שתף קטע נבחר

צילום: AFP

עדות מהאיטי: "האדמה רעדה, יצאתי עם מצלמה"

אריק פרקר, אמריקני שהיה בהאיטי בזמן האסון, מספר בראיון מיוחד ל-ynet על רגעי החרדה ועל המציאות ברחובות שנעה בין תקווה לייאוש. פרקר תיעד בווידאו את חוויותיו: "כולם רצו שנצלם את אהוביהם שנהרגו. הם רצו שהעולם יראה מה הם איבדו"

אריק פרקר, עיתונאי אמריקני שהיה בהאיטי בזמן רעש האדמה ההרסני, סיפר בראיון מיוחד ל-ynet על הזוועה שנגלתה לנגד עיניו. פרקר מספר על הרגעים שאחרי רעידת האדמה, המצוקה ברחובות, המתים ששרועים בכל עבר, התסכול של ארגוני הסיוע והמציאות שנעה בין תקווה לייאוש.

 

רעש האדמה בהאיטי - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

העיתונאי האמריקני הגיע להאיטי ימים ספורים לפני רעש האדמה. הוא נשלח מטעם מגזין לסקר את הסחר בילדים - אחד הנושאים שעמדו על סדר היום במדינה הענייה לפני האסון הקשה. הוא לא תיאר לעצמו שתוך דקות תתהפך האדמה והוא ימצא עצמו בלב מה שנראה כאחד האסונות הקשים שידעה האנושות.

  

"בזמן הרעש הייתי אצל חבר שהפך את ביתו לגלריה של עבודות אמנות של ילדים", סיפר פרקר ל-ynet. "הייתי כבר לקראת סוף הביקור, והבטחתי לילדים שאבוא לבקר אותם בפעם האחרונה לפני שאני חוזר לארצות הברית. צילמנו כל היום, אני והצלם ולדימיר. נשארו לנו ממש עוד כמה דקות לראיון - כשפתאום האדמה התחילה לרעוד".

 

פרקר תיאר את רגעי החרדה הראשונים: "נפלתי אל הרצפה ומישהו ישר נפל עלי. מסביבי כל הבית רעד - פסלים ועבודות אמנות נפלו מכל כיוון. הקירות רעדו. בסוף זה הפסיק, ואז תפסתי מיד את המצלמה, יצאתי החוצה והתחלתי לצלם".  

 

האדמה רעדה. פרקר בהאיטי, דקות ספורות אחרי הרעש

 

בסרטון הראשון ניתן לראות את פרקר משוטט ברחובות הבירה פורט-או-פרינס ומנסה לעזור לאזרחים. "נראה שיש עוד אנשים שלכודים פה בבתים", אומר פרקר לצלם הסרטון. "אולי כדאי שנבדוק אם אנחנו יכולים לעזור להם". הצלם השיב:

"אתה חייב להיזהר". פרקר, לפני שנכנס לסייע לילד לכוד, אמר: "אוקיי, אני אנהג בזהירות".

 

בראיון ל-ynet סיפר פרקר על האירוע המופיע בסרטון: "השעות שאחרי הרעש היו מטורפות. אנשים היו בהלם - כולם רצו ממקום למקום. ולדימיר ואני לקחנו את המכונית והתחלנו לנסוע לכיוון קארפו (אחד מפרברי הבירה פורט-או-פרינס). בדרך כבר התחלנו להבין את ממדי ההרס. היו גופות לצדי הכביש. אנשים צרחו וזעקו בבעתה".

 

המונים ישבו ליד גופות יקיריהם

את הלילה הראשון אחרי האסון העביר פרקר תחת כיפת השמים. במשך שעות ארוכות, הוא סיפר, המשיכו רעשי המשנה והאדמה לא נחה. למחרת הוא שב לפורט-או-פרינס, שם התמקדו מאמצי החילוץ והסיוע. "הסתובבנו עם המצלמה ברחובות. אנשים ישבו לצד גופות של ילדים וקרובי משפחה. כולם רצו שנצלם את אהוביהם שנהרגו. הם רצו שהעולם יראה מה הם איבדו.

 

"באחד הרחובות הראשיים ראינו שתי גופות", משחזר פרקר. "איש לא טרח לפנות אותן. הן פשוט שכבו שם. פנינו למטה האו"ם שהיה בדיוק מעבר לכביש, אבל גם שם המצוקה הייתה קשה. העובדת בשער הסבירה לנו בנימוס שהחצר כבר מלאה באנשים, חלקם מתים. 'אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים', היא הסבירה". 

 

למחרת הרעש. פרקר מבקר במטה האו"ם בפורט-או-פרינס

  

בסרטון שהעלה פרקר לאתר "יוטיוב" ניתן לראות את העיתונאי משוחח עם עובדת האו"ם על גופות שמצא ברחוב, ממש מול מטה הארגון בפורט-או-פרינס. "את יודעת, יש שתי גופות ששוכבות שם על המדרכה. בדיוק מעבר לרחוב", אמר לה. האשה השיבה: "תן לי לומר לך משהו. אתה יודע, יש לנו פה גם הרבה מאוד אנשים, חלקם גוססים, חלקם כבר מתים. אם תלך לצד השני של הבניין תראה הרבה מאוד אנשים על הרצפה. חלקם קטועי איברים".

 

פרקר הקשה על האשה: "אז את אומרת שאת לא יכולה לעשות כלום משום שיש יותר מדי אנשים?" עובדת האו"ם ענתה: "יש פה הרבה מאוד אנשים. אנחנו כבר עושים כל מה שאנחנו יכולים לעשות כדי לעזור להם". פרקר: "כמה אנשים יש לכם שם בפנים? אני יכול להיכנס?" עובדת האו"ם: "אני מצטערת, אתה לא יכול להיכנס".

  

התחושה ברחובות לאחר האסון, סיפר פרקר בראיון, היא בעיקר הלם. "אנשים לא מתאבלים, כי הם פשוט המומים. חלקם שמחו ששרדו את האסון, אחרים היו מעדיפים למות עם קרוביהם". ביום השני אחרי הרעש החלו לאסוף את הגופות מהרחובות, ביום השלישי כבר החלה לאזול אספקת האוכל והתחילו להרגיש את המצוקה. אנשים בוזזים חנויות וגופות.  

 

"לפני רעש האדמה, האיטי הייתה מדינה ענייה אך ססגונית. החיים כאן, עוד לפני האסון, היו מורכבים מאוד. התושבים חלקו הכל: מים, משאבים. הכל היה שיתופי. היום המדינה פשוט הרוסה, שבורה. לא ברור אם התושבים מיואשים, או פשוט אדישים. נדמה שהם פשוט מסתגלים לכל מה שקורה להם. זה מצב שקשה להסביר".

 

פרקר שב כעבור כמה ימים לארה"ב, ועוקב מרחוק אחר הנעשה בהאיטי. "אני מנסה לעכל את מה שקרה. קשה לי לקלוט אם יש לאנשים שם עוד תקווה. אם יש להם עוד למה לקוות. בטווח הקצר הם זקוקים לסיוע - מזון ותרופות. בטווח הארוך הם צריכים הרבה כסף. אני מקווה שהם יצליחו איכשהו להשתקם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקלע לאסון במקרה. פרקר
הניצולים מתקשים לעכל
צילום: AP
עיי חורבות. פורט או פרינס
צילום: AFP
מומלצים