שתף קטע נבחר

בקרוב: יצרני מזון יחויבו בסימון שומן טרנס

פרסום ראשון: משרד הבריאות יחייב בקרוב את כל יצרני המזון לסמן את תכולת השומנים והסוג שלהם במוצרים המכילים מעל 2% שומן. היצרנים יציינו את כמויות הכולסטרול, השומן הרווי הבלתי רווי ושומני הטרנס הידועים כמגבירים את הסיכון להתקף לב. נשקלת האפשרות גם לחייב מסעדות לציין את כמות שומן הטרנס בתפריט

עד כמה מסוכן לבריאות המזון שאתם קונים בסופר? בקרוב תדעו יותר. ל-ynet נודע שמשרד הבריאות יחייב בקרוב את כל יצרני המזון לסמן את סוגי השומנים המצויים במוצר, ובהם גם שומני הטרנס הידועים כמגבירים את הסיכון לחסימת עורקים ולהתקפי לב או שבץ מוחי. בקליפורניה הלכו רחוק יותר ואסרו על מכירת מזונות המכילים שומני טרנס במסעדות.

 

תקנות המזון בישראל מחייבות סימון הרכיבים התזונתיים ובהם קלוריות, חלבון, פחמימות, נתרן, כולסטרול ושומן, אולם אינן מחייבות את יצרני המזון לציין את סוג השומן המצוי במזון. ועדת מומחים שהקימו שירות המזון הארצי והמחלקה לתזונה במשרד הבריאות, דנה לאחרונה בנושא השומנים במזון, מה שהוביל להחלטה לחייב את יצרני המזון לסמן את סוגי השומנים במוצרים.

 

כל מוצר מזון המכיל יותר מ-2% שומן יחויב בסימון

באחרונה ערכה הוועדה טיוטה לעידכון תקנות הסימון התזונתי, הקובעת כי כל מזון המכיל מעל שני אחוזי שומן, יחוייב בסימון של כל סוגי השומנים, ובהם שומן רווי, שומן בלתי רווי, כולסטרול ושומן טרנס. הטיוטה נמצאת בבדיקה משפטית,

לאחריה תיכנס לתוקף. בתוך כך, מתעתד משרד הבריאות לצאת בהנחיות לציבור אשר יבהירו את ההבדל בין השומנים השונים וימליצו כיצד עדיף לבחור את מוצר המזון המכיל פחות שומני טרנס.

 

בקליפורניה, בארצות-הברית, החוק הזה כבר מיושם. בשנת 2008 קבעה המדינה כי תאסור על מסעדות למכור מזון המכיל שומני טרנס. כדי לאפשר למסעדות להתארגן על תפריטים מתאימים, עוכב יישום החוק החדש עד לאחרונה, והחל ב-1 בינואר 2010 נאסר על מסעדות להגיש מזונות המכילים מעל חצי גרם שומן טרנס למנה.

 

ל-ynet נודע כי ועדת המומחים דנה גם במהלך בארצות-הברית האוסר על מכירת מוצרי טרנס במסעדות וכי ייתכן כי בעתיד יחוייבו גם המסעדות בישראל לציין את תכולת השומנים בתפריטיהן.

 

השומן הרע - בבורקס ובדברי המאפה השונים

"שומני טרנס ידועים כמגבירים את הסיכון למגוון בעיות בריאותיות ובהן סוכרת, מחלות לב וכלי דם", מסבירה עדינה בן-אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה

בסורוקה, "שומני הטרנס מצויים במרגרינה, בשומנים מוקשים, בעוגות, עוגיות, בורקסים ושאר דברי המאפה הנמכרים בחוץ. שומן זה משמש בתעשייה כדי להאריך את חיי המדף של המזון".

 

בן-אהרון מסבירה כי שומן הטרנס מכיל מבחינה כימית קשרים כפולים בין החלקיקים, ההופכים אותו לשומן רווי יותר. בזכות תכונה זו הוא מצוי בצורה מוצקה המונעת מהשומן במזון לזלוג. אלא ששומן זה נוטה להצטבר על כלי הדם ולגרום לחסימתם. מאידך, השומן הבלתי רווי והחד-בלתי רווי, דוגמת שמן קנולה, שמן זית והשומן בטחינה ובאבוקדו, אינו נוטה להצטבר בכלי הדם, ולכן נחשב לבריא.

 

עמותת עתיד עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, בירכה על כוונת משרד הבריאות לסמן את המזון, ומסרה: "חובת הסימון של אחוזי שומן הטרנס על מוצרי המזון הינה צעד הכרחי וחשוב בהעלאת המודעות של כולנו, מעתה נוכל לעשות הבחנה מושכלת, עוד יותר מבעבר, בבחירת המזון שאנו קונים. חשוב לזכור שמזון בתפזורת או במסעדה איננו מסומן ואנו מקווים כי תמצא הדרך להאיר את תשומת לב הציבור להימצאותו של שומן טרנס במזון שאינו ארוז ולפיכך אינו מסומן. אנו מברכים את משרד הבריאות על צעד חשוב זה ומקוים שבזמן הקרוב יסומנו גם רכיבים מזיקים אחרים במזון כגון סוכר מוסף".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בורקס. הטרנס כבר בפנים
צילום: איילת בן-יוסף
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים