שתף קטע נבחר

הסוכנות לאנרגיה אטומית: ההצעה לאיראן בתוקף

טהרן הודיעה אתמול שלא תסכים להוציא משטחה את רוב האורניום שלה, שבועות ארוכים אחרי הדד-ליין שהוצב לה. בסוכנות לאנרגיה אטומית מבקשים לא לשבור את הכלים: "ההצעה עדיין על השולחן"

האם הסוכנות לאנרגיה אטומית לא קיבלה את המסר? סוכנות האו"ם הודיעה הערב (ד') כי הצעת הפשרה לאיראן, לשלוח את האורניום המועשר שלה למדינה אחרת, עדיין על השולחן. זאת, למרות שאתמול החליטה טהרן לדחות את תנאי ההסכם, שנועד להפיג את המתיחות סביב תוכנית הגרעין שלה.

 

"ההצעה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אותה הגשנו לאיראן באוקטובר 2009, וזכתה לתמיכת צרפת, רוסיה ארצות הברית, עדיין בתוקף", אמר דובר סבא"א, גיל טודור, לכתב של סוכנות הידיעות "רויטרס" בווינה. טודור אמר עוד כי "הסוכנות תמשיך לעבוד כמתווכת חסרת-פניות".

 

דיפלומטים מערביים בווינה אמרו אתמול כי איראן הודיעה רשמית על סירובה להוציא מתחומה את רוב האורניום שברשותה, כפי שהציעו המעצמות. התגובה היתה התשובה הרשמית הראשונה לטיוטת ההסכם, שהושגה בשיחות לפני כשלושה חודשים. לפי הטיוטה, האורניום המועשר יוצא מאיראן ויוחזר לה בצורה של מוטות דלק לשימוש במתקניה הגרעיניים.

 

אך בסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם הבהירו כי למרות שאיראן דחתה את התנאי החשוב ביותר בהצעה, ועשתה זאת שבועות אחרי תאריך היעד שהוצב לה, המאמצים להשגת הבנה בין הצדדים ללא סנקציות או התערבות צבאית נמשכים. "אנו מקווים שבקרוב יושג הסכם בין הצדדים שיתרום לבניית אמון בין איראן למערב".

 

ארה"ב: התגובה האיראנית אינה מקובלת 

מחלקת המדינה האמריקנית הביעה כבר אתמול את חוסר שביעות רצונה מהתגובה האיראנית ומסרה כי סירובה של איראן להוציא מתחומה את רוב האורניום שברשותה אינו מקובל. דובר מחלקת המדינה, פי.ג'יי קראולי, אמר כי "התגובה האיראנית להצעת המעצמות אינה מספקת".

 

עמדתה הפייסנית של הסוכנות לאנרגיה אטומית אינה עולה בקנה אחד עם דרישתן של מעצמות המערב להטיל סנקציות נוספות על איראן כבר בחודשים הקרובים. ארה"ב ובריטניה, כמו גם גרמניה וצרפת, כבר הביעו נכונות לסבב סנקציות נוסף, אך סין מתנגדת למהלך נחרצות ומבקשת להמשיך בדיאלוג עם איראן.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה לאחרנה כי הממשל קבע שסנקציות על משטר האייתוללות יהיו יעילות ביותר. "הם מעורבים בקשרים פוליטיים ומסחריים, ואם נוכל ליצור מסלול סנקציות הפוגע במקבלי ההחלטות - זו תהיה הדרך החכמה ביותר", היא אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד במתקן הגרעיני בנתנז
צילום: איי אף פי
מומלצים