שתף קטע נבחר

נתניהו בעד ליברמן: טורקיה גולשת לכיוון איראן

אחרי שתיקה בת יממה, מביע ראש הממשלה תמיכה מלאה בשר החוץ לנוכח המשבר עם טורקיה. גורם מדיני בכיר הביע דאגה מהתקרבות טורקיה לאיראן, ואמר כי היא נובעת מהעובדה שאירופה סגרה בפניה את הדלת

ביממה האחרונה, כאשר המשבר עם טורקיה הגיע לשיא חדש, שמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על שתיקה. הערב (יום ג') הוא מביע תמיכה מלאה בשר החוץ, אביגדור ליברמן, ואומר בשיחות סגורות עם מקורביו כי גלישתה של טורקיה לכיוון איראן צריכה להדאיג את ישראל. לדברי ראש הממשלה, זה תהליך שהחל עוד לפני מבצע "עופרת יצוקה".

 

גורם מדיני בכיר אמרו כי הפנייה של טורקיה לאיראן אינה קשורה רק לפעולותיה של ישראל ושהיא נובעת מהנטייה הטבעית של אנקרה לחבור למדינות איסלאמיות ומהעובדה שאירופה סגרה בפניה את הדלת. "במזרח התיכון יש שלוש מדינות חזקות שאינן ערביות" אמר נתניהו, והזכיר כי המדינות הללו בעבר היו שייכות למערב.

 

שיא חדש במשבר עם טורקיה - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

"ישראל הייתה תמיד נטועה במערב. איראן פעם הייתה במערב והיום היא מובילה את האיסלאם הרדיקלי הרודני. המדינה השלישית היא טורקיה, שבעבר פנתה למערב, ובשנתיים האחרונות מסתכלת יותר ויותר מזרחה לכיוונה של איראן, לכן הגלישה השיטתית והעקבית של טורקיה מזרחה היא הדבר שבאמת צריך להדאיג אותנו", אמר ראש הממשלה שניהל גם שיחות עם שר החוץ בעניין זה ונתן גיבוי מלא למהלכיו. ראש הממשלה נתניהו היה מודע להחלטה לנזוף בשגריר הטורקי בישראל, אחמט אוגוז צ'ליקול, אך לא היה מודע לצורה השנויה במחלוקת. הוא התנגד להחזיר את שגריר ישראל באנקרה, גבי לוי, לארץ. 


נתניהו ידע על שיחת הנזיפה, לא היה מודע לדרך (צילום: גיל יוחנן)

 

גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים: "מה שמשפיע בעיקר בשנתיים האחרונות על היחסים של טורקיה מול ישראל זה לא מה שעושה ירושלים אלא שלושה תהליכים שעוברים על אנקרה. הראשון, אנקרה הינה בעלת נטייה טבעית למזרח והנהגתה מוסלמית. השני, הוא סגירת הדלת של מדינות באירופה המונעות מטורקיה להצטרף לאיחוד האירופי. השלישי, הוא ההקצנה שחלה בתפיסת ההנהגה הטורקית נגד ישראל, ובעיקר בתפיסתו של ראש ממשלתה רג'פ טאיפ ארדואן מאז עופרת יצוקה כלפי ישראל. תהליך זה החל בעימות הקשה שבו נטש ארדואן דיון עם נשיא המדינה שמעון פרס. לכן פחות חשוב מה עושים בירושלים, אלא מה שקורה באנקרה".

 

בלשכת ראש הממשלה עדיין מנסים להנמיך את הלהבות מול טורקיה. שר החוץ הטורקי, אחמט דאוד אולו, התייחס הערב בלונדון למשבר ביחסי שתי המדינות, ובדיוק בעניין שעליו דיבר נתניהו, הוא דחה ספקולציות לפיהן הצטננות היחסים קשורה לקשייה של טורקיה להתקבל כחברה באיחוד האירופי, או להתגברות ההשפעה האיסלאמית על המדיניות שלה.

 

"יכולים להיות חילוקי דעות בין מדינות, והן אף יכולות לבקר את מדיניותן של מדינות אחרות, אבל כל המדינות מחויבות לעמוד בכללי האדיבות והנימוס הדיפלומטיים", אמר השר במסיבת עיתונאים עם מקביל הבריטי, דייוויד מיליבנד. הוא הוסיף כי הטורקים מצפים ממשרד החוץ הישראלי "לנקוט בצעדים המתאימים" ולכבד את השגריר הטורקי, וכי כל אופן פעולה אחר "מהווה הפרה של האתיקה של היחסים הבינלאומיים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו נגד טורקיה
צילום: AFP
ליברמן זוכה לגיבוי
צילום: AFP
מומלצים