שתף קטע נבחר

גרמניה: גניבת השלט מאושוויץ - פשע נתעב

שר החוץ הגרמני וסטרוולה נפגש עם עמיתו הפולני והביע זעזוע מ"מעשה בזוי ועצוב במיוחד". ראש העיר אושוויצים אמר ל-ynet כי הוא אינו מאמין שגנבי השלט "העבודה משחררת" הונעו מאנטישמיות. סגנית מנהל המוזיאון: זה ה-סמל של כל השואה, כמה שנאה יכולה להיות למי שעשה זאת?

הסמל של מחנה ההשמדה הנורא מכולם נגנב, ובאירופה ממשיכים להביע זעזוע. שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, אמר הערב (יום ו') כי גניבת השלט "העבודה משחררת" ממחנה אושוויץ הוא "פשע נתעב".

 

וסטרוולה נפגש בברלין עם מקבילו הפולני, רדוסלב סיקורסקי, והוסיף בשיחה עם כתבים כי "מדובר במעשה בזוי, פשע חמור ועצוב במיוחד". הוא הזכיר שגרמניה מסייעת לשימור אתר הזיכרון במחנה, והביע ביטחון ש"רשויות החוק יעשו הכל לעצור את הפושעים ולהענישם כראוי".

 

השר הפולני סיקורסקי אמר בתגובה לגניבת השלט רק ש"מילים נעתקו ממני", וציין כי הוא מקווה שהאחראים לפשע ייעצרו מיד.


הגנבים חתכו את גדר המחנה, ולא צולמו כנראה (צילום: AP)

 

מי שעוד הוכו בהלם היו תושבי העיר הפולנית הקטנה אושוויצים, שממש לידה הוקם מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ-בירקנאו. ראש העיר, יאנוש מרשבק, אמר בשיחה עם ynet בעקבות הגניבה ש"זו טרגדיה. התושבים המומים ועצובים מאוד".

 

למשטרה המקומית עדיין אין חשודים בגניבה, שבוצעה בין השעות 3:00 ל-5:00. אבל מרשבק לא מאמין שזה היה מעשה אנטישמי. "אין בזה היגיון. היו יהודים במחנה, אבל 90 אחוזים מאלו שנכלאו במחנה הראשי לא היו יהודים - פולנים, רוסים וקתולים אחרים. רק אחרי ועידת ונזה ב-1942 הנאצים שלחו יהודים. לכן, מניע אנטישמי לא נשמע לי הגיוני". עם זאת, הוא ציין שאין לו כל הסבר אחר.

 

שש דקות בלי כיסוי של המצלמות

ראש העיר מתקשה להבין איך מישהו הצליח לחדור ולגנוב את השלט. "יש אבטחה כבדה, מחסומים, גדרות תיל, אמצעים אלקטרוניים ומצלמות. והשלט היה באמצע המחנה. אדם רגיל לא יכול להיכנס לפה. אפילו אם כלב עובר, האזעקה נשמעת. כנראה שמי שעשה את זה הכיר את המערכת טוב מאוד. אין הסבר אחר", אמר.


"ונדליזם זה לשון המעטה" (צילום ארכיון: אהוד קינן)

 

שגרירת פולין בישראל, אגניישקה מגדיאק אמרה הבוקר ל-ynet כי "יש מרווח זמן של שש דקות בהן מצלמות האבטחה אינן צופות אל עבר השלט, ובדיוק בזמן הזה הוא נגנב". אנשי המוזיאון הציבו שלט חלופי.

 

ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, אמר מוקדם יותר בפגישתו עם נשיא המדינה, שמעון פרס, כי הנחה להעניק למשימת לכידת הפושעים חשיבות עליונה: "כוחות הביטחון בפולין מתמקדים רק באירוע הזה משעות הבוקר". כלי תקשורת בפולין דיווחו כי המשטרה הציעה פרס של 5,000 זלוטי (כ-7,000 שקל) למי שיסייע במציאת הגנבים.

 

"כל עובדי המוזיאון שבורים"

כריסטינה אולסקי, סגנית מנהל מוזיאון ההנצחה באושוויץ, הוכתה גם היא בתדהמה. "אני לא יכולה לתפוס, גם לא בדמיון, איך מישהו יכול לגנוב את השלט. כמה שנאה יכולה להיות לאדם כדי לעשות משהו כזה? זה לא ונדליזם - זו תהיה לשון המעטה. השלט היה ה-סמל של אתר הזיכרון,

 של אושוויץ, ושל השואה כולה", היא אמרה ל-ynet.

 

לדבריה, "כל מי שעובד במוזיאון שבור ונבחל, אפילו פגוע באופן אישי. אנחנו מקדישים כל כך הרבה מאמצים להגן על המוזיאון, ואני אישית עבדתי כאן כל הקריירה שלי כדי להגשים את משאלתם של הניצולים, לשמר את המחנה כאתר זיכרון.

 

"כשאושוויץ שוחרר ב-1945, עשו כל מה שהיה אפשר לשמור על המסמכים שהעידו על מה שקרה כאן לנצח. עובדים קשה מאוד כדי לשמר את זה, אפילו בהתנדבות - כי זו מחויבות למען העתיד. עכשיו, העדות הזו נפגעה קשות. זו טרגדיה, ואין לי עוד מילים לתאר זאת", סיכמה אולסקי.


פורסם לראשונה 18/12/2009 19:36

 

בהכנת הידיעה השתתפו שרה שטריקר ורונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השלט החלופי, הבוקר
צילום: AFP
נעלי אסירים במוזיאון באושוויץ
צילום: רויטרס
וסטרוולה עם נתניהו (ארכיון)
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים