שתף קטע נבחר

בשל העלות: כשליש מהילדים לא רואים רופא שיניים

35% מבעלי הכנסה נמוכה מעולם לא לקחו את ילדם לרופא שיניים, כמו גם 25% מבעלי ההכנסה הגבוהה. לפי סקר "המועצה לשלום הילד", 68% של טיפולי השיניים בקרב האוכלוסיות החלשות הם טיפולי חירום. בנוסף, מחצית מילדי ישראל לא מצחצחים שיניים אפילו פעמיים ביום וילדי האוכלוסיות החרדיות - פחות מכולם

‏עשרה אחוזים מכלל ההורים מוותרים על טיפולי שיניים עבור ילדיהם בשל עלותם: כך עולה מסקר שערכה "המועצה לשלום הילד" לקראת כנס באר-שבע לשלום הילד שייערך השבוע. האחוזים הללו עולים ככל שרמת ההכנסה יורדת: 20% מההורים בעלי הכנסה בינונית ונמוכה מוותרים על טיפולי שיניים לילדים. מהסקר עולה עוד כי האוכלוסיות החלשות, בהן אוכלוסיות חרדיות, משלמות בסופו של דבר יותר על בריאות השן ומצב השיניים של ילדיהן, שכן המצב מוביל לעתים עד לצורך באשפוז. 

 

נמנעים מבדיקות שגרתיות

מהסקר, שנערך על ידי חברת גיאוקרטוגרפיה, עולה גם כי כ- 12% מההורים במגזר הדתי-חרדי מגדירים את מצב השן של ילדיהם כבעייתי, לעומת 8% בציבור החילוני ו-5% בציבור המסורתי. 

 

רבים מההורים נמנעים, כך נראה, גם מבדיקות שגרתיות לצורך מניעה: 35% מההורים בעלי ההכנסה הנמוכה ורבע מההורים בעלי הכנסה גבוהה לא לקחו מעולם את ילדיהם לרופא השיניים או שיננית. התוצאה היא בעיות שיניים חמורות: שלושה אחוזים מההורים בעלי הכנסה נמוכה נאלצו להגיע עם ילדיהם לטיפולי שיניים בבית חולים, לעומת 0% בקרב הורים בעלי הכנסה גבוהה. 

 

באוכלוסיות החלשות, רוב טיפולי השיניים (68%) של הילדים הם טיפולי חירום (עקירה, טיפול שורש וסתימה), לעומת 48% בקרב הילדים שהוריהם הם בעלי הכנסה גבוהה. לעומת זאת, ביקור אצל רופא השיניים לצורך בדיקה ומניעה גבוה בהרבה בקרב אוכלוסיה מבוססת - 37% לעומת 27% מבעלי הכנסה נמוכה. 

 

העניים משלמים יותר

ההוצאה השנתית ב-2009 על בריאות השן עמדה על 1,240 שקלים, כאשר בקרב האוכלוסייה החלשה העלות השנתית של טיפול שיניים לילד הייתה גבוהה מזו של האוכלוסייה החזקה (1,309 שקל בקרב בעלי הכנסה נמוכה, לעומת 1,080 שקלים בקרב בעלי הכנסה גבוהה). כמחצית מהנשאלים אמרו שהם משתמשים בשירותי בריאות השן של קופות החולים (54%מהאוכלוסיות החלשות ו-47% מהאוכלוסיות החזקות). 

 

עוד עולה מהסקר כי רק כמחצית מילדי ישראל מצחצחים שיניים פעמיים ביום וככל שרמת ההכנסה יורדת, כך יורד גם מספר הילדים שמצחצחים שיניים פעמיים ביום. בציבור הדתי-חרדי יש שיעור גבוה פי שניים של ילדים שכלל לא מצחצחים שיניים בהשוואה לילדים בציבור המסורתי והחילוני. 

 

"המדינה מזניחה ביודעין"

לטענת מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, הרי ש"מדינת ישראל מזניחה ביודעין את בריאות השן של הילדים ובעיקר של החלשים שבהם". לדעת ד"ר קדמן, "אחרי עשרות שנים של הזנחה פושעת הגיע הזמן שממשלת ישראל תקבל החלטה אמיצה ומתבקשת ותשווה את בריאות השן של ילדים לבריאות האוזן או העין ותכלול את רפואת השיניים בחוק בריאות ממלכתי".

 

בימים אלו מכין משרד הבריאות תוכנית להכללת טיפולי שיניים לילדים בסל

הבריאות, ולאחרונה התחייב סגן השר יעקב ליצמן לסיים את גיבוש התוכניות עד לחודש מרץ. עם זאת, בג"ץ דן בימים אלו בעתירות שהוגשו נגד המהלך וקבע כי עד למתן החלטה בעתירה לא יעשה שימוש ב-65 מיליון השקלים שנלקחו מסל התרופות לצורך מימון התוכנית.

 

סגן השר ליצמן הציג בעבר נתונים מדאיגים לא פחות בנושא שימוש בשירותי בריאות השן. ליצמן ציין כי מנתונים שנאספו במשרד הבריאות עולה כי מקרב מי שמרוויחים סכום של עד 4,000 שקלים, 68% מוותרים על טיפולי שיניים בשל עלותם. בנוסף, מי שמרוויחים בין 4,000-8,000 שקלים, 57% מוותרים על טיפולי השיניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרגיל, העניים סובלים יותר
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים