שתף קטע נבחר

2009: 3,670 מקרי אלימות בבתי"ח; רק 6 הרשעות

מתוך 3,670 אירועי אלימות שנרשמו ב-2009 במוסדות הרפואיים בישראל, הוגשו רק 650 תלונות והושגו רק 6 הרשעות. רוב המותקפים הם מאבטחים ואחיות, ורוב מקרי האלימות מתרחשים בחדרי המיון. בלשכות האזוריות של משרד הבריאות, בטיפות חלב ואגפי המשרד נרשמו 1,266 אירועי אלימות - שליש מהם פיזיים. עם זאת, בשנה החולפת חלה ירידה במספר מקרי האלימות

האלימות בחברה הישראלית ניכרת היטב גם בין קירות המרפאות ובתי החולים: דו"ח של אגף הביטחון במשרד הבריאות, שהוכן במסגרת פעילות של ועדת בין משרדית להתמודדות עם אלימות במערכת הבריאות, מעלה כי בשנת 2009, מתוך כ-3,600 מקרי אלימות נגד רופאים, אחיות ואנשי ביטחון בבתי החולים ובמרפאות, הוגשו רק 650 תלונות למשטרה והורשעו פחות מ-6 תוקפים. בשאר המקרים התיקים נסגרו מסיבות שונות. 

 

בנוסף, בלשכות האזוריות של משרד הבריאות, בטיפות חלב ואגפי משרד הבריאות נרשמו בשנה החולפת 1,266 אירועי אלימות, כאשר בשליש מהם מדובר באלימות פיזית. 

 

רוב מקרי האלימות: בבתי החולים, ונגד מאבטחים

מהנתונים עולה כי בשנת 2009 נרשמה ירידה של כ-8% במספר אירועי האלימות בבתי החולים. בשנת 2008 דווח על 3,993 אירועי אלימות, וב-2009 -

על 3,670 אירועים. 

 

76% מאירועי האלימות (2,770 מקרים) אירעו בתוך בתי החולים והיתר - במרפאות הקהילה. 18% ממקרי התקיפה בבית החולים היו אירועים בהם הופעלה אלימות פיזית. ב-82% מהמקרים (3,000 אירועים) אירע נזק לרכוש, הושמעו איומים ואלימות מילולית. רק ב-18% ממקרי האלימות בבתי החולים הוגשו תלונות למשטרה.  

 

רוב אירועי התקיפה הפיזית (55%) הופנו כלפי אנשי האבטחה. דבר שלדעת כותבי הדו"ח מעיד כי אנשי האבטחה אכן ממלאים את ייעודם. מגזרים מותקפים אחרים היו האחיות (21% ממקרי האלימות הפיסית ו-46% ממקרי האלימות המילולית), רופאים (8% ממקרי האלימות הפיזית ו-18% ממקרי האלימות המילולית) ואנשי מנהל ומשק (2%). 

 

רוב מקרי האלימות מתרחשים בחדר המיון (24% מהאירועים), היתר בשטחים פתוחים בבית החולים (20%), מחלקות פנימיות (17%) כירורגיה (9%) ומחלקות פסיכיאטריות (3%). כותבי הדו"ח מציינים כי בשנה החולפת ירד שיעור מקרי האלימות במיון מ-40% ל-24%, ירידה המעידה לדבריהם על יעילותם של אמצעי ביטחון שננקטו ונוכחות של כוח אדם ייעודי לאבטחה .

 

רוב המותקפים במרפאות: אנשי המנהלה

שיעור מקרי האלימות במשמרת הבוקר זהה לשיעורם במשמרת אחר הצהריים. עד עולה מהדו"ח כי מחצית ממקרי האלימות (49%) מבוצעים על ידי מלווה או מבקר ולא על ידי חולה. במקרים כאלה ניתן לנקוט בצעדי הרחקה או מעצר מיידיים. 

 

במרפאות הקהילה התרחשו בשנה החולפת 900 מקרי אלימות. 10% מהם כללו אלימות פיזית והיתר אלימות מילולית או נזק לרכוש.  

 

ב"קו הראשון" של המותקפים במרפאות הקהילה עומדים אנשי המנהל שאחראים על תשלומים, הנפקת טופסי התחייבות וזימון תורים, שספגו 43% מכלל אירועי האלימות. אחריהם הרופאים (33%), אחיות (10%), רוקחים (9%) ומאבטחים (2%). 

 

רוב התיקים נסגרים

בפחות מחמישית ממקרי התקיפה בבתי החולים, בלשכות הבריאות ובמרפאות הוגשו תלונות למשטרה. בסך הכל הוגשו בשנה החולפת 650 תלונות למשטרה בגין אלימות, אולם רק ב-2% הוגשו כתבי אישום (כ-13 מקרים) ובפחות מאחוז מהמקרים הורשע התוקף. רוב התיקים נגד התוקפים נסגרו. 

 

מחברי הדו"ח מציינים כי ישנו תת דיווח על אירועי אלימות בקופות החולים, פרט לכללית. עוד ציינו כי במהלך השנה נערכו הדרכות בעלות של 3.5 מיליון שקלים בנושא התמודדות עם אלימות. בהדרכות אלו השתתפו כ-5,000 אנשי רפואה מהכללית וממשרד הבריאות.

 

כחלק מהניסיון להילחם בתופעה של תקיפת אנשי צוות רפואי, אישרה הכנסת לאחרונה את הצעת החוק של ח"כ חיים אורון, הקובעת כי העונש המקסימלי

לאדם שיורשע בתקיפת רופא, אחות, סטאז'ר, חובש או עובד בית חולים יעלה משלוש שנות מאסר לחמש שנות מאסר.

 

המקרה האחרון של תקיפת איש צוות רפואי אירע בשבוע שעבר בבית החולים הרצוג בירושלים, שם הותקף אמנון אורין, אח בעל ותק של 25 שנה, על-ידי בנה של מטופלת בבית החולים, המקרה הנוכחי מצטרף למספר מקרים שארעו לאחרונה. לפני כחודש וחצי נעצר תושב רמלה לאחר שירק על אחות מיילדת בבית החולים אסף הרופא. לפני כחודשיים הותקף רופא אף אוזן גרון בבית החולים שיבא על ידי צעיר שסירב להמתין לתורו. יומיים קודם לכן הותקף אח בבית החולים בנהריה, בשעה שהגן על רופאה במיון מפני בני משפחה של חולה שניסו לזרז את הטיפול בקרובת משפחתם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
לא מגישים תלונות. אילוסטרציה
צילום: חיים הורנשטיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים