שתף קטע נבחר

גרוסמן במזרח י-ם: המשטרה להוטה מול השמאל

אחרי שבית המשפט קבע כי הפגנותיהם בשכונת שייח ג'ראח חוקיות, שבו מאות פעילי שמאל למקום. הסופר דוד גרוסמן מחה על דיכוי הפגנות קודמות בידי המשטרה: "אנחנו לא רואים תגובות כאלה נגד המתנחלים שעושים פוגרומים". פעילי ימין הפגינו מנגד: "גם אנחנו לא צריכים רישיון". איש לא נעצר הפעם

אחרי הגיבוי מבית המשפט, השמאל חזר לשייח ג'ראח: יותר מ-300 מפגינים הגיעו בצהריים (יום ו') לשכונה שבמזרח ירושלים כדי למחות על כניסתם של מתיישבים יהודים אליה. בין המפגינים היה הפעם גם הסופר דוד גורסמן, שמחה על התנהלות המשטרה מול פעילי השמאל בשבועות הקודמים, ואמר: "יש איזו להיטות של משטרת ישראל להסתער על מפגינים מהשמאל". בניגוד להפגנות האחרונות, המשטרה לא עצרה איש.

 

גורסמן הוסיף כי "אנחנו לא רואים תגובות כאלה נגד התפרעויות של מתנחלים שעושים פוגרומים בכפרים פלסטיניים. שם

התגובה שקולה ומדודה, וזה פשוט בלתי נסבל".

 

מפגיני השמאל התייצבו להפגנה השבועית שלהם בשייח ג'ראח יממה אחת בלבד אחרי שבית משפט השלום בירושלים קבע כי ההפגנות שהם מקיימים במקום חוקיות. בדיון אתמול בכתבי האישום שהוגשו נגד 18 פעילים שנעצרו בהפגנה בשכונה, קבע השופט כי אלה לא נזקקו לרישיון, ולמשטרה לא הייתה כל סיבה לפזרם מלכתחילה. עם זאת, הוא ציין כי מרגע שהחלו להתפרע - הפכה ההפגנה לבלתי חוקית.

 

להפגנה היום הגיעו פעילי השמאל כשהם אוחזים בשלטים שעליהם נכתב בין השאר "האפליה מסכנת את כולנו". הם השמיעו קריאות כגון "מתנחלים, מתנחלים, צאו מיד מהבתים", והביאו עמם עצי זית שאותם שתלו במקום. מול מפגיני השמאל עמדה קבוצה קטנה של מפגיני "חזית יהודית עממית", והביעה את תמיכתה במתיישבים היהודים.


המפגינים נטעו עצים בשייח ג'ראח (צילום: גיל יוחנן)

 

במהלך ההפגנה אמר גרוסמן כי "מובן מאליו שמה שקורה פה הוא סימפטום למה שמתרחש כבר למעלה מ-40 שנה בכל שטחי הכיבוש. המדינה מפעילה את כל המנגנונים שהיא יכולה: הצבא, הכלכלה והמשטרה, ועושה הכל על מנת לעשות טרנספר לפלסטינים". גורסמן הזהיר בשיחה עם ynet כי מה שקורה בשייח' ג'ראח רק יסבך עוד יותר את המצב, ויהפוך כל הסכם שלום עתידי לבלתי אפשרי. 

 

גם בן-גביר בא: "גם אנחנו לא צריכים רישיון"

חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ) השתתף אף הוא בהפגנה, ומחה: "המתנחלים טוענים לבעלות על 28 בתים פה, אבל כל הפלסטינים שנושאים מפתחות על צווארם יכולים יחדיו להוכיח בעלות על 28 אלף בתים, אולי גם 280 אלף בתים ויותר". גילאון הדגיש כי המצב בשכונה מסובך, והבטיח להמשיך לבוא ולהפגין: "אני לא רואה שיהיה פה פיתרון, זה לא עניין של שבוע וגם לא של שבועיים... מצד אחד יש צו בית במשפט, ומצד שני אין צדק. התגלגלנו למציאות שצריך לפתור, ואם לא נעשה כן, כל נושא זכות השיבה יקבל לגיטימציה".

 

רון פונדק, מנכ"ל מרכז פרס לשלום, גינה אף הוא את כניסתם של יהודים לשכונות ערביות: "אני חושב שאנחנו, כמי שמחפשים בסופו של דבר להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים, צריכים לומר שכניסת יהודים לשכונות ערביות פוגעת לא רק בפרט הערבי, אלא גם בסיכוי להגיע לשלום. בסופו של יום נצטרך להגיע להסכם של חלוקה, והתנחלויות יהודיות בלב שכונות ערביות, כמו זו שפה, זה ניסיון לחבל בשלום".

 

קבוצה קטנה של מפגיני ימין עמדה אל מול מפגיני השמאל, ואנשיה עטו דגלי ישראל, וחיזקו את כוחות הביטחון והמתיישבים. פעיל הימין איתמר בן-גביר הסביר כי הם באו למחות על פעילותה של קבוצת השמאל "ההזויה", כדבריו. "הם מדברים על 'די לכיבוש', אבל מה עם הבתים שלהם ברחביה וטלביה? זה לא כיבוש? ירושלים היא שלנו וארץ ישראל היא

שלנו כולה, קיבלנו אותה מהקב"ה", אמר.

 

בן-גביר התייחס לפסיקת בית משפט השלום לפיה ההפגנות בשייח ג'ראח חוקיות, ואמר: "חשבנו לבקש רישיון להפגנה, אבל אחרי פסיקת בית המשפט החלטנו שלא צריך. מה שמותר לשמאלנים מותר גם לנו".

 

יונתן יוסף, דובר היישוב היהודי במתחם שכונת שמעון הצדיק אמר ל-ynet כי תוך תקופה קצרה גם לשאר הבתים ייכנסו יהודים: "זה עניין של שלוש-ארבע שנים מקסימום, יש פה 48 בתים, זה נמצא כרגע בדיונים משפטיים, וכבר עבר את כל הערכאות. כרגע רוב הדיירים פה עדיין על תקן 'דיירים מוגנים', אבל הם לא רוצים לשלם שכירות. מי שלא משלם, סופו שההוצאה לפועל תוציא אותו מהבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד גרוסמן. "מול המתנחלים התגובה מדודה"
צילום: עידו ארז
מפגינים בשייח ג'ראח היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים