שתף קטע נבחר

נתניהו על העסקה: למנוע פגיעה באזרחים בעתיד

בתום פגישה עם הורים שכולים שאיבדו את יקיריהם בפיגועי טרור נתן רה"מ ביטוי לדילמה בעסקת שליט: "שני עקרונות חיוניים עומדים לנגד עיני: הרצון לפדות שבויים, והרצון להגן על אזרחי ישראל מפני פגיעה בעתיד". ההורים: "הבנו שכלום לא סגור"

במשך כשעה וחצי נועד הערב (ג') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם שלושה נציגים של משפחות שכולות, שאיבדו את יקיריהן בפיגועי טרור. בתום הפגישה, אמר נתניהו דברים המלמדים על ההתלבטות הקשה, ועל הסייגים שהציבה ישראל לעסקת השבויים: "שני עקרונות חיוניים עומדים לנגד עיני: הרצון לפדות שבויים, והרצון להגן על אזרחי ישראל מפני פגיעה בעתיד". גם שר הביטחון, אהוד ברק, הזהיר מוקדם יותר כי עסקאות השבויים הן "מדרון חלקלק ואין ברירה אלא לעצור אותו".

 

נתניהו אמר בתום הפגישה: "שמעתי בקשב רב את סיפוריכם האישיים הקשים ורשמתי את כל הנקודות החשובות שהעלתם. הפגישה עמכם חשובה לי ברמה האישית והלאומית". יוסי צור, ששכל את בנו אסף בפיגוע בקו 37 בחיפה בשנת 2003, אמר כי הפגישה הייתה "קשה ורצינית. קיבלנו את הרושם כאילו שום דבר עדיין לא סגור. העברנו לו את המסר שהעסקה מסוכנת וכי יש דרכים אחרות".  

 

על רקע ההתקרבות להשלמת העסקה לשחרורו של גלעד שליט והתגברות המחאה מצד גורמים המתנגדים לשחרור אסירים "כבדים", נועד נתניהו עם הורים שכולים, אנשי ארגון נפגעי הטרור "אלמגו"ר". יוסי מנדלביץ', רון קרמן ויוסי צור ניסו להניא את נתניהו מהשלמת עסקת השבויים.


ההורים השכולים הערב בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
 

יוסי צור אמר ל-ynet בתום הפגישה: "סיפרנו לו את הסיפורים האישיים שלנו. לפחות לפי הבעות הפנים קיבלנו פידבק שנגענו בו. הוא לא מסר לנו פרטים שאסור למסור, אבל הבנו שלחלוטין הנושא לא סגור. המסר שלנו היה שהעסקה מסוכנת, יש לעצור אותה ויש דרכים אחרות".

 

לדברי צור, "יש לנו הרגשה שהמחאה והקמפיין נגד העסקה והסכנות הכרוכות בה תופסת בקרב הציבור. אנשים מבינים את ההשלכות. ראש הממשלה נתן לנו את הזמן להתבטא. הוא בהחלט היה מוכן לשמוע ולהקשיב. קיבלנו רוח גבית להמשיך הלאה במאבקנו".

 

פעילי הארגון נחשבים למובילי ההתנגדות לשחרור המחבלים. מנכ"ל "אלמגו"ר", מאיר אינדור, הפגין אמש נגד שחרור האסירים, מול לשכת ראש הממשלה בירושלים - שבה דן פורום ה"שביעייה" בפרטי העסקה.

סמוך מאוד לאינדור ואנשיו נערך מפגן התמיכה שארגנה משפחת שליט.

 

בשיחה עם ynet, הזהיר אינדור שאישור העסקה הוא מעשה בלתי אחראי, שיביא למותם של רבים ולחזרת הטרור לרחובות. "מי יסתכל בעיניים של אותם אלמונים, שכעת מסתובבים בינינו, וייחטפו או יירצחו על-ידי אותם מאסטרים של טרור שנמצאים ברשימה?", אמר.

 

עם זאת, יש משפחות שכולות התומכות בביצוע העסקה, על אף המחיר הכבד. אסתר וקסמן, אמו של החייל נחשון וקסמן, שנחטף ונרצח בידי חוליית חמאס ב-1994, קראה אתמול לשחרורו של שליט בכל מחיר. "כאזרחית ישראל, אני מבינה את הסכנה בשחרור רוצחים עם 'דם על הידיים' שעשו מעשים נוראיים. שליט הוא הבן של עם ישראל. זה יכול היה להיות כל חייל אחר. יש לנו חובה מוסרית ומעבר לה להחזיר אותו", אמרה.

 

ברק: שחרור שליט - לא בכל מחיר

בשעות הצהריים הזהיר שר הביטחון, אהוד ברק, כי המחיר שאותו נאלצת ישראל לשלם בעסקאות השבויים הולך ונעשה כבד יותר ויותר לאורך הזמן. "בעשרים ומשהו השנים האחרונות אנו נמצאים במדרון חלקלק של עסקאות: מעסקת ג'יבריל ועד טננבוים. אפילו החזרת הגופות של גולדווסר ורגב", אמר ברק.

 

שר הביטחון אמר כי על הממשלה לשנות את מדיניות העסקאות מיסודה, אך עם זאת, הדגיש כי המגעים הנוכחיים לשחרור שליט הם "מצב נתון שלא החל בכהונתה של הממשלה הזו". לדבריו, את השינוי שאותו קרא לבצע יש ליישם רק לאחר השלמת העסקה הקרובה. "הדבר הנכון הוא קודם כל לפעול לכך שנסיים את המשא ומתן על שליט - לא בכל מחיר - ואחר כך לעשות מהלכים ראויים, ולשנות את הדרך שבה ישראל מתמודדת עם מקרי חטיפה".

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,276 ימים.


פורסם לראשונה 22/12/2009 18:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למנוע פגיעה באזרחים. נתניהו
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
אינדור. מהבולטים שבמתנגדי העסקה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים