שתף קטע נבחר

חוששים מדרוזים: אלפי שוטרים יאבטחו צינור הגז

11.5 ק"מ חסרים בצינור הגז לחיפה, אך עבודות להנחתו הופסקו לפני שנתיים בגלל מחלוקת עם בעלי קרקעות דרוזים על הפיצוי שיקבלו תמורת הפקעת אדמותיהם. כעת מתחדשות העבודות, ובעדה מאיימים: "ללא הסכם, זה לא יעבור בשקט"

כמעט שנתיים אחרי שהופסקו, ישובו הבוקר (יום ד') ויתחדשו העבודות להנחת צינור הגז הטבעי בצפון, שהופסקו בשל מחלוקות עם בעלי הקרקעות הדרוזים. על חידוש העבודות החליטה הממשלה בחודש שעבר, וקבעה גם את גובה הפיצוי לבעלי הקרקע. הם, מצדם, טרם חתמו על ההסדר. "אנחנו מקווים שלא ייגעו באדמות שלנו עד שלא נגיע להסכם", אומר נזיה חלבי, דובר העמותה להגנה על אדמות הכרמל. "אם כן, זה לא יעבור בשקט".

 

צינור הגז המדובר, שאמור לספק גז טבעי לתחנת הכוח בחיפה ולמפעלים רבים באזור, יעבור בין חוף דור למפרץ חיפה. עד כה הונחו הצינורות בין חוף דור ליקנעם, ובין צומת העמקים למפרץ חיפה. העבודות על 11.5 הקילומטרים שנותרו צפויות להסתיים בתוך שמונה עד עשרה חודשים. במשטרת המחוז הצפוני מקווים שהעבודות יעברו בשקט, אך בכל זאת לא לוקחים סיכון, והחל מהבוקר נפרסו אלפי שוטרים, בפיקודו של מפקד המחוז, ניצב שמעון קורן, למבצע "אנרגיה נקיה". הכוחות יאבטחו את העבודות ויתפרסו בנקודות חיכוך שונות ברחבי המחוז, מחשש להפרות סדר.

 

העבודות, של החברה שמתקינה את הצינור נתג"ז (נתיבי גז), אמנם יחלו היום באזור יקנעם, אך במרוצת הימים הקרובים צפויים הפועלים להגיע לאזור האדמות השייכות לדרוזים. אם עד אז לא ייחתם ההסכם, יש חשש שיתחדשו אירועים אלימים כדוגמת אלו שידע האזור באפריל 2008, אז הודיעו נכבדי העדה שלא יסכימו למדיניות "המפלה והגזענית" כהגדרתם של המדינה כלפיהם, ואף הוסיפו: "או שנחיה או שנמות על האדמה הזו". אותם אירועים הובילו בהמשך להתבטאותו הזכורה של מנכ"ל משרד ראש-הממשלה, אייל גבאי, שאמר בשנה שעברה, בנאום בפני הפורום הישראלי לניהול, כי "המילה דרוזים מהלכת אימים".

 

"הבטיחו דונם תמורת דונם"

על פי החלטת הממשלה האחרונה, צפויים בעלי הקרקע - עשרות משפחות שתוואי הנחת הצינור צפוי לעבור על פני כ-700 דונם השייכים להן - לקבל פיצוי על פי המודל המוכר מחוק כביש חוצה-ישראל. זאת, משום שבתוואי הדרך שבו יונח הצינור צפוי להיסלל גם קטע מכביש 6. כמו כן יונחו במקום מסילות הרכבת של רכבת העמק, המחברת בין חיפה לבית-שאן. על-פי ההסכם, יפוצו בעלי הקרקעות שבהן עובר תוואי שלושת הפרויקטים באדמות חלופיות, כשהעיקרון המנחה הוא שמירה על השווי הכלכלי של הקרקע שנלקחה. בעלי קרקע שבאדמתם יונח צינור הגז בלבד יקבלו פיצוי כספי.

 

ההחלטה שהתקבלה בממשלה אמנם קידמה את המשא-ומתן שהתנהל בין המדינה לדרוזים, אך עדיין לא הביאה מבחינתם לסיומו. "אני מתקשה להאמין שהעבודות בשטח השייך לנו באמת יתחילו בטרם נגיע להסכם", אומר חלבי. "אם זה יקרה, אני חושש מאוד ממהומות".

 

"למרות החלטת הממשלה, המשא-ומתן עדיין מתנהל", מוסיף חבר העמותה, חליל חלבי. "חשוב שיבינו שהמדינה לא עושה לנו טובה. יש חוק חוצה ישראל, שקובע דונם תמורת דונם.

כל מה שאנחנו מבקשים זה אדמה תמורת אדמה - לדעת איפה נמצאת האדמה אותה נקבל, ולהבין שמה שקיבלנו שווה ערך ומקום למה שנלקח מאיתנו. אני מניח שעד שדברים לא יסוכמו, בשל האווירה המתוחה, העבודות בשטח שלנו לא יתחילו. המשטרה והמדינה מספיק חכמים, אך אם העובדות כן יתחילו, הבוקר יהיה הרבה כעס ואנשים יצטרכו לחשב את הצעדים שלהם. כל מה שאנחנו מבקשים זה שמדינת ישראל תסתכל עלינו פעם אחת בעין אחרת - ותביא פתרון הוגן לעדה הדרוזית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עוד 11.5 ק"מ (אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
מומלצים