שתף קטע נבחר

משפט עברי? מחללי שבת לא יוצאו להורג

בעקבות הסערה שחוללו דברי השר נאמן, הרב עדו רכניץ - חוקר המשפט העברי - מרגיע בשיחה עם ynet: "במדינת הלכה לא יהיה עונש מוות, לא יאכפו חוקים דתיים והמשפט הפלילי כמעט שלא ישונה"

מוות בסקילה למחללי שבת והומואים? חנק לנואפת? שיסוף הגרון לרוצח? לא כל כך מהר: בעקבות דבריו של שר המשפטים יעקב נאמן ולפיהם יש ליישם את דין התורה במדינת ישראל, משמיע חוקר המשפט העברי, הרב עדו רכניץ, צפירת ארגעה, ומבהיר: "כיום, גם במדינת הלכה לא יהיה עונש מוות, ועבירה דתית לא תחשב למעשה פלילי".

  

"להלכה יש צניעות והיא יודעת איפה היא נמצאת", מסביר רכניץ, מְרַכֶּז המחקר במכון "משפטי ארץ", "אף אחד לא חושב שאפשר לכפות על רוב האזרחים משהו שהם לא מאמינים בו או לא מבינים אותו, והעמדה הזו מעוגנת בהלכה". לדבריו, אם יוחל המשפט העברי בישראל הדבר יבוא לידי ביטוי בעיקר בתחום האזרחי והמנהלי: "הדין הפלילי הוא האחרון שיגעו בו. הוא הכי בסדר". 

 

 

על פי רכניץ, לדיינים בזמננו אין סמכות הלכתית לדון בדיני נפשות – הוצאה להורג, מלקות וכדומה, ולפיכך עונש מוות כלל אינו בא בחשבון. הוא טען כי הציבור התורני היה מהראשונים להתנגד לכל הצעה לאפשר עונש מוות בישראל, ועמדתם זו מבוססת על ההלכה. שיטת הענישה היחידה, אפוא, היא כליאה – גם במשפט העברי.

 

על התגובות החריפות להן זכו דבריו של שר המשפטים, אמר: "אנשים חושבים שמשפט התורה זה מה שהם קראו בפרשת שבוע, אבל ההלכה יותר מורכבת ומאפשרת דברים מגוונים בהרבה". בהקשר זה הדגיש כי אף שלא תאכוף עבירות דתיות, עמדתה הערכית היא ברורה: "לא מדובר בקבלת הנורמה אלא פשוט בהערכת המציאות".  

 

 

אז מה כן ישתנה? "בתחום הפלילי, למשל, תהיה ענישה לכלב שתקף אדם, ובמנהלי – דייל הומוסקסואל ובן זוגו לא יזכו מן הסתם למעמד ולזכויות של גבר ואישה שנישאו על פי ההלכה", מדגים רכניץ. "ברור שהמשפטן הדתי מביא את המטען הרוחני שלו גם לעולם המקצועי", הוא מבהיר, "אבל שוב – לא ייכלאו אנשים שמחללים שבת".

 

מודל "מדינת ההלכה הדמוקרטית"

הרב עדו רכניץ מספר עוד כי רבנים ומשפטנים במכונו, משפטי ארץ, גיבשו מודל ל"מדינת הלכה דמוקרטית", שלדעתו "לא תיראה כמו איראן ולא יהיה בה שלטון רבנים". הוא ציין כי קהילות יהודיות רבות מתנהלות כבר מאות שנים בשיטות דמוקרטיות: "יש דבר כזה. זה לא המצאה ולא פשרה אלא נמצא בתוך ההלכה. יש בה יסודות דמוקרטים חזקים מאוד".

  

בתפקידו הנוסף - מנהל בית הדין לממונות "ארץ חמדה-גזית", פועל רכניץ בתחום בו יישום המשפט העברי בולט במיוחד – הדין האזרחי, ובעניינו הוא משוכנע כי "הישראלי הממוצע לא יראה בזה אסון". לדבריו, רבים מהמתדיינים הם חילוניים – הן בשל הליך הבוררות הזריז והקצר לפתרון סכסוכים, והן משום שגם בו ההלכה פרגמטית. בדיני ראיות, למשל, המשפט העברי אינו דורש כיום שני עדים, ובמקרים רבים מסתמך במקום זאת על "אומדן" של הדיינים.  

 

דברי השר נאמן נאמרו בכנס השנתי לדיני ממונות שמקיים ארגון "הליכות עם ישראל" בראשות הרב ד"ר רצון ערוסי – מומחה למשפט עברי. במסגרת הכנס, מספר רכניץ, מתקיימת מדי שנה השתלמות לדייני בתי הדין לממונות בנושא יישום עקרונות דין התורה בחברה המודרנית. בשנה שעברה הם דנו בה בשאלה "איך עושים פשרה", והשנה ב"הסתמכות על אומדן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוצאה להורג באוהיו. "לא לדאוג"
צילום: AFP
השר נאמן. למה הוא התכוון?
צילום: ג'ורג גינסברג
מומלצים