שתף קטע נבחר

פגיית "נהריה" בסכנת סגירה: מחסור חמור בכ"א

המחסור במומחים לרפואת פגים מורגש בכל הארץ, אך בביה"ח נהריה הוא חמור במיוחד. בפגייה שני רופאים בכירים בלבד על 22 פגים, פגים מופנים לבתי חולים אחרים וכשהתפוסה גבוהה מוזעקים פנסיונרים מהבית לעבודה. מנהל הפגייה בברזילי: "הפגייה בנהריה לא תוכל לשרוד לאורך זמן"

המחסור ברופאים מומחים ברפואת הפגים נותן את אותותיו: בבית החולים בנהריה אחראים שני רופאים בכירים בלבד על 22 פגים, לאחר שאחד הרופאים הבכירים חלה ושוהה בחודשים האחרונים בביתו, ורופאה בכירה נוספת עברה לבית חולים אחר. לאור מצוקת כוח האדם מועברים פגים מבית החולים בנהריה לבתי חולים אחרים כאשר התפוסה בפגייה גבוהה.

 

בבית החולים בנהריה מציינים כי לאור המצב הם נמנעים מלקלוט פגים כשהתפוסה בפגייה מגיעה ל-100%, ומנסים למצוא כל פתרון אפשרי, כולל פנייה לרופאים פנסיונרים, שהתבקשו להגיע ולסייע ככל יכולתם. ד"ר משה דניאל, סגן מנהל בית החולים, אמר: "יש פגיות שבהן עובדים עם רופא בכיר אחד בלבד וכל היתר הם מתמחים, אך אנחנו לא נוכל להישאר כך לאורך זמן. זו פגייה גדולה. המצב קשה, אבל אין שום צורך לסגור את הפגייה. אין לכך השלכות על בטיחות הטיפול בפגים. לא היינו לוקחים סיכון כזה".  

 

"נהריה היא הסנונית הראשונה"

"הפגייה בנהריה לא תוכל לשרוד לאורך זמן. אם היא תמשיך לפעול במצב כזה, נצטרך להמליץ על סגירתה", אומר ד"ר שמואל צנגן, חבר הנהלת האיגוד

הנאונטולוגי ומנהל הפגייה בבית החולים ברזילי, "אנחנו שומעים מהרופאים עצמם על המצב הקשה ופנינו בנושא למשרד הבריאות. קראנו לרופאי האיגוד להגיע להתנדב בבית החולים בסופי שבוע, כדי להקל במעט על העומס המוטל על הרופאים שם, אך חשוב שהנהלת בית החולים תהיה מודעת למצב ותעשה מאמץ לתמוך במתמחים ברפואת ילדים ולתמרץ כלכלית רופאים בכירים, כדי שירצו להגיע לשם".

  

פרופ' שאול דולברג, יושב ראש האיגוד הישראלי לנאונטולוגיה (רפואת פגים) ומנהל הפגייה באיכילוב, מזהיר שהמחסור ברופאי פגים עלול לבוא לידי ביטוי בקרוב במקומות נוספים. "בית החולים בנהריה מתקשה לגייס רופאים שימלאו את המחסור בגלל שגם בתי חולים במרכז הארץ לא מצליחים לגייס רופאים. התחזית על מצוקה ברפואת הפגים מתממשת. במוקדם או במאוחר זה יגיע לבתי חולים אחרים. זו הסנונית הראשונה".

 

עם זאת, פרופ' דולברג אינו חושב שהמצב הנוכחי, שבו שני רופאים בכירים שוהים במחלקה במשך היום ומתפקדים ככוננים כמעט כל לילה, בעייתי: "אדם יכול לעשות גם 16 תורנויות בחודש ולא שמונה. הרופאים מצויינים, ואני לא חושב שהטיפול ייפגע".  

 

רק 96 רופאים נאונטולוגים בארץ

לפי תקן של משרד הבריאות ביחידות שבהן מעל 12 מיטות, יש צורך בשני רופאים מומחים במשמרת והתקן קובע רופא אחד לשלושה וחצי תינוקות בפגייה שאינה מוגדרת כ"טיפול נמרץ ביילוד". לפי תקנים אלה, הרי שבפגייה בנהריה יש צורך בשישה רופאים (בכירים ומתמחים) ומנהל.  

 

בשנת 2008 היו בישראל 135 נאונטולוגים, כאשר לפי נתוני האיגוד הישראלי לנאונטולוגיה בפועל עבדו רק 96 רופאים, כאשר 18 מהם קרובים לגיל פרישה.  

 

"פגים שקיבלו טיפול על ידי ארבעה רופאים מטופלים כעת על ידי שני רופאים", מזהיר אורן מלברגר, יושב ראש עמותת לה"ב (למען הפגים בישראל), "הם מקבלים חצי מתשומת הלב. אין ספק שזה לא הטיפול המיטבי שהם יכולים לקבל. המחסור בכוח אדם ניאונטולוגי עלול להביא לאסון רחב מימדים, כפי שהורו גם מחקרי משרד הבריאות עצמם. אנו מקווים כי מקרה אחרון זה יהווה איתות ברור לקובעי המדיניות לגבי מהות אחריותם כלפי מעל 10% מהנולדים בארץ, ויהווה זרז לקיום פעולה מקיפה לשיפור הנושא לרווחת כלל העם הישראלי".   

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המחסור ברופאים בפגייה בבית החולים בנהריה הובא לידיעת משרד הבריאות. נבדקו מספר דרכי פעולה על מנת להמשיך ולהפעיל את הפגייה בצורה בטוחה ומקצועית, כולל תגבור מבתי חולים אחרים. אנו ממשיכים בניסיון למצוא פתרונות לטווח הקצר, עד שכוח האדם הרפואי יתייצב שנית".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פג בבית החולים נהריה. המצב קשה
צילום: שי וקנין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים