונבחריו עדיין לא הפנימו את החשיבות והתועלת במאבק בשחיתות, החוכמה היא לא רק לדבר על חשיבות השקיפות והיושרה, אלא להטמיעה הן באמצעות תוכנית אתיקה במשרדי הממשלה והרשויות הציבוריות, בלקיחת אחריות ובהוקעה של עיגולי פינות ומקרי שחיתות. המבחן אינו רק מבחן הראיות בבית המשפט אלא מבחן היושר והאתיקה הציבורית".

 

מדד תפיסת השחיתות העולמי של 2009 כולל 180 מדינות, מספר זהה למדד של שנה שעברה. בכדי שמדינה תיכלל במדד, יש סף מינימלי של שלושה מקורות מהימנים של מידע אודות השחיתות. היכללות במדד אינה סימן לקיומה של שחיתות, אלא אך ורק של קיומו של מינימום המידע הנדרש. מדד 2009 מתבסס על 13 סקרים ומחקרים שונים מ-10 מוסדות בלתי-תלויים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושחתים יותר מלפני עשור. אילוסטרציה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים