שתף קטע נבחר

מינוי יו"ר לאומי: מה צפוי בפרשה?

הוועדה מתכנסת כדי להאריך את כהונתם של ארבעה דירקטורים בבנק לאומי ולהמליץ על המנכ"לית כחמישית. אם מאור תאושר, שר האוצר יחייב דירקטורים מטעם המדינה להתנגד למינוי. גם בבנק ישראל צפויה התנגדות. פירוט המהלכים הבאים הצפויים בפרשה הסבוכה

התסבוכת בבנק לאומי - הבנק היחיד שבשליטת המדינה - עולה מדרגה. אמש (מוצאי שבת) נראה היה שסיכוייה של גליה מאור להתמנות ליו"ר הבנק קלושים, אך מאור, המנכ"לית הוותיקה והמוערכת של בנק לאומי, צפויה להיאבק כדי לזכות בכהונה הרמה.

 

 

אתמול נודע ל"ממון" כי גם בקרב בכירי בנק ישראל קיימת התנגדות למינוי. זאת לאחר שהתנגדות מטעמים משפטיים כבר הובעה בחוות דעת ממשרדי המשפטים והאוצר. יש הטוענים כי האחרונה נובעת בעיקר מטעמים פוליטיים, שביסודם הרצון למנות לתפקיד את אחד ממקורבי ראש הממשלה - יועצו אורי יוגב או מקורביו משה טרי ואיזי תפוחי.

 

לפי ההערכות אמש, יהיו מעורבים בסופו של דבר במינוי היו"ר החדש לא פחות משישה גורמים: ועדת המניות של בנק לאומי, הוועדה לאישור כשרות דירקטוריונים, אסיפת בעלי המניות של בנק לאומי, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, שר האוצר וקרוב לוודאי גם בג"ץ. תסבוכת כזאת לא זכורה במערכת הבנקאית מאז שהמדינה הלאימה את הבנקים לפני יותר מ-26 שנה.

 

הבעיה של התומכים במינויה של גליה מאור היא שחוק המניות שבהסדר (בעניין הבנקים שהועברו לבעלות המדינה, בעקבות משבר ויסות המניות ב-1983) קובע שנתיים צינון לעובד בנק המבקש להיבחר לדירקטוריון. כך על פי חוות דעת הן של היועץ המשפטי במשרד האוצר, יואל בריס, והן של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט.

 

אולם עו"ד דליה טל, היועצת המשפטית של דירקטוריון בנק לאומי, טוענת בחוות דעת משלה כי מינוי כזה אפשרי אם מדובר באדם בעל "כישורים מיוחדים". איש אינו מטיל ספק, גם לא בקרב מתנגדי מאור, שאכן יש לה כישורים מיוחדים לשמש כיו"ר הדירקטוריון.

 

מה צפוי כעת בפרשה המסובכת הזאת?

מהלך ראשון: היום צפויה ועדת המניות של בנק לאומי, בראשות עו"ד מרגלית נוף, להכריע על מי להמליץ להתמנות לדירקטוריון במקום חמישה דירקטורים שתוקף מינוים פג, כאשר אחד מהם הוא איתן רף. על פי ההערכות אמש תבחר היום הוועדה להאריך את מינוים של ארבעה דירקטורים ולהמליץ על גליה מאור כחמישית. מהלך כזה צפוי להוביל, לדעת הוועדה, לבחירת מאור על ידי דירקטוריון הבנק לכהונת יו"ר הדירקטוריון. ואולם, המוקשים שבדרך רבים:

 

מהלך שני: הבחירה מובאת בפני אסיפת בעלי המניות, שמאשרת את המלצת ועדת המניות. עם זאת, קיימת אפשרות שבאסיפה יצליח הבעלים של כמעט 10% ממניות בנק לאומי, איש העסקים שלמה אליהו - המבקש להיות בעל השליטה בבנק בעתיד - להשיג רוב לאישור מועמדו, נגיד בנק ישראל לשעבר, הד"ר דוד קליין, כדירקטור חדש שני, בנוסף על מאור. הן באוצר והן בבנק ישראל לא מעוניינים שאליהו יהיה בעל השליטה ובוודאי שלא ייבחר דירקטור מטעמו, שעלול לזכות במינוי ליו"ר הדירקטוריון בהמשך.

 

מהלך שלישי: הוועדה לבדיקת כישוריהם של מועמדים לשמש כדירקטורים (הכפופה למשרד המשפטים) שבראשות השופטת בדימוס שולמית ולנשטיין, נקראת לאשר את כישורי המועמדת גליה מאור (או גם דוד קליין). הוועדה מאשרת, ללא כחל וסרק, שהם ראויים. אולם ולנשטיין תיאלץ לציין גם שלפי חוק לא ניתן למנות את מאור לתפקיד, שכן כך סבור המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, כאשר היועץ הוא שאמור להגן עליה בשעת הצורך בבג"ץ.

 

מהלך רביעי: המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, נקרא לאשר את הדירקטורים, על-פי חוק - ויסרב לאשר את גליה מאור, כך מעריכים, בשל בעיית חוסר הצינון. אם יאשר את המינוי - התסבוכת גדולה עוד יותר.

 

מהלך חמישי: שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, קורא אליו את חברי דירקטוריון בנק לאומי, המכהנים בו כנציגי מדינת ישראל, בהיות הבנק עדיין בבעלות המדינה - ומורה להם חד-משמעית להצביע בישיבת הדירקטוריון נגד מינוי מאור. הם חייבים להיענות לפנייתו, שכן עליהם לייצג את דעת המדינה.

 

מהלך שישי: גליה מאור, או מי מטעמה, ואולי גם שלמה אליהו, עותרים לבג"ץ. אליהו יעשה כן אם המועמד שלו לא יורשה להיבחר לדירקטוריון (המדינה טוענת שאין לו אפשרות למנות דירקטור מטעמו).

 

בכל מקרה, היום הוא היום האחרון לקביעת מועד לכינוס אסיפה כללית של בעלי המניות בבנק לאומי, ולכן זהו יום מכריע בפרשה, בעיקר אם ועדת המניות אכן תמליץ על מאור כדירקטורית.

 

 

הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים