שתף קטע נבחר

יוזמת כחלון: אז מה זה "סיב עד הבית"?

יוזמתו של שר התקשורת משה כחלון להפוך את המדינה לספק תשתית אינטרנט, מתחילה לנוע קדימה עם אישור הניסוי לחברת החשמל. מה הרקע להחלטה, מה זה בכלל FTTH, ומה הוא נותן לצרכן?

מדינת ישראל עומדת לעבור מהפיכה בתחום האינטרנט, עם כניסת הממשלה לשוק תשתיות האינטרנט הנייחות בישראל, והצגת חיבורים בשיטת FTTH המתקדמת.

בעקבות החלטת שר התקשורת, משה כחלון, תחל בקרוב חברת החשמל בניסוי שמטרתו לבחון העברת תקשורת אינטרנט על בסיס תשתית הסיבים האופטיים שלה, אשר סלולים כמעט בכל חלקי הארץ.

 

אתמול (יום ג') הוצגה לשר התקשורת תוכנית הפעולה של חברת החשמל. עתיד התוכנית עדיין לוט בערפל, אולם ידוע כי פיילוט לתוכנית יערך בעיר קריית שמונה, ויחל

מתישהו בתחילת השנה.

 

סיב לכל פועל

טכנולוגיית החיבור הישיר- FTTH (סיב אופטי אל בית הצרכן - fiber to the home) קיימת בעולם מאז תחילת העשור, ומחברת עשרות מיליוני משתמשים לאינטרנט בחיבור מהיר במיוחד - יותר מהיר ממה שהתרגלנו לקרוא לו כאן "מהיר".

 

באירופה נסללו חיבורי FTTH עוד בשנת 2004, וביפן יש יותר מששה מיליון חיבורים שכאלה. הטכנולוגיה מאפשרת חיבור ותקשורת מהירים, ומומחים סבורים כי זוהי הטכנולוגיה המובילה כיום למענה על דרישות הצרכנים לאינטרנט מהיר וזול.

 

כיום יש שימוש נרחב בטכנולוגיה במגזר העסקי, וההודעה של כחלון תביא את הטכנולוגיה אל בתי האזרחים – קריית שמונה תחילה. תקשורת מהירה ורציפה מחייבת חיבור פיזי, שסלילתו יקרה. 

 

שתי ספקיות תשתית האינטרנט הנייחת בישראל (כמובן, לצד תשתיות האינטרנט בסלולר), משתמשות בתשתיות קיימות: לבזק יש תשתית טלפוניה קווית, להוט, כמובן, יש חיבור פיזי באמצעות רשת הכבלים (בגלל התחרות מול Yes באספקת שירותי טלוויזיה רב ערוצית, סללה החברה סיבים אופטיים כמעט בכל חלקי הארץ). החיבור החדש יתבסס, כאמור, על תשתית הסיבים של חברת החשמל.

 

מהו FTTH?

אלה הם ראשי תיבות של Fiber To The House. היתרון בסיבים אופטיים הוא בהיותם בעלי רוחב פס בלתי מוגבל. לפי חלק מההערכות, תקשורת FTTH תחליף בסופו של דבר, את כבלי התקשורת הקיימים בעולם כולו. הסיב האופטי מאפשר העברת כמויות עצומות של מידע, ובכך להעלות את מהירויות הגלישה, ההעלאה וההורדה לקצב של 100Mb ויותר, אשר יכול להישמר באופן קבוע. את הסיבים ניתן לחבר במספר שיטות.

 

איך זה עובד?

כיום החיבור בין ספק האינטרנט ובין המחשב שלכם מתבסס אמנם על סיב אופטי – אבל לא לאורך כל הדרך. החיבור הנוכחי עובד בדרך שנקראת FTTC (בה משתמשות בזק והוט), והיא מתבססת על סיבים אופטיים, אשר נסללים בנתיבים מרכזיים ומגיעים אל ארונות הסעף. מתוכה יוצאים כבלים (מסוגים שונים, שאינם אופטיים) באורך של

עד 300 מטר לערך ומקשרים בין הסיב האופטי ובין המחשב שלכם.

 

הדרך השנייה היא נקראת FTTB, ובה החיבור האופטי מגיע ממש עד לארון החשמל בבניין המגורים שלכם, וכבלי נחושת מחברים בינו ובין המחשב אצלכם בסלון.

 

למה אין לנו קצבים סימטריים?

הבעיה בשיטות חיבור אלו טמונה בתכונותיו הכבל (לרוב, עשוי נחושת) המחבר בין הסיב האופטי ובין המחשב שלכם: הסיב אמנם מסוגל לעמוד בעומסי דחיסת המידע אשר משוגר דרכו מהסיב האופטי, אולם רוחב הפס שלו מוגבל בהרבה, ואף מחליש את האות.

 

ברגע שמוציאים מהמעגל את כבלי המתכת, מקבלים חיבור ישיר מהספק אל השקע בקיר – fiber to the home, חיבור בסיב עד הבית.

 

יתרון נוסף של ה-FTTH הוא באפשרות לקיים חיבור סימטרי. כיום זרם המידע אינו אחיד: רוב רוחב הסרט, מיועד להורדות, ורק 10% להעלאות. העלאות מידע מתרחשות למשל, כאשר משתמש מנסה לקיים שיחת וידאו, לשתף קבצים, בעת משחקי רשת או אפילו בזמן גלישה. בגלל שהרבה מידע מתנקז ל-10% בלבד מרוחב הפס של החיבור, יתבצעו פעולות אלו באיטיות, ולעיתים אף יגרמו ל"פקק" אצל חלק מהתוכנות (קרה לכם פעם שהדפדפן החל לפעול באיטיות בזמן פעולה של תוכנת שיתוף קבצים?).

 

חיבור FTTH יפתור בעיות אלו, ויעשה את התקשורת אחידה בשני הכיוונים. החיבור של חברת החשמל צפוי לפעול בדיוק כך.

 

הרקע לתוכנית

החלטת שר התקשורת להקים תשתית אינטרנט על בסיס תשתית ממשלתית, מקורה עוד במסקנות ועדת גרונאו.

 

בשנת 2008 פורסמו מסקנות הוועדה, אשר קראו למדיניות "שמיים פתוחים" בכל הנוגע לשירותי התקשורת בישראל, במטרה לעודד תחרות בתחומי האינטרנט, הטלוויזיה הרב-ערוצית והטלפוניה, תחרות שתשפר את המוצרים והשירותים שמוכרות החברות לצרכן. עוד הוחלט, כי עד שנת 2013 תחול חובה כי כל חיבורי האינטרנט בישראל

יפעלו בשיטה שתאפשר מהירות ורוחב פס בסטנדרטים בינלאומיים, כלומר, בתשתית FTTH וב-VDSL.

 

אך לדעתו של השר כחלון, החלטות הוועדה לא מיושמות מהר מספיק, ולא נעשה די ע"י ספקיות האינטרנט לשיפור החיבור והתשתית, ואין די תחרות בתחום אספקת התשתיות. על כן החליט השר כי מדינת ישראל תיכנס לשוק על מנת לדרבן אותו, ותשתמש בתשתיות הסיבים האופטיים של חברת החשמל כדי לספק שירותי אינטרנט FTTH.

 

חברת החשמל - אין תשובות ברורות

כך הוחלט אתמול, כי יערך ניסוי לבחינת השימוש בתשתיות חברת החשמל. פרטי הניסוי עדיין חשאיים, אולם הוא צפוי להיערך בקרוב. ל-ynet נמסר בתגובה מחברת החשמל כי "ההחלטה על הניסוי נפלה אתמול, בעת ביקור שר התקשורת במתקני חברת החשמל. החברה נמצאת כעת בשלבים מתקדמים של תכנון הפיילוט. לקראת תחילת הפיילוט נדווח על פרטים נוספים".

 

אך התשובות של חברת החשמל, מעוררות שאלות נוספות: מהי עלות הניסוי? מהו מבנה הניסוי? איזו יכולת יש לחברת החשמל להרחיב את הניסוי לאזורים נוספים בארץ, במידה ויוכתר בהצלחה? איזו תוצאה תגדיר אותו כהצלחה ואיזו ככישלון? לשאלות אלה לא קיבלנו מענה.

 

המבקרים: מדוע חברת החשמל?

מסקנות ועדת גרונאו הוגשו והתקבלו, והמלצותיה מיושמות כיום בידי חברות התקשורת. יש טוענים כי החלטת השר תמוהה, ויכולה להשפיע בצורה שלילית ואף בעייתית על התהליך הטבעי שעוברות ספקיות התשתית, בדרכן אל יישום טכנולוגיית FTTH או מקבילות.

 

ספקיות התשתית פועלות בימים אלו כדי לשפר תשתיות, ולהציג טכנולוגיות חדשות (כמו ה-ngn של בזק, לדוגמה). הכנסת מתחרה במשקל כבד כמו הממשלה עשויה  לפגוע גם בחברות וגם בצרכנים, ולחבל גם במהלכים קיימים כמו המכרז לתשתית תקשורת נוספת על בסיס Wi-Max, שאמור להיות מפורסם השנה.

 

עוד נטען, כי יש מקום למהלך כזה – אבל רק לאחר שהוכח כי ספקיות התשתית בישראל אכן נכשלו, ולא עמדו ביעד של מעבר לתקשורת FTTH עד 2013, כפי שחייבה ועדת גרונאו.

 

ביקורת נוספת נמתחת על הטלת המשימה על חברת החשמל - מונופול על תשתית חיונית אחת, שלא היסס להשבית אותה בעבר כחלק ממאבקי עובדים, ועתה יקבל "מתנה" - גישה להפעלתה של תשתית חיונית נוספת.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלית קוסובסקי
חברת החשמל. תספק גם אינטרנט?
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים