שתף קטע נבחר

קלינטון: גולדסטון עלול ליצור בעיות למדינות אחרות

מזכירת המדינה האמריקנית הזהירה, במהלך שימוע בקונגרס, כי הדו"ח בעייתי גם לארה"ב ולמדינות אחרות הנלחמות בטרור. במקביל, לקראת הדיון באו"ם בדו"ח, פנו חברי קונגרס על-מנת לבלום את הדיון

יממה לפני כינוס העצרת הכללית של האו"ם לדיון שני בדו"ח גולדסטון, הביעה אמש (יום ה') מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הסתייגות מהדו"ח, והבהירה כי ישראל יכולה לבצע חקירה פנימית של מבצע "עופרת יצוקה". היא הודתה כי הדו"ח בעייתי גם לארה"ב ולמדינות אחרות, הנתקלות בסוג דומה של לחימה מול טרור המופעל מתוך אזורים שבהם מתגוררים אזרחים.

 

מזכירת המדינה האמריקנית אמרה בשימוע בבית הנבחרים, כי ממשל אובמה מאמין שהנושאים שהעלה דו"ח גולדסטון חייבים לעבור בדיקה פנימית. "אנחנו מאמינים שלישראל יש היכולת והמוסדות לעשות זאת, וכמו שאתם יודעים, ישראל מבצעת בחינה משלה". היא הזהירה כי לא רק ארה"ב תהיה על הכוונת אם דו"ח גולדסטון יקבע את הסטנדרטים הבינלאומיים, "אלא כמעט כל מדינה אחרת תימצא אחראית בצורה דומה. אני שותפה לדאגה".

 

בשימוע בוועדת החוץ של בית הנבחרים, הזהיר הציר היהודי מניו-יורק, גרי אקרמן, שנעשה שימוש בדו"ח גולדסטון "לחבוט בישראל בראשה, ולהפוך את עצם קיומה ללא לגיטימי. מדינה שפעלה להגן על עצמה, כפי שאנחנו נלחמים נגד טרוריסטים, התקפות טרור, מתאבדים ורוצחים, שהיו הורגים בני אדם ככל יכולתם".

 

אקרמן אמר: "אני לא מודאג בנוגע לישראל, אלא מההשלכות של הדו"ח על ארה"ב. הדו"ח הזה מתייחס למלחמה מהסוג שאנחנו נתונים בו עכשיו מול טרוריסטים חסרי מצפון, המסתתרים בתוך אוכלוסייה אזרחית ומסתירים את הנשק והתחמושת שלהם, בדרך שהם נוהגים במזרח התיכון, וההשלכות של זה על ארה"ב הן רציניות".

 

הוא אמר שאין ברצונו לדבר על מספר האזרחים שנהרגו בטעות בעיראק ובאפגניסטן, שאותו הגדיר "הרבה מעבר למספר האזרחים שנהרגו על ידי ישראל במרדף אחר טרוריסטים בעזה, במהלך המבצע כולו". הוא הזהיר מפני היום שבו "העולם ישים מגבלות על התנועות שלך מזכירת המדינה או יוגש כתב אישום נגד נשיא אמריקני או מזכיר עתידי או אולי מהעבר, על פשעי מלחמה בינלאומיים, מפני שאזרחים נהרגו במהלך מרדף אחר טרוריסטים. זה יפגע ביכולתנו לנהל מלחמה נגד הטרור".

 

קלינטון הודתה שחבר הקונגרס האיר את אחד הליקויים של הדו"ח. "כל הרעיון של הגנה עצמית והזכות להגנה עצמית, לא טופל בצורה הולמת או אפילו נלקח בחשבון", היא אמרה. "יש מגרעות אחרות בדו"ח, אבל אתה שמת את האצבע על ההשלכות הפוטנציאליות מעבר למה שקרה במקום אחד, במועד אחד בהיסטוריה".

 

חברי קונגרס לקלינטון: בלמי הדיון בגולדסטון

במקביל, דורשים חברי קונגרס רבים מהממשל להתנגד לקידום הדיון בנושא באו"ם. המכתב שיזם חבר בית הנבחרים, רון קליין, ועליו חתמו יותר מ-100 חברי קונגרס, נשלח לקלינטון.

 

נשיא עצרת האו"ם, עלי טראקי מלוב, זימן את העצרת הכללית ליום שישי לדיון המשך בדו"ח גולדסטון, שבסיומו תתקבל החלטה על פי הטיוטה שהופצה בין המדינות החברות, שמעניקה לישראל ולפלסטינים חמישה חודשים להשלים את החקירה.

 

חברי הקונגרס כתבו לקלינטון, כי למרות ההתנגדות הגדולה של ממשל אובמה לדו"ח, "נותרנו מודאגים מכך שמדינות שאינן שותפות לחזון של פתרון של שלום לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ממשיכות להשתמש בדו"ח כאמצעי לפגוע בלגיטימיות של ישראל ולחבל בתהליך השלום. אנחנו קוראים לך להמשיך ולפעול כדי למנוע את ההתקפות הבלתי צודקות האלה על ישראל".

 

חברי בית הנבחרים מביעים הערכה למזכירת המדינה קלינטון על התנגדותה להעברת הדיון בדו"ח גולדסטון מעצרת האו"ם למועצת הביטחון ומשם לבית הדין הבינלאומי בהאג. עם זאת, הם מזהירים כי העצרת הכללית תצביע על העברת הנושא למועצת הביטחון. "אנחנו מאמינים שהזירה המתאימה לחקירת הנושאים הקשורים ל'עופרת יצוקה', היא לא מועצת הביטחון או בית הדין הבינלאומי, אלא מערכת הצדק הישראלית שהיא ברמה בינלאומית", כתבו חברי בית הנבחרים.

 

חברי בית הנבחרים ביקשו גם מקלינטון לפעול בקרב עמיתיה ברחבי העולם, "להגן על זכות ההגנה העצמית של ישראל, של ארצות-הברית ושל כל הדמוקרטיות החופשיות, כי זו עדיפות עליונה של מדיניות החוץ האמריקנית. אנחנו חייבים להבטיח שבני בריתנו יסייעו לנו למנוע את העברת דו"ח גולדסטון לבית הדין הבינלאומי ובכך לסכן את תהליך השלום".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. שותפה לדאגה
צילום: רויטרס
גולדסטון. ידונו בדו"ח באו"ם
צילום: רויטרס
מומלצים