שתף קטע נבחר

הישג לצפר ישראלי: תיעוד בוידאו של ינשוף נדיר

הצפר שחר אלתרמן נסע אשתקד לפרו לחפש אחר הינשוף השעיר המזוקן - אחד הנדירים בעולם - אך חזר בידיים ריקות. בזכות סיפור המסע שלו, שפורסם ב-ynet הזמינה אותו ישראלית שחוקרת קופים ביער בפרו לאזור הפעילות שלה, לניסיון נוסף. הפעם זה הצליח מעל למצופה

שני ישראלים - צפר וחוקרת קופים - זוכים בימים האחרונים לתהילה בקרב קהילת הצפרים העולמית לאחר שהצליחו לתעד בפרו את אחד הינשופים הנדירים בעולם - ינשוף שעיר מזוקן. זהו התיעוד הרביעי של הדורס בטבע, והפעם הראשונה שהוא מתועד בוידאו. אגב, מעט מהקרדיט מגיע גם ל-ynet שכן הקשר בין הצפר לחוקרת נוצר בעקבות כתבה שלו שפורסמה אצלנו.
 


(צילום: שחר אלתרמן / NPC)

 

הכל החל בקיץ שעבר, כשצמד צפרים מישראל טסו למסע צפרות בפרו כדי לצפות בינשוף הנדיר. למרבה צערם, הם לא הצליחו במשימתם, אך בעקבות הכתבה על המסע שהתפרסמה ב-ynet, יצרה נגה שני, חוקרת קופים (פרימטולוגית) המתגוררת בפרו קשר עם אחד מהם, שחר אלתרמן.
 
שני (שגם עליה כתבנו כאן) הזמינה אותו לנסות ולאתר שוב את הינשוף ביערות באזור לה אספרנזה, במסגרת סקר ציפורים באזור בו היא חוקרת אוכלוסיית קופים נדירה. שני ובעלה (ועמיתה למקצוע) סם הם ממקימי ארגון "NPC" שפועל לשימור אחד מהקופים הנדירים בעולם - קוף הצמר צהוב הזנב המצוי בסכנת הכחדה. אלתרמן נענה להזמנה, ושב לפרו.

 

נותרו פחות מאלף

הינשוף השעיר המזוקן התגלה לראשונה בשנת 1976 על ידי צמד חוקרי ציפורים - ג'ון אוניל וגארי גרייבס. מאז הוא נלכד פעמיים באזור אברה פטריסיה-אלטו מאיו בפרו, והידע לגביו מועט ביותר. הארגון הבינלאומי למען ציפורי העולם, "בירד לייף", העריך לאחרונה כי אוכלוסיית הינשופים מהסוג הנדיר הזה מונה פחות מאלף פרטים, ונחשבת בסכנת הכחדה חמורה.

 

שני ואלתרמן יצאו למסע ביערות באזור הכפר לה אספרנזה, במורדות המזרחיים בהרי האנדים הפרואניים בליווי מדריך מקומי. הם ערכו סקר של הציפורים המקומיות, וקיוו כי ייתקלו גם בינשוף החמקמק. ואז זה קרה.

 

"ברגע הראשון חשבתי שראיתי צפרדע, משום שהקול שהיא השמיעה היה מחוספס מדגימת הקול שהשמענו ביער. אך אי אפשר היה לטעות בה כקול של חיה אחרת. באותו רגע, הרגשתי כאילו היער כולו מלא בינשופים הללו", סיפר אלתרמן ל-ynet בראיון מיוחד מפרו. "רגע לפני, היה שקט ביער ואז אי אפשר שלא לשמוע אותם קוראים בכל פינה. הינשוף עצמו נח על העץ, כחמישה מטר מעל הראש שלנו ושלח לעברו מבטים מופתעים".

 

 

אלתרמן ושני צילמו את הינשוף במצלמת סטילס, אך גם הספיקו לתעדו לראשונה בוידאו. לדבריהם, צוות המשלחת שמע לפחות חמש קריאות של הינשופים, שהגיעו בתגובה לקולות הדגימה המוקלטת. לטענתם, עד כה עד כה לא תועדה אוכלוסיה שקיימת בצפיפות כה גבוהה ביערות פרו. 

 

"זה היה אחד הרגעים המשמחים בחיי. מאוד קל לרצות אותנו, הצפרים. רק תנו לנו ציפור חדשה ואנחנו מרוצים, אך הציפור הזו מאפילה על כולן. זו הפעם הראשונה שהרגשתי כי מציאת ציפור חדשה יכולה לעזור לא רק לסביבת המחייה הטבעית שלה, אלא לקהילה כולה. לפחות זה מה שאני מתפלל שיקרה", הוסיף אלתרמן.

 

התקווה הגדולה של אלתרמן ושני היא כי גילוי האוכלוסיה החדשה של הינשוף, תגביר את העניין בקרב צפרים וארגוני שימור בעולם, בכדי לפעול ולהגן על היערות הללו, בכדי שהמינים הנדירים וסביבת המחייה הטבעית שלהם, יישמרו גם לדורות הבאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד נדיר. הינשוף בפרו
צילום: שחר אלתרמן / NPC
צילום של הינשוף משנת 2007
צילום: Dave Geale
מומלצים