שתף קטע נבחר

ליקוי חמה חלקי נראה בישראל

בבוקר יום ו' חיכה פרס מהשמיים למשכימים קום: ליקוי חמה חלקי התרחש החל מהשעה שבע בבוקר כשהירח מסתיר קטע מן השמש.הליקוי נמשך עד 9 בבוקר

הבוקר (ו'), מעט לאחר הזריחה, החל להיראות בישראל ליקוי חמה חלקי במהלכו כוסו 13% מפני השמש בדיסקת הירח. ליקוי זה היה ליקוי חמה טבעתי והוא מכונה כך כיוון שבשיא הליקוי (שלא נראה מישראל) נותרה טבעת חשופה מפני השמש שלא הוסתרה כלל על ידי הירח. כזכור, לפני שבועיים נראה ליקוי ירח חלקי בישראל, ומאז הירח הספיק להשלים מחצית מהקפתו סביב כדור הארץ, כך שבעת ליקוי החמה הוא היה במולדו ונמצא בינינו לבין השמש.

 

בניגוד לליקוי ירח שחשוף לעיני כל, ליקוי חמה נראה רק מחלק מסוים על פני כדור הארץ. הסיבה נעוצה בהבדל בין שני סוגי הליקויים: ליקוי ירח נגרם כאשר הירח עצמו מוצל מקרני השמש על ידי כדור הארץ, ואילו בזמן ליקוי חמה הירח עצמו מסתיר את השמש מפני הצופים. בגלל שהירח קטן יותר מכדור הארץ וקרוב אליו יחסית, הצל שהוא מטיל קטן ואינו מכסה את כל שטח כדור הארץ הפונה אל השמש. כך רק אלו המוסתרים מפני השמש בעת הליקוי יצליחו לחוות את התופעה.

 

הליקוי המרבי עצמו (שבמקרה זה הוא טבעתי), נראה רק מאזור בין כמה מאות קילומטרים המצוי במרכז הצל. בגלל תנועת הירח ותנועת כדור הארץ סביב צירו, מרכז הצל נע על פני כדור הארץ ממערב למזרח במהירות של כחצי ק"מ לשניה. ככל שמתרחקים ממרכז הצל קטן שטח פני השמש המוסתר בירח, ומחוץ לאזור הצל לא נראה הליקוי כלל.

 

מהיכן ראו את שיא הליקוי?

הליקוי נראה בעיקר מאזור אפריקה (למעט החלקים המערביים ביותר), ואסיה (למעט החלקים המזרחיים ביותר). שיא הליקוי היה בשעה 09:07:40 שעון ישראל ובנקודה זו 92% מקוטר השמש הוסתרו מעיני ברי המזל שהיו באותה עת במרכז הצל. בעולם נראה שיא הליקוי מהאוקיינוס ההודי. כיוון שישראל מצויה צפונית למרכז הצל וסמוך לשוליו, נראה הירח "נוגס" בחלקה הדרומי של השמש. רק 23% מקוטר השמש הוסתר בירח בשיא הליקוי (ורק 13% משטחה).

 

להלן נתונים לגבי ראות הליקוי בישראל:

(הנתונים נכונים עבור ירושלים)

 

  • זריחת השמש 06:39
  • תחילת ליקוי 07:04 – נקודת צל הופיעה בשולים הדרום-מערביים של השמש.
  • שיא הליקוי 08:03 – 13% מפני השמש הוסתרו בחלקה הדרומי.
  • תום הליקוי 09:12 – נקודת הצל האחרונה עזבה את השוליים הדרום מזרחיים של השמש.

  

לרגל הליקוי נפתח מצפה הכוכבים בגבעתיים לקהל החל מהשעה 07:00 ובמקום הוצבו טלסקופים מיוחדים לצפייה בשמש. הליקוי שודר בשידור חי באתר קוסמוס. חשוב לזכור כי בעת הליקוי השמש הייתה נמוכה מעל האופק, דבר שהקשה על הצילום ועל הצפייה. מי שהחמיץ את הליקוי יכול להתנחם בעובדה כי בשנה הבאה, ב-4 בינואר, ייראה מישראל ליקוי חמה גדול ומשמעותי הרבה יותר.

  

מידע מורחב על הליקוי בפרט וליקויים בכלל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet 

פורסם לראשונה 14/01/2010 16:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך נראה ליקוי החמה בישראל
צילום: דני בקרמן
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים