שתף קטע נבחר

חמשושלים: יוצאים לחמשוש - ועולים לירושלים

בעיר הבירה מציינים את החמשושלים, סופי-שבוע של מוזיקה ומוזיאונים, ארכיאולוגיה, תיאטרון, אוכל והרבה תרבות וכיף. המחירים ברצפה, הכל פתוח לתוך הלילה - אז לא תבואו?

זו שנה חמישית ברציפות שמתקיים פסטיבל חמשושלים בעיר שחוברה לה יחדיו. שלושה סופי-שבוע רצופים - הראשון שבהם כבר מאחורינו, אבל שניים לפנינו - של תרבות, מלונאות, ואיך לא, אוכל, והרבה. הפעם החלטנו להמר בין שלל ההצעות והאפשרויות, ולעלות לבדוק מה מציעה לנו ירושלים השנה.

 

גם המטייל צועד על קיבתו

את סיורנו התחלנו במפגש עם טלי פרידמן, שפית מקסימה שהזמינה אותנו לסטודיו לבישול שלה שבלבו של שוק מחנה יהודה. טלי, שעורכת סיורים וסדנאות קולינריים במקום, הפתיעה אותנו כשסחבה אותנו למטה אל השוק, לקחה דג מסוחר אחד, קצת ירקות ותבלינים מאחר ואִלתרה אל מול עינינו המופתעות (והרעבות, יש להודות) סביצ'ה.

 

משם המשכנו בהליכה קצרה למתחם האמנים החדש שברחוב אגריפס 88 (קניושוק), שם פגשנו כמה אמנים המציגים את מרכולתם; בין השאר ציורים ועבודות וידאו-ארט. האמנים הירושלמים מציגים בפסטיבל בנושא אורבניקה שמפיק ארגון "רוח חדשה". בחמשושלים מתקיימים במקום, בין השאר, מופע ליצנים, אמנות גרפיטי, תיאטרון בובות וריקוד יפני. 

 

התחנה הבאה שלנו הייתה רחוב שלומציון המלכה (שגם היא היתה אישיות ירושלמית מרתקת - אבל זה כבר בהזדמנות אחרת), לבית-קפה ומסעדה קדוש. את פנינוּ קיבלה בעלת המקום, השפית והקונדיטורית קרן קדוש, שבמשך שעה ארוכה לא הפסיקה להצחיק אותנו בסיפוריהָ הירושלמיים ובטעימות בישוליהָ הנפלאים.

 

במיוחד משכה את עינינו עוגת שוקולד בצורת קיפוד, שרק בגלל שכבר לא יכולנו כבר להכניס משהו לפה לאחר הסיור בשוק ויתרנו על התענוג והפיתוי. צמוד לקפה קדוש הבחנו בשלומציון 18 בשלט המבשר על השתתפות בפסטיבל חמשושלים. מדובר במסעדת בלק אנד בר בורגר, השלוחה הכשרה היחידה ברשת הארצית. באחרונה הורחבה המסעדה עם הוספת מרפסת זכוכית ענקית מעל לרחוב. אז לכל טורפי הבשר - בהצלחה.

 

במהלך החמשושלים ניתן יהיה להצטרף לסיורים קולינאריים עם שפים, סדנאות בישול, טעימות יין במרכז העיר וכמעט הכול במחירים נמוכים וּמיוחדים לבאי הפסטיבל.


הדרכות ליליות בגן הארכיאולוגי. מרכז דוידסון (צילומים: רון פלד)

 

קולטורה

קצת תרבות בחמשושלים זה דבר נדרש. המשכנו שוב ברגל אל מתחם אלרוב (ממילא לשעבר, שסיור ושיטוט שם מצדיק כתבה נפרדת. בקרוב, מבטיחים). במתחם זה הסמוך לשער יפו צפינו בהצגת רחוב מבדרת (חינם) - קומדיה דל ארטה - ממילאנו לממילא, בביצוע תיאטרון פְּסִיק הירושלמי.

 

כמובן שמלבד ההצגה ניתן ליהנות גם כאן משלל מסעדות ובתי קפה, ובהם מסעדת "פיתויים" השוכנת בקומה השנייה של אחד ממבני שדרות ממילא וצופה אל הרחוב. זכינו ליהנות גם ממופע מוזיקה חי של הרכב הג'אז The New Orleans Function Jazz Band, אף הוא במסגרת אירועי הפסטיבל.


ממילאנו לחמשושלים. קומדיה דל ארטה ברחוב

 

מכאן החלטנו להמשיך לאתר מרתק וייחודי במגרש הרוסים - מוזיאון אסירי המחתרות. מבנה הכלא הבריטי לשעבר נבנה בשלהי המאה ה-19, ושימש תחילה אכסנייה לנשים צלייניות. המקום משוחזר בקפידה לתקופה שבה שימש בית כלא של שלטון המנדט הבריטי, וניתן לבקר בחדרי האסירים; בחצר הכלא; תאי הצינוק; חדרו של מנהל הכלא; אגף הנידונים למוות וחדר העלייה לגרדום, עם סיפורם המזעזע של מאיר פיינשטיין ומשה בראזני, שהתאבדו בתאם שעות ספורות לפני המועד שבו קבעו הבריטים להוציאם להורג. 

 

במוזיאון קיבל את פנינו יורם תמיר, מנהל המקום, שהתלבש כמנהל בית הכלא ּעם מדי סוהר בריטי אותנטי, המקל המסורתי ושלל מפתחות ענק המשתלשלים ממכנסיו. יורם מקבל את פניהן של קבוצות במסגרת חמשושלים (5 שקלים בלבד) ובמקום נערכים סיורים מודרכים עד השעות המאוחרות של הלילה.

 

כאן המקום לגילוי אישי נאות (ר.פ), כי לאתר זה יש בעבורי ערך רגשי רב. אבי, מאיר פלד ז"ל, איש אצ"ל, היה כלוא כאן כאסיר בחדר 32 בתקופת המנדט. לדעתי הסיור במקום הוא חובה, עם או בלי פסטיבל.

 

ממוזיאון אסירי המחתרות המשכנו למוזיאון ארצות המקרא הסמוך למוזיאון ישראל המתחדש. במסגרת חמשושלים ניתן לבקר במוזיאון זה עד השעות הקטנות של הלילה, ולהשתתף בסיורים מודרכים בעקבות "מעוז צור" המסבירים את מילות הפיוט המפורסם ברחבי העולם העתיק.

 

עכשיו תורכם

אבל לא הכל נפלא במסגרת הפסטיבל, לדאבוננו - לפחות לא בתחילתו. לצערנו הרב נוכחנו לדעת שביום הראשון לפסטיבל, יום חמישי שעבר, 26 בנובמבר, כמעט כל האתרים שבהם ביקרנו היו, איך נאמר בלשון המעטה, די ריקים.

 

כמעט בכל המסעדות שביקרנו פגשנו ירושלמים ותיירים. לא נתקלנו כמעט באף תל אביבי, חיפאים, ראשל"צניק או באר שבעי. כולנו תקווה כי בשני סופי-השבוע הקרובים תדע העיר יותר מבקרים - כי יש מה לראות (ולאכול) בה.

 

נסיים - איך לא, ולמרות הציניקנים שבנו - בתהילים קכ"ב, שכאילו נכתב רק היום בעבור פסטיבל חמשושלים 2009 וקורא לכולנו לעלות אל העיר.

 

שִׁיר הַמַּעֲלוֹת, לְדָוִד: שָׂמַחְתִּי, בְּאֹמְרִים לִי בֵּית יְהוָה נֵלֵךְ. עֹמְדוֹת, הָיוּ רַגְלֵינוּ בִּשְׁעָרַיִךְ, יְרוּשָׁלִָם. יְרוּשָׁלִַם הַבְּנוּיָה כְּעִיר, שֶׁחֻבְּרָה-לָּהּ יַחְדָּו. שֶׁשָּׁם עָלוּ שְׁבָטִים, שִׁבְטֵי-יָהּ עֵדוּת לְיִשְׂרָאֵל: לְהֹדוֹת, לְשֵׁם יְהוָה. כִּי שָׁמָּה, יָשְׁבוּ כִסְאוֹת לְמִשְׁפָּט: כִּסְאוֹת, לְבֵית דָּוִד. שַׁאֲלוּ, שְׁלוֹם יְרוּשָׁלִָם; יִשְׁלָיוּ, אֹהֲבָיִךְ. יְהִי-שָׁלוֹם בְּחֵילֵךְ; שַׁלְוָה, בְּאַרְמְנוֹתָיִךְ. לְמַעַן, אַחַי וְרֵעָי אֲדַבְּרָה-נָּא שָׁלוֹם בָּךְ. לְמַעַן, בֵּית-יְהוָה אֱלֹהֵינוּ אֲבַקְשָׁה טוֹב לָךְ.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזיקה ג'אז חיה במתחם אלרוב
צילום: רון פלד
כמעט וטעמנו. קיפוד השוקולד המסעיר ב"קדוש"
צילום: רון פלד
משחקי שש-בש לתוך הלילה. מוזיאון אמנות האיסלאם
צילום: רון פלד
מומלצים