שתף קטע נבחר

משבר: שיבא והעמק סגורים לחולים חדשים

פרסום ראשון: משרד הבריאות הורה למד"א שלא להפנות חולים לבתי החולים שיבא והעמק בשל עומסים כבדים ותפוסה שעולה על 100%. חדרי המיון עדיין יקלטו חולים שיגיעו בכוחות עצמם. ברזילי נסגר אף הוא לכמה שעות - אך נפתח מחדש לאחר שהתברר שגם סורוקה וקפלן, בתי החולים המגבים אותו, נמצאים בתפוסה מלאה. איכילוב ובילינסון יגבו את בתי החולים העמוסים. בכיר במשרד הבריאות: "בקושי נשאר לאן לווסת, כולם בתפוסה גבוהה". הכנסת תקיים דיון דחוף בנושא בשבוע הבא

המשבר בשירותי הבריאות מחריף: ל-ynet נודע שמשרד הבריאות הורה היום (א') למד"א שלא לפנות פצועים וחולים במקרים שאינם דחופים לבתי החולים שיבא בתל השומר, ברזילי באשקלון והעמק בעפולה. זאת, לאחר שמנהלי בתי החולים התלוננו על תפוסה גבוהה של מעל 100% במחלקות הפנימיות, וביקשו ממשרד הבריאות להקל על העומס על בתי החולים. הערב הורה משרד הבריאות למד"א לשוב ולפנות נפגעים לבית החולים ברזילי באשקלון. זאת, לאחר שהתברר כי גם בבתי החולים סורוקה וקפלן התפוסה מלאה. במשרד הבריאות עורכים דיון בראשון סגן השר יעקב ליצמן, בניסיון למצוא פתרון לעומס בבתי החולים.

 

זוהי הפעם השניה בימים האחרונים שבו בית החולים שיבא דורש לא לפנות אליו חולים. לדברי גורמים בבית החולים ברזילי, במחלקה פנימית שאמורה להחזיק 35 איש, מאושפזים הערב בין 60 ל-70 איש.

 

בתי החולים שיבא והעמק לא יקלוט פצועים שיפונו על-ידי מד"א ב-24 השעות הקרובות. עם זאת, ההנחיות של משרד הבריאות אינן סוגרות את חדר המיון בפני חולים שמגיעים באופן עצמאי. בנוסף, במקרים דחופים שבהם יש צורך בפינוי מיידי, שלושת בתי החולים יקלטו את החולים והפצועים. בית החולים שיבא יגובה על-ידי בתי החולים איכילוב, בילינסון והשרון בפתח תקווה. בית החולים העמק יגובה על-ידי בית החולים פוריה ובתי החולים בחיפה.

 

ח"כ חיים כץ, יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, הודיע הערב כי יכנס דיון דחוף בשבוע הבא בנושא העומס על המחלקות הפנימיות. לדברי ח"כ כץ, "הוועדה תתכנס בדחיפות בשבוע הבא לדון בהשלכות החמורות של המצב שמשמעותן סגירת בתי החולים דה פקטו". הוועדה תזמן לדיון את גורמי המקצוע שיצטרכו לספק תשובות בנושא המחסור החמור במיטות בבתי החולים.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדובר בהנחיה למד"א לווסת את פינוי הנפגעים. ההנחיה אינה מתייחסת לחולים שמתפנים עצמאית לבתי החולים. בנוסף, במקרי חירום הנפגעים יפונו לכל חדרי המיון. מד"א הונחה לבצע את וויסות הנפגעים ב24 שעות הקרובות בלבד".

 

גורם בכיר במשרד הבריאות אמר ל-ynet: "כרגע אנחנו משתדלים לווסת בין בתי החולים, אך בקושי נשאר לאן לווסת, כל בתי החולים בתפוסה גבוהה".

  

מנהל שיבא: הגיעו מים עד נפש

המשבר הנוכחי החל כבר ביום חמישי האחרון, כשד"ר ארי שמיס, מנהל ביה"ח שיבא בתל השומר, ביקש ממנכ"ל משרד הבריאות להקל על העומס בחדר המיון של

שיבא ולנתב חולים לבתי חולים אחרים בימים א', ג' ו-ה'. זאת עקב עומס גדול על המחלקות הפנימיות בבית החולים ומחסור ברופאים.

 

במכתב שכתב למשרד הבריאות, כתב מנהל בית החולים: "עומס החולים המגיעים בתקופה האחרונה ומתאשפזים במחלקות הפנימיות גורם למשכי אשפוז בלתי סבירים שמגיעים עד כדי פחות מיומיים לחולה במחלקה פנימית. אשפוזים אלה אינם מאפשרים טיפול מינימלי בחולים עקב הצורך הבלתי פוסק לפנות מיטות בשל תחלופת חולים גבוהה. נתון זה מהווה קו אדום והוא בבחינת הגיעו מים עד נפש ואינו מאפשר את המשך המצב הקיים. הנושא מחייב הקצאת משאבים ופתיחת מיטות פנימיות נוספות".  

 

עם זאת, משרד הבריאות לא אישר את סגירת המיון בשיבא, והנחה את מד"א לצמצם העברת חולים לשיבא. היום כבר נענה משרד הבריאות לדרישות שיבא וכאמור - הורה למד"א להפסיק פינוי חולים לבית החולים, כמו גם לברזילי ולהעמק.

 

בשיחה עם ynet ביום ה' האחרון, אמר פרופ' אהוד גרוסמן, מנהל מחלקה פנימית בשיבא, כי המחלקה נמצאת "במצוקה נוראית" וקרא לטיפול הניתן שם "טיפול מסכן חיים". פרופ' גרוסמן הוסיף: "במצב הנוכחי אני מרגיש שאני לא יכול לקחת אחריות על מה שקורה וביקשתי לצאת לשנת שבתון", הוסיף פרופ' גרוסמן, "לא זה הטיפול שאני כרופא רוצה לתת".

 

"הייאוש רב ואין מי שיקשיב"

פרופ' שמואל אורן, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים ברזילי מזה 20 שנה, סיפר אף הוא על עבודה בתנאים קשים ועומס בלתי נסבל על המערכת: "יום העבודה שלנו הוא קטסטרופה", אמר פרופ' אורן, "המחלקה הפנימית נראית כמו מקום שלא מכבד את החולים או את המקצוע, וחוק זכויות החולה שמחייב תנאים בסיסיים מבחינת שהייה, פרטיות ובדיקת חולה - כלל לא מתקיים. זה רק נהיה גרוע מיום ליום".

 

התמונה שעולה מדיווחיהם של פרופ' אורן וד"ר שמיס, כמו גם מרופא פנימאי בבית חולים גדול במרכז, דומה: המתנה של שעות במיון, תפוסה של יותר מ-

150%, מאושפזים שמשוחררים לפני הזמן ללא בדיקות וטיפול, וצוותים רפואיים שקורסים מעומס העבודה.

 

"הייאוש הוא רב ואיש אינו מקשיב לנו", אמר לנו פרופ' אורן. "אף שר בריאות לא בא לבקר במשך השנים, אף לא מנכ"ל משרד הבריאות... המערכת באי ספיקה. אני שמח שאני כבר בסוף הדרך, המצב נעשה רע מיום ליום ואיש אינו מקשיב לנו. את המשפחה שלי אני נמנע בכל מאודי מלאשפז בבית חולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
"אין טיפול מינימלי בחולים". אילוסטרציה
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים