שתף קטע נבחר

החל מינואר: בדיקת שמיעה לכל ילוד

לאחר ניסוי ארוך ומוצלח של מספר שנים במרכז הרפואי שיבא החליט משרד הבריאות להורות לכל בתי החולים לבצע סקר שמיעה לכל היילודים בישראל החל מה-1 בינואר. המטרה: אבחון של ליקוי שמיעתי, שיביא לטיפול מוקדם ולמזעור נזקי חירשות

בשורה להורים: בתום ניסוי שנערך לאורך מספר שנים במרכז הרפואי שיבא, שהביא לאיתור מוקדם של עשרות יילודים לקויי שמיעה ולטיפול מוקדם בהם - מה שהביא למניעת פגיעה בהתפתחות השפה והדיבור אצלם - הורה משרד הבריאות לכל בתי החולים לבצע בדיקת שמיעה לכל היילודים בישראל החל מה-1 בינואר 2010.

 

ליקוי שמיעה הוא הליקוי התחושתי השכיח ביותר ביילודים: שלושה מקרים על כל אלף לידות. ביילודים בסיכון גבוה לחירשות השכיחות גבוהה ומגיעה עד פי שמונה. אצל כמחצית מהיילודים הסובלים מליקוי שמיעה אין גורמי סיכון ידועים מראש.

 

ליקוי שמיעה עלול לגרום לפגיעה משמעותית בהתפתחות השפה, בהתפתחות הרגשית ובהתפתחות החברתית של הילד. מחקרים הוכיחו כי גילוי מוקדם של ליקוי שמיעתי הכרחי לביצוע שיקום שמיעה, שיאפשר התפתחות תקינה של שפה ודיבור אצל הילד. התערבות מוקדמת, בין השאר באמצעות מכשירי הגברה וביצוע ניתוחי שתל השבלול (ניתוח שתל קוכלארי), יכולה להוביל למזעור נזקי חירשות מולדת.

 

שני סוגי בדיקה

בדיקת סקר שמיעתי מתבצעת זה כמה שנים בקרב כל היילודים בבית החולים לילדים הפועל במרכז הרפואי שיבא. במסגרת הסקר נמצאו עשרות יילודים שסבלו מליקוי שמיעה והופנו להמשך בירור בקהילה. תוצאות מעודדות אלה הביאו את משרד הבריאות להמליץ על ביצוע הבדיקה, בדומה למדינות נוספות ברחבי העולם, לכל היילודים בישראל.

 

חוזר שהפיץ לאחרונה ד"ר חזי לוי, ראש מינהל הרפואה במשרד הבריאות לכל מנהלי בתי החולים, הורה לכל מנהלי בתי החולים למנות אחראי מטעמם לביצוע תוכנית הסקר לבדיקת השמיעה, שנערכת על ידי קלינאי תקשורת מוסמך.

 

הסינון מתבצע בשני שלבים. בשלב הראשון מתבצעת בדיקה שנקראת "פלט קוכלארי". בדיקה זו מאפשרת לקבל מידע על תפקוד תאים המצויים באוזן הפנימית בתגובה לצלילים. אצל יילוד שהודגמה אצלו פעמיים תגובה לא תקינה, תבוצע בדיקה שנקראת "תגובת גזע מוח שמיעתי" (ABR). בדיקה זו מאפשרת קבלת מידע מהימן על תגובות לצלילים מעצב השמע וגזע המוח. ליילודים עם גורמי סיכון לחירשות יבוצעו שתי הבדיקות גם יחד. הבדיקה מתבצעת בשתי האוזניים.

 

הבדיקות יבוצעו בחדר שקט שיועד למטרה זו, בתוך או בסמוך ככל האפשר למחלקת היילודים. הן ייערכו כאשר התינוק רגוע או ישן שינה טבעית. יילוד שאצלו נמצאה תוצאה לא תקינה, יופנה לרופא המטפל שידאג להמשך ביצוע אבחון שמיעה במסגרת קופת החולים.

 

במקרים חריגים, שבהם יילוד לא נבדק או לא השלים את תהליך סקר השמיעה בהיותו מאושפז, הוא יוזמן להשלמת הבדיקות בבית החולים שבו נולד לכל המאוחר תוך חודש ימים. הבדיקה תבוצע ללא תשלום. בלידת בית מתוכננת, ובמידה שהיולדת והיילוד לא אושפזו בבית חולים לאחר הלידה, תתבצע הבדיקה במכון אודיולוגי, באחריות ההורים ובמימונם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בדיקת שמיעה. מינואר לכל היילודים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים