שתף קטע נבחר

סקר עוני: אין כסף לתרופות, הילדים גונבים אוכל

דו"ח העוני האלטרנטיבי חושף תמונה מדאיגה של השלכות המצב הכלכלי. יותר ויותר חולים מתים בשל אי יכולת לממן תרופות, ילדים נזקקים סובלים ממצוקה חברתית בבתי הספר, ובעמותות הסיוע מזהירים: רבבות יצטרפו למעגל הנזקקים

העוני בישראל הולך ומחריף. "דו"ח העוני האלטרנטיבי" של ארגון "לתת" המתפרסם הבוקר (יום ג') מצייר תמונת מצב קודרת באשר להשלכות המשבר הכלכלי על האוכלוסייה בישראל. הנתונים מצביעים, בין היתר, על עלייה קיצונית של כ-40 אחוזים בשיעור המשפחות שבהן נפטר אדם כתוצאה מאי יכולת לממן עבורו טיפול רפואי, כאשר 63 אחוזים מבין המשפחות הנזקקות אינן מסוגלות לרכוש תרופות. נוסף על כך מצביע המחקר על כך שרוב הנזקקים (62 אחוזים) אינם מסוגלים לספק לילדיהם תזונה מאוזנת.

 

הדו"ח - הסוקר את שנת 2009 - קובע כי רפואת השיניים בקרב המשפחות הנתמכות נחשבת למותרות של ממש: 75 אחוזים מהילדים החיים בהן אינם זוכים לטיפולים, ובאופן כללי - דיווחו כמחצית מהמשתתפים בסקר על ירידה ברמת החיים, שדחקה 15 אחוזים מהם אל תוך מעגל המצוקה. החרפת המצב השפיעה גם על יכולתם של אזרחים להתגייס לפעילות בעמותות הרווחה, כאשר רק אחוז אחד מהאוכלוסייה הכלכלית דיווח כי התנדב.

 

ילדים נזקקים: דחויים בביה"ס ואלימים

על פי הדו"ח, נאלצים רבע מהילדים במשפחות הנתמכות בעמותות המזון לעבוד כדי לסייע לפרנסת המשפחה, וכמעט מחצית מהם אינם זוכים לארוחה חמה. אולם יש כאלה שמצבם חמור עוד יותר: 6% מהילדים באותן משפחות נאלצים לגנוב אוכל כדי להתקיים. נוסף על כך, מדווחת כל משפחה נזקקת חמישית כי אחד מילדיה נוהג באלימות, בעקבות המצוקה הכלכלית.

 

הנתונים מצביעים על כך שעבור כשליש מילדי הנזקקים, הופך העוני גם לסיבה ללעג ודיחוי חברתי בין כתלי בית הספר. שליש מההורים בקרב האוכלוסייה הנתמכת הביעו חשש כי מצבם הכלכלי עלול לדרדר את ילדיהם לפשע. הידרדרות המצב לא פסחה גם על אוכלוסיית המבוגרים, ועל פי הדו"ח חלה בחמש השנים האחרונות עלייה של 37 אחוזים בשיעור הקשישים הנתמכים על ידי אגודות שונות.

 

הנתונים מראים כי העוני, בהיקפו הנוכחי, אינו מנת חלקם של מובטלים בלבד. כשליש מבין הנתמכים מועסקים, רובם (72 אחוזים) במשרה חלקית. מחצית מבין הנזקקים דיווחו כי בשנה האחרונה חלה הרעה במצבם הכלכלי, עד כדי שכל נתמך חמישי ציין כי חששו הכבד ביותר הוא שיאלץ לחיות ברחוב. החששות משפיעים באופן חמור על מצבם של הנזקקים, ו-24 אחוזים מהם הודו כי שקלו לשים קץ לחייהם בעקבות המצוקה - עלייה של 20 אחוזים. בהתאם לכך, החלו שליש מעמותות הסיוע להעניק לאוכלוסיה הנתמכת שירותי סיוע נפשי.

 

קורבנות נוספים של המשבר הכלכלי הם ארגוני הסיוע עצמם: 66 אחוזים מעמותות המזון דיווחו כי נאלצו לצמצם את פעילותן, כך שכמות המזון שביכולתן לספק הצטמצמה ב-22 אחוזים והביאה לצורך בפיטורי 14% מהעובדים בהן.

 

"רבבות יצטרפו למעגל הנזקקים"

ההידרדרות במצב הכלכלי נותנת את אותותיה גם בציבור הרחב, שרובו הגדול (82 אחוזים) מכיר בעובדה שלפיה חיים בישראל ילדים רעבים. כמחצית מהציבור הרחב, על פי הסקר, נאלץ להוריד את רמת החיים בעקבות המשבר. בעיית העוני נתפסת בעיני הציבור ככזו הנדרשת לטיפול הממשלה: 80 אחוזים סבורים כי זו אינה עושה די כדי לפתור את המצב, ו-40 אחוזים אף אמרו כי המדיניות שהיא נוקטת אף מחריפה אותו. יחד עם זאת, רואות האוכלוסיות שאינן תלויות בעמותות הרווחה את בעיית העוני והפערים החברתיים כשלישית בלבד בדחיפותה לטיפול, מבין סוגיות החינוך והביטחון.

 

בארגון "לתת" התייחסו בחומרה לממצאי הדו"ח והביעו חשש מפני החרפה נוספת בממדי העוני. "לא רק שהמשבר לא נגמר, יש כאלה שעבורם הוא רק מתחיל, ועל כן אנו צופים הצטרפות של עשרות אלפי אנשים למעגל המצוקה במהלך 2010", אמר מנכ"ל הארגון, ערן וינטרוב. לדבריו, "ממצאי הדו"ח משקפים החמרה והעמקה של העוני בקרב הנזקקים, שמתבטא בהידרדרות ובייאוש, תוך כרסום מהותי בכוחן של העמותות לתת מענה, בעיקר בעקבות המשבר הכלכלי". יחד עם זאת, הביע וינטרוב תקווה כי "בשנה האזרחית החדשה יחול מפנה שיתבטא בלקיחת אחריות ממשלתית למצב, ותחילת טיפול בתופעת אי הביטחון התזונתי".

 

הדו"ח נערך על-ידי מכון "הגל החדש" בקרב 519 נזקקים ו-96 ארגונים חברתיים המעניקים מזון לכ-50 אלף משפחות. בקרב ציבור הרחב, נשאלו בסקר 500 גברים ונשים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשש מהצטרפות המונים למעגל הנזקקים
צילום: צביקה טישלר
עמותות הסיוע נפגעו בעצמן מהמצב הכלכלי
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים