שתף קטע נבחר

70% ממשקי הבית משלמים לבנקים יותר עמלות

המועצה לצרכנות הציגה בוועדת הכללה ממצאים שסותרים את נתוני בנק ישראל: מאז הרפורמה משלמים משקי הבית עמלות גבוהות יותר לבנקים. המפקח על הבנקים: עלות השירותים הבנקאיים למשקי הבית עדיין נמוכה מהממוצע הבינלאומי

70% ממשקי הבית משלמים היום לבנקים סכומים גבוהים יותר עבור העמלות. כך עולה מנתונים שהציגה היום (ב') המועצה לצרכנות בוועדת הכלכלה, במסגרת דיון המעקב החצי שנתי על ביצוע הרפורמה והעמלות, בהשתתפות המפקח על הבנקים בנק ישראל, רוני חזקיהו.

 

 

המועצה לצרכנות ביססה את ממצאיה על מחקר שערכה יחד עם מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב לקוחות הבנקים וציינה כי נתון זה סותר נתונים אחרים אותם מפרסמים הבנקים ובנק ישראל.

 

לדברי חזקיהו, לא הועלו תעריפי העמלות למרות עליית המדד בשיעור 5.5% והתייקרויות בתחומים אחרים.

 

המפקח על הבנקים ציין בדבריו, כי ההתנהלות התחרותית של הבנקים בתחום תעריפי העמלות מתגברת ונמשכים ההבדלים במחירי השירותים הבנקאיים בין הבנקים. לדבריו, ציבור לקוחות הבנקים מגלה היום צרכנות נבונה יותר בבחירה בערוצים יעילים וזולים על פי מחירם.עוד הוא טוען, כי בהשוואה בינלאומית - עלות השירותים הבנקאיים במשקי הבית נמוכה מהממוצע.

 

עוד מסר חזקיהו בדיון, כי קיים פער גדול בפועל בין הבנקים לגבי ההוצאה החודשית הממוצעת על עמלות בשיעור 62% בין היקר לזול. לדבריו, הבנק היקר הוא הבינלאומי בשיעור 22.9% ובנק הפועלים הוא הזול ביותר בשיעור 14.1%. לאומי ודיסקונט צמודים בין 15%-16% והמזרחי עומד על 19.1%.

 

המועצה לצרכנות טוענת על פי ממצאי הסקר שערכה, כי בקרב הציבור שעבורו התייקרו ההוצאות מדובר בעלייה של 45% בממוצע העמלות.

 

ההנחה בעמלות - לבעלי ההכנסות הגבוהות

המועצה טענה כי הבנקים שומרים את ההנחות על עמלות העו"ש בעיקר לבעלי ההכנסות הגבוהות. 69% מבעלי ההכנסה הגבוהה בהרבה מהממוצע זכאים להנחות, לעומת כ-40% בלבד מקרב אלה שמרוויחים הרבה מתחת לממוצע.

 

עוד ציינה המועצה כי אפילו נתוני בנק ישראל מראים שהנפגעים העיקריים מעמלות העו"ש הם דווקא משקי הבית, שומשלמים עמלות בשיעורי ריבית גבוהים יותר מהמגזר העסקי, זאת כאשר סיכון האשראי שהם מהווים לבנק הוא הקטן ביותר.

 

במועצה טוענים כי הבנקים ימשיכו לגלגל רווחי עתק גם אם בוטלו עמלות העו"ש. הכנסות הבנקים מעמלות בלבד, עמדו על פי נתוני המועצה, בשנת -2008 , על 12.3 מיליארד שקל, כאשר חלקם של משקי הבית בלבד בעמלות הנפוצות עומד על מיליארד שקל בשנה.

 

המועצה לצרכנות: אין אמצעי בקרה

המועצה לצרכנות חזרה וטענה כי התחרות בין הבנקים במדינות המערביות בביטול עמלות העו"ש - איננה קיימת בארץ ואף לא צפויה להתפתח בעתיד הנראה לעין.

 

המועצה דרשה מהכנסת לפעול בהקדם לביטול עמלות העו"ש - מהלך שזוכה כבר עתה לתמיכה ציבורית רחבה; לדברי המועצה, עד היום נאספו ונשלחו למפקח על הבנקים למעלה מ-700 אלף מכתבים התומכים במאבק לביטול עמלות העו"ש.

 

עוד טענה המועצה, כי המפקח על הבנקים מפרסם לציבור דו"חות, שנסמכים על נתונים שהוא מקבל מהבנקים. במועצה דרשו מהמפקח לחשוף את הנתונים המלאים אך לדבריהם המפקח מסרב לחשוף את נתוני הבנקים מסיבה כלשהי.

 

במצב עניינים זה לטענת המועצה, אין כל אמצעי בקרה ואין כל דרך לוודא את אמיתות הנתונים ובלית ברירה צריכים להסתמך רק על אמירות הבנקים.

 

אקוניס: "מטרת הרפורמה טרם הושגה"

המפקח על הבנקים התנגד להצעת החוק שהונחה על שולחן הכנסת לביטול עמלות העו"ש בידי ח"כ דני דנון (ליכוד). דנון, שהשתתף אף הוא בדיון, ציין שיש סתירה בין הצעת תמונת המצב של חזקיהו לבין חולשת הציבור, שנשחק ונעשק על ידי הבנקים. עוד הוא ציין את העובדה, שאחד התנאים המרכזיים במכרז על הבנק של עובדי המדינה היה אפס עמלות עו"ש - ואף אחד לא הפסיד.

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות אהוד פלג אמר, כי בנק ישראל לא ממלא אחר היעד שהכתיבה לו ועדת הכלכלה בתחום העמלות, כשקבעה שהידע שלו הוא "הגברת השקיפות של תעריפי העמלות בין הבנקים".

 

חזקיהו סירב להכנס לפרטים בתגובתו לביקורת שמתחו חברי הכנסת על התנהלות בנק ישראל בתחום העמלות והציע להם להיפגש איתו באופן אישי כדי לקבל פרטים.

 

עם זאת הוא הגיב באופן כללי על הביקורת בבקשה: "קחו הכל בפרופורציה. יש הרבה נושאים כלכליים שאנחנו עובדים עליהם מול המערכת הבנקאית. המשך הטיפול ברפורמה בעמלות הוא רק אחד מהם וכאן צעדנו צעד קדימה. יכול להיות שמתוך רצון שלכם להיטיב עם הלקוח - תזיקו לו. עם זאת יש עוד הרבה מה לעשות בתחום זה".

 

יו"ר הוועדה ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) אמר, כי פישוט תעריפון העמלות אליו חתר בנק ישראל - לא סייע להגשמת מטרת החוק, שהיא הגברת התחרות במערכת הבנקאית והורדת המחירים לצרכנים.

 

"אנחנו רואים זאת בעובדה, שאחוז המעבר בין הבנקים כמעט לא השתנה והוא עדיין נמוך, למרות הרפורמה". חזקיהו אמר בתגובה: "לא אחוז המעבר הוא המדד, אלא שינוי הרגלי הצרכנים".

 

אקוניס הוסיף ואמר, שגם אם יש התקדמות איטית ועקבית - מטרת הרפורמה טרם הושגה במלואה. "נשמח לשמוע בדיון החצי שנתי הבא על ירידה ניכרת בעמלות ועלייה במעבר בין הבנקים", אמר בסיכום הדיון. 


פורסם לראשונה 28/12/2009 11:27

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים