שתף קטע נבחר

פריצת דרך: פוצח הקוד הגנטי של סרטני העור והריאה

בפרויקט המורכב מצוות מדענים מעשר מדינות, הצליחו החוקרים להביא להתקדמות משמעותית בחקר הסרטן: איתור השינויים הגנטיים בסרטני העור והריאה. המשמעות הצפויה: אבחון מוקדם של סרטן וקו חדש של טיפולים יעילים במחלה. מומחה ישראלי: הדבר יוביל למהפכה בענף האונקולוגיה

התקדמות משמעותית בחקר הסרטן: מומחים מעשר מדינות הכריזו הלילה (ד') כי השלימו את פיצוח הקוד הגנטי של שני סוגי סרטן שכיחים - סרטן הריאות וסרטן העור. החוקרים איתרו אלפי מוטציות גנטיות במחלות אלו, דבר שעשוי להוביל למהפכה באבחון ובטיפול בסרטן. דיווח על התגלית והמחקר פורץ הדרך שהוביל אליה מתפרסמים בכתב העת Nature.

 

צוותי המחקר השונים העריכו כי ניתן יהיה להשלים את הקוד הגנטי בעוד חמש שנים לכל הפחות, אולם השלמת המחקר הנוכחי בסרטני העור והריאה צפוי, כאמור, להביא לשינויים משמעותיים הן בתחום האבחון המוקדם של המחלה והן בטיפול בסרטן. אחת הציפיות היא שניתן יהיה, בבדיקת דם פשוטה, לאבחן סיכון אפשרי ללקות בסרטן שנים רבות לפני התפרצותו.

 

מוטציה חדשה בכל 15 סיגריות

המחקר הנוכחי הוא חלק מפרויקט עולמי מתמשך, במסגרתו עמלים מדענים מרחבי העולם על פיצוח הקוד הגנטי של סוגי סרטנים שונים. כך למשל, מדענים מיפן עובדים על השלמת הקוד הגנטי של סרטן הכבד, עמיתיהם מהודו חוקרים את הגנטיקה של סרטן הפה, בבריטניה עמלים על סרטן השד, בסין חוקרים את סרטן הקיבה ובארצות הברית מנסים לפצח את הקוד הגנטי של סרטני המוח, השחלות והלבלב.  

 

פרי ראשון של עבודה זו הושלם, כאמור, רק לאחרונה. המדענים הכריזו כי הצליחו להשלים את הקידוד הגנטי של סרטן העור (מלנומה) המכיל 30 אלף מוטציות (עיוותים גנטיים) שכולן נגרמות בשל חשיפה מוגזמת לשמש. המדענים פענחו גם את הקוד הגנטי של סרטן הריאות המכיל 23 אלף מוטציות, הנגרמות כולן מחשיפה לעישון. על פי החוקרים, אדם נחשף למוטציה חדשה בכל 15 סיגריות שהוא מעשן. על אף שמרבית המוטציות הללו אינן מזיקות, הרי שחלק מהן אחראי על היווצרות גידול סרטני בריאות.  

 

"זה כמו לשחק ברולטה רוסית" אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר פיטר קמפבל. "רוב הזמן המוטציות הללו הם נוף בלתי מזיק בגנום האנושי, אולם חלק מהן בסוף 'יפגעו במטרה' ויגרמו לסרטן. עישון מעורר את המוטציות ליצור תאים סרטניים והפסקת העישון מחזירה את החולה למוטב, ומפחיתה שוב את הסיכון לחלות בסרטן ריאות".

 

מומחה ישראלי: הפיצוח יוביל למהפיכה בהתאמת הטיפול

"מדובר בפריצת דרך של ממש", אמר הלילה ל-ynet פרופ' מוטי שוחט, מנהל המכון הגנטי בבית החולים בילינסון ויועץ האגודה למלחמה בסרטן. "התגלית היא חלק מפרויקט עולמי שמטרתו ליצור אטלס גנטי של מחלות הסרטן. התגלית נובעת מכך שחלה התקדמות עצומה ביכולת הטכנולוגית לקרוא רצפים של דנ"א (החומר התורשתי - א.ג.) במהירות

 ובזול, הרבה מעבר למה שתיארנו. כך אנחנו יכולים ללמוד על הרצף הגנטי של גידולים, ולאתר את השינויים שמייצרים את הגידול ברמת המוטציה".

  

לדברי שוחט, ניצני הפרויקט הזה שנחשפו כעת, יובילו למהפכה בכל ענף האונקולוגיה: "אנחנו צפויים לראות בקרוב את הגידולים לא רק כמחלה, אלא גם ברמת השינוי הגנטי שלהם. כך נצליח בעתיד לבצע אבחון מוקדם עוד בשלב הטרום סרטני, שבו הגידול כלל עוד לא נוצר. בנוסף, ניתן יהיה לתפור לכל חולה את הטיפול המתאים לו, על פי השינויים הגנטיים המדוייקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיצוח שיאפשר להתאים את הטיפול אישית לחולה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים