שתף קטע נבחר

סובלים מעצירויות? 5 מזונות שכדאי להימנע מהם

למה עדיף שתוותרו על הפופקורן בסרט ותשאירו את הסלרי ואת הסברס מחוץ לצלחת. הדיאטנית יעל-דרור סרוסי על חמשת המזונות שתרצו להימנע מהם אם אתם סובלים מבעיות עיכול ועצירויות

לאכול בריא זו המלצה חשובה, אך לא עבור כולנו מתאימה אותה התזונה. אנשים הסובלים מבעיות בתפקוד מערכת העיכול, (החלשות שרירי מערכת העיכול והאטה כללית בתנועתיות המעי), נמצאים בסיכון מוגבר לפתח חסימת מעיים. חשוב, אם כן, לזהות מראש את המזונות המסוכנים שעלולים להגביר את הסיכון לחסימה. להלן חמשת המזונות העיקריים שעלולים להביא לכך, אם כי יש לזכור שיש עוד מגוון רחב של מאכלים - גויבה, ציפת פרי הדר, רימונים ועוד - שעלולים לגרום לחסימת מעיים עבור אנשים עם היסטוריה של הבעיה.

 

אם אתם סובלים מבעיות במערכת העיכול ומסיכון מוגבר לחסימת מעיים, חשוב שתפנו לייעוץ אישי אצל דיאטן/נית קליניים, על מנת לקבל את הרשימה המלאה של מזונות שצריך להימנע מהם.

 

1. פופקורן

הפופקורן לא מומלץ לאנשים עם בעיות במערכת העיכול. לא מדובר רק באחוז הסיבים הגבוה שבפופקורן, שכן עיקר הבעיה טמונה בקליפה הקשה שנוצרת בעת

הכנתו. למערכת העיכול קשה מאוד לפרק את הקליפה הזו, והיא עלולה לפצוע בדרכה את דרכי המעי במידה שלא עברה פירוק טוב בקיבה.

 

אנשים הסובלים ממחלות במערכת העיכול - דלקות, פצעים, פוליפים או בעיה בתנועתיות של המעי (מעי עצבני, עצל וכדומה), עלולים לסבול מכאבי בטן חזקים ולהגיע אפילו למצבים של חסימת מעיים. כמו כן, לא מומלץ לתת פופקורן לתינוקות או ילדים צעירים שמערכת העיכול שלהם עדיין לא בשלה, או שסובלים מעצירויות.

 

2. אפרסמון

קליפת האפרסמון עשירה מאד בסיבים תזונתיים שנחשבים כקשים לעיכול. במצבים שבהם שרירי מערכת העיכול חלשים, לאנשים בעלי התסמונת המעי הרגיז או חולשת שרירים כללית, מומלץ להימנע לחלוטין מאכילת האפרסמון בקליפתו. במצבים כאלה, החשש הוא מחסימות מעי והיווצרות "בזוארים" (גושים קשים שמערכת העיכול לא מסוגלת לפרק).

 

לגבי האוכלוסייה הבריאה, ניתן לשלב אפרסמונים בתפריט היומי אך במידה מתונה - ולא יותר מאחד ליום. אם יש חשש לבעיה במערכת העיכול או לסובלים מעצירות, מומלץ להקפיד לקלף את הקליפה לפני האכילה.

 

3. מצות

הפסח מאחורינו, אבל בטוח שבבתים רבים נשארו חבילות מצות שאמורות להשתלב בתפריט היומי. קמח המצה הוא קשה לעיכול ולכן מצות עלולות לגרום לכאבי בטן. מומלץ שילדים ומבוגרים הסובלים מעצירויות לא יצרכו כמויות גדולות מדי של מזון עשיר בקמח

מצה. כשאוכלים מצה - הקפידו לשלב שתייה מרובה במהלך האכילה ואחריה.

 

גם מי שלא רגיש בקיבתו בדרך כלל, עלול לחוש ברע לאחר אכילה רבה מדי של מצות, ולכן חשוב מראש להגדיר את הכמות שאוכלים, בעיקר אצל ילדים ואנשים מבוגרים. נסו להיות ערים לנושא ולהגביל מראש את מגוון המוצרים העשירים בקמח מצה בבית כמו עוגיות מקמח מצה, קניידעלך וכדומה. 

 

4. סברס

הסברס הוא מאכל ישראלי אהוב, אך לא בהכרח טוב לכולם. הוא מלא בגרעינים רבים שקשים לעיכול. אכילה של סברס כאשר תפקוד מערכת העיכול אינו במיטבו או במצב של חולשת שרירי מערכת העיכול, עלול לגרום לקושי בהתמודדות המעי עם הכמות הגדולה של הגרעינים, והאטת תנועתיות המעי עד למצב של יצירת

חסימה. גם שתייה רבה של מים לא תועיל במקרה זה ולכן, אם אתם יודעים שיש חשש לסתימה, עדיף להימנע לחלוטין מהפרי.

 

5. סלרי

הסלרי נחשב לירק האידיאלי בזמן דיאטה. כמעט כולו סיבים תזונתיים, כאשר אוכלים את הגבעולים והעלים. יש אפילו שיגידו שהסלרי מכיל "מינוס קלוריות" בשל ההשקעה האנרגטית הגבוהה ששרירי מערכת העיכול צריכים להשקיע על מנת לעכל אותו (הרבה יותר קלוריות ממה שהסלרי בפועל מספק לגוף). עם זאת, יתרון דיאטטי זה הוא בדיוק החסרון התזונתי עבור אנשים הסובלים מסיכון מוגבר לחסימות מעיים. הקושי בעיכול הסלרי עלול להפוך לבעיה רצינית כששרירי מערכת העיכול אינם מתפקדים במיטבם, ולכן עדיף להימנע מצריכתו בכל צורה - לא גבעולים ולא לעלים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט ‭,M.Sc‬ מנהלת תחום התזונה הקלינית והספורט במרכז הרפואי medix ‬וחברה בעמותת הדיאטנים הקליניים עתיד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
מלא בגרעינים רבים שקשים לעיכול. סברס
צילום: מאיר אזולאי
ד"ר רק שאלה
מומלצים