שתף קטע נבחר

האו"ם אישר: דו"ח על התקדמות החקירות - בקיץ

עצרת האו"ם אישרה הצעת החלטה של הליגה הערבית, שלפיה מזכ"ל האו"ם ידווח תוך חמישה חודשים על התקדמות החקירות הפנימיות של ישראל והפלסטינים בעקבות דו"ח גולדסטון. השגרירה שלו: האם הרשות יכולה לחקור בעזה אחרי שגורשה?

העצרת הכללית של האו"ם אישרה הערב (שישי) ברוב של 98 מול 7 מתנגדים החלטה שקוראת למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לדווח תוך חמישה חודשים על התקדמות החקירות הפנימיות בישראל וברשות הפלסטינית בנוגע לאירועי "עופרת יצוקה", בעקבות דו"ח גולדסטון. 31 מדינות נמנעו מההצבעה.

 

הצעת ההחלטה שהגישה הליגה הערבית קוראת לישראל ולפלסטינים לנהל חקירות עצמאיות ומהימנות של אירועי "עופרת יצוקה" - ומבקשת ממזכ"ל האו"ם להגיש לעצרת דו"ח על יישום ההחלטה תוך חמישה חודשים. מדובר בניסיון להשאיר את הדו"ח השנוי במחלוקת על סדר היום, לאור העובדה שארה"ב, צרפת ובריטניה מסרבות לדון בו במועצת הביטחון.

 

באופן מפתיע, חמישים מדינות לא הגיעו הערב להצבעה, ביניהן מדינות מאפריקה ודרום אמריקה. חלקן לא הופיעו בגלל השלג הכבד וחלקן מסיבות ענייניות. בנוסף לישראל, הצביעו נגד ההחלטה גם ארה"ב, קנדה, מקדוניה, פנמה, מיקרונזיה ונאורו. 11 מדינות אירופיות נמנעו. 

 

ההחלטה הראשונה של העצרת הכללית, אשר התקבלה ב-5 בנובמבר, הורתה למזכ"ל האו"ם לדווח על החקירה המתנהלת בישראל ואצל הפלסטינים. התשובה של באן ב-4 בפברואר הייתה כי החקירה הפנימית הישראלית נמצאת בעיצומה וכי הרשות הפלסטינית פתחה בחקירה ולכן אין לו בעצם מה לדווח.

 

ממשרד החוץ נמסר בעקבות אישור ההחלטה כי "כידוע, פירסמה ישראל מאז מבצע עופרת יצוקה שני דו"חות מקיפים המתייחסים לתחקירים. כמדינה דמוקרטית, ישראל תמשיך לקיים ולהביא לכלל מיצוי את תהליכי החקירה ולשתף בממצאינו את בעלי בריתנו וגם את מזכ"ל האו"ם. ישראל תמשיך לממש את זכותה להגן על אזרחיה, תוך שמירה על אמות מוסר קפדניות".

 

שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, אמרה בתגובה להחלטה החדשה כי "עמדתנו ברורה - ישראל לעולם לא תיזנח את חובתה להגן על תושביה, על עצם קיומה, על הדמוקרטיה ועל חירותה. נפעל בעוז כנגד החמאס, חיזבאללה וכל טרוריסט אחר באשר הוא". 

 

"האם החמאס מסוגל לחקור?" 

"כפי שישראל נוהגת לעשות בתום כל מבצע צבאי, כך גם עם סיום מבצע עפרת יצוקה פתחה ישראל בחקירה עצמאית, מהימנה ובהתאם לסטנדרטיים הבינלאומיים", אמרה שלו, "ישראל תמשיך לבצע חקירות ותשתף את מזכ"ל האו"ם בממצאיה".

 

"אך מה באשר לצד הפלסטיני?", שאלה השגרירה באו"ם, "מיהו אותו צד האמור לפתוח בחקירות עצמאיות מהימנות בכפוף לחוק הבינלאומי? האם הרשות הפלסטינית יכולה לנהל חקירות בעזה לאחר שזו

גורשה מהמקום באלימות ובהפיכה עקובה מדם? האם אנו באמת מאמינים שארגון הטרור חמאס, מסוגל לחקור את השימוש שהוא עושה במגנים אנושיים, את שיטות פעולותיו המזעזעות כלפי מטרות אזרחיות ואת הניצול הציני שהוא עושה בבתי ספר, בתי חולים ומסגדים לטובת הטרור?"

 

לסיכום אמרה שלו כי "ישראל נותרה מחויבת לחוק הבינלאומי, התחייבות המושתת על ערכיה הבסיסיים כמדינה דמוקרטית הדוגלת בערך חיי אדם. מדינה השואפת לשלום, הקוראת לחידוש תהליך השלום - וזאת ללא תנאים מוקדמים".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצרת הכללית של האו"ם (ארכיון)
צילום: רויטרס
פרופ' שלו. "מחוייבים לחוק הבינלאומי"
צילום: רויטרס
מומלצים