שתף קטע נבחר

ביש מזל: הרחם המשוקם הותקף ע"י צמד נשרים

רחם מדברי צעיר שסבל מהרעלת עופרת ושוקם בבית החולים לחיות בר במשך מספר חודשים, הועבר לקראת השבה לטבע לחי-בר כרמל, אך שם הותקף על ידי רחמים אחרים. לאחר שהחלים מפצעיו, הועבר לביתו החדש בספארי, אך לאחר שפלש לאחד מקיני הנשרים, הוא הותקף למוות

רחם מדברי צעיר שסבל מהרעלת עופרת ושוקם בבית החולים לחיות בר במשך מספר חודשים, הועבר לקראת השבה לטבע לחי-בר כרמל, אך שם הותקף על ידי רחמים אחרים.
 
לאחר שהחלים מפצעיו, הוחלט שלא להשיבו לטבע והוא הועבר לביתו החדש במתחם הדורסים בספארי ברמת-גן. מסיבה לא ברורה, הוא נכנס לאחד מקיני הנשרים במתחם והותקף למוות על ידי צמד נשרים.
 
הרחם הגיע לפני כארבעה חודשים לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, לאחר שנמצא בשטחים חקלאיים בצפון הארץ כשהוא חלש ורעב.
 
"הוא בקושי הצליח לעמוד על רגליו, היה רזה ולאחר שלקחנו ממנו דגימת דם, החשד המרכזי שלנו היה הרעלת עופרת", מסביר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים, שבודק את הדורס הפצוע במרפאה. "רחמים, במיוחד צעירים, משוטטים בכל האזור, חושפים עצמם לסכנות ירי של ציידים ואפילו אכילת ציפור אחרת שנורתה בטבע יכולה לגרום להרעלת עופרת".
 
בבדיקות בבית החולים התגלה כי הדורס הצעיר אכן סובל מהרעלת עופרת ולאחר טיפול ממושך בן מספר חודשים, הוא התאושש ונמצא בריא בכדי לשוב לטבע. "היה חשוב לנו להעבירו קודם לאיקלום בחי-בר כרמל, בכדי לראות האם הוא מצליח לתפקד בכוחות עצמו, מסתדר עם רחמים  אחרים ויכול לצוד את מזונו לבד", הוא מוסיף.
 
 

רגע לפני ההשבה לטבע, הותקף ע"י רחמים בכלוב האיקלום

מצבו של הרחם, דורס יום בינוני, מחמיר במהירות והוא מוגדר בסכנת הכחדה בישראל. אובדן של שטחי מחייה והרעלות הם האיומים העיקריים על חיי הרחמים. בשנות ה-70 נצפו בישראל 50-80 זוגות מקננים, המצב השתפר מעט בסוף שנות ה-80, אז נצפו 150 זוגות וכיום נותרו כ-40-50 זוגות מקננים בלבד. 
 

כיום ישנו גרעין רבייה בחי-בר כרמל, בו בוקעים מעת לעת גוזלי רחם חדשים בתקווה להשיבם לטבע ולהגדיל את האוכלוסייה המצומצמת שנותרה. הרחם שהגיע מבית החולים שולב יחד עם מספר רחמים צעירים בכלוב איקלום גדול ובשבועות הראשונים נראה כי הוא מסתדר היטב בכוחות עצמו.

 

אך למטפלים בחי-בר ציפתה הפתעה לא נעימה, כשהגיעו לבדוק את הרחמים בשעת בוקר מוקדמת. "הרחם הותקף על ידי שאר הדורסים בכלוב. מצאנו אותו שוכב על הגב עם פצעים בכל הגוף וקרעים בשרירים", מספר יגאל מילר, אחראי על פרויקט שחרור והשבת דורסים ברשות הטבע והגנים.

 

מילר הבהיל את הרחם לאישפוז חוזר בבית החולים ולאחר כחודש, חל שיפור מדהים במצבו של הדורס הצעיר והוא החלים מפציעותיו. לדברי מילר, הוחלט להשאירו בשבי בגרעין הרבייה בתצוגת הדורסים בספארי ברמת-גן, עד שיתבגר ויתחזק, מאחר שלא יהיה מסוגל לשרוד בכוחות עצמו בטבע.

 

צילום: רועי גזית

 

 

בעקבות הפציעה, הרחם לא ישוב לטבע

תצוגת הדורסים בספארי איכלסה בעבר נשרים, רחמים, עוזנית נגב ופרס (צמד דורסים שנכחדו כמקננים בישראל) והיא מהווה מקום מקלט וגרעין רבייה לדורסים בסכנת הכחדה. 

 

כיום חיים בה שני זוגות נשרים מקראיים שתרמו גוזלים רבים שהושבו לטבע בשנים האחרונות, נקבת עוזניית נגב ועד לא מכבר, גם נקבת רחם שהגיעה לבגרות מינית והגיעה זמנה להשתתף בתוכנית הרבייה של הרחמים.

 

"נפרדנו מנקבת הרחם שעברה לחי-בר כרמל וקלטנו אלינו את הרחם הצעיר", מסביר ד"ר גלעד גולדשטיין, ראש ענף ציפורים בספארי. "כשאנחנו מכניסים עוף חדש לתצוגה, הוא זוכה לשמירה צמודה שלנו בימים הראשונים כדי לוודא שהוא מצליח להשתלב בשלום בטריטוריה החדשה שלו".

 

דקות לאחר שפרש כנפיים מכלוב ההובלה, הרחם כבר התעופף ברחבי התצוגה ואף התקרב ללא חשש לעוזניית הנגב. לדברי גולדשטיין, "כל חיה שנכנסת לטריטוריה חדשה, צריכה להתמודד לא רק עם השכנים החדשים שלה, אלא גם בודקת את גבולות השטח, היכן מותר לה לעמוד, לאכול ולשתות, וגם עם מי מותר לריב וממי לשמור מרחק".

 


צילום: רועי גזית

הרחם בביתו החדש, בסמוך לעוזניית הנגב (צילום: רועי גזית)

 

פלש לקן והותקף למוות על ידי צמד נשרים

לאחר כשבוע בביתו החדש בספארי שעבר ללא תקריות, הגיעו המטפלים בבוקר בכדי לבדוק את הדורסים בתצוגה. למרבה הפתעתם, הם הבחינו ברחם שהתעופף מסיבה לא מוסברת, הישר אל אחד מקיני הנשרים בתצוגה, הממוקמים על ביתן עץ גבוה.

 

"לא הספקנו להתערב. זה קרה תוך שניות. הוא נחת לתוך הקן בו שהו זוג נשרים", מתאר גולדשטיין את הדרמה. "עד שהמטפלים הספיקו לטפס אליו, הנשרים, שאינם נוטים לצוד בטבע, כנראה מתוך אקט של התגוננות, תקפו אותו והרגו אותו. לא היה לו סיכוי. למטפלים נותר רק לחלץ את הפגר מהזירה".

 

למרות היסטוריה ממושכת של רחמים שחיו בשלום עם הנשרים בתצוגה בשנים האחרונות, החליטו בספארי להשהות את קבלתם של רחמים חדשים לגרעין הרבייה המשותף, עד שתסתיים תקופת הקינון של הנשרים ומציינים כי בעתיד ימשיכו לשלב בין מיני הדורסים השונים. 

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי גזית
צילום: רועי גזית
צילום: רועי גזית
מומלצים