שתף קטע נבחר

"רק כאשר יש סיכון לאם ולעובר - לכו לקיסרי"

בעקבות מותה של פנטה מהרטו בת ה-26 אתמול לאחר שילדה בניתוח קיסרי, מסביר מנהל בית החולים לנשים בבילינסון: "דימום אחרי ניתוח קיסרי הוא אחד מהסיוטים של המנתחים", ומוסיף, "ניתוח קיסרי בשום פנים ואופן לא יכול להיות חלופה פשוטה ללידה רגילה". בישראל מתות מדי שנה כשלוש יולדות מסיבוכים של ניתוח קיסרי - המסוכן פי 5 ליולדת מלידה רגילה

הטרגדיה שאירעה אתמול (א') ב"הלל יפה" בחדרה - מותה של פנטה פנטה מהרטו בת -26 מספר ימים לאחר שילדה בניתוח קיסרי, מעלה לתודעה שוב את אותם מקרים נוראיים, אם כי בודדים, של מות יולדות בישראל זמן קצר לאחר שילדו. 

 

"דימום פנימי - סיוט של כל מנתח"

ככל הידוע, מותה של מהרטו נגרם עקב דימום פנימי; בשיחה עם ynet, אומר פרופ' מרק גלזרמן, מנהל בית החולים לנשים בבית החולים בילינסון, כי

"דימום אחרי ניתוח קיסרי הוא אחד הסיוטים של המנתחים". עם זאת, הוא מדגיש, "בכל פעולה כירורגית עלול להיות סיבוך. שיעור מסויים של סיבוכים הוא חלק אינטגרלי מכל ניתוח". 

 

פרופ' גלזרמן מדגיש כי ניתוח קיסרי אינו חלופה ללידה רגילה, ומומלץ רק כאשר יש סיבה רפואית: "לידה היא סיום טבעי לתהליך טבעי", הוא מסביר, "ורק כאשר ישנו סיכון לאם ולעובר הולכים לניתוח. יש כאן סיכון כנגד סיכון. ניתוח קיסרי בשום פנים ואופן לא יכול להיות חלופה פשוטה ללידה רגילה". 

 

להערכתו של גלזרמן, סיבוכים קשים מתרחשים בכחמישה אחוזים מהקיסריים: "עלול להתרחש זיהום בחלל הבטן או בפצע הניתוח, סיבוכים הקשורים לדימום, או להרחבת הקרע באזור החתך שמלווה גם כן בדימום". עם זאת, המומחה מציין כי דימום לא בהכרח נגרם מרשלנות של מנתח: "יש מקרים שאין דימום במקום הניתוח ולאחר סגירת הבטן יש כלי דם שמתחיל לדמם".

 

הסיכון בקיסרי - פי 5 מבלידה רגילה

פרופ' קובי בר, יו"ר החברה לרפואת האם והעובר ומנהל היחידה לרפואת האם והעובר בבית החולים וולפסון, מעריך כי בישראל מתות מדי שנה כשלוש יולדות מסיבוכים של ניתוח קיסרי; לפי נתונים שהוצגו על-ידי החברה לרפואת האם והעובר והמתייחסים לשנת 2008, בישראל סך הכל כשבעה מקרי מוות ל-100,000 יולדות. "מדובר בנתונים נמוכים יחסית לעולם", אמר היום פרופ' בר, "והם כוללים נשים שמתו מסיבוכי הריון, נשים שמתו ממחלת רקע שהסתבכה במהלך ההריון ומקרי מוות שאינם תלויי הריון, כמו תאונת דרכים בזמן ההריון".

 

הסיבוך העיקרי שעלול לגרום למוות בהריון ובלידה, מסביר פרופ' בר, "הוא דימומים לאחר לידה ודימומים לאחר ניתוח, כאשר ניתוח קיסרי הוא בעל נטייה רבה יותר לסיבוכים מאשר לידה רגילה. לאישה בלידה קיסרית סיכון לתמותה הגבוה פי 5 מלאישה שיולדת בלידה רגילה".

 

"הסיכון לתמותה הוא נמוך, אך לא מונע את הטרגדיה", מסביר המומחה, "חשוב לזכור שאנחנו מצליחים להציל עשרות נשים בשנה ממצבים קשים ומסכני חיים. אנחנו נתקלים בכך ברפואה המיילדותית יום יום".

 

בישראל מתבצעות כ-160,000 לידות בשנה, מהן 20% בניתוחים קיסריים. מנתונים של החברה לרפואת האם והעובר לשנת 2008, עולה כי שליש מהניתוחים הקיסריים בישראל מתבצעים בעקבות בקשת היולדת ולא בשל צורך

רפואי. שיעור הניתוחים הקיסריים עומד על כחמישית מכלל הלידות - נתון שנותר קבוע לאורך השנים. הסיבה המרכזית לביצוע ניתוח קיסרי היא ניתוח קיסרי חוזר (44% מהלידות), של נשים שילדו בעבר בקיסרי ולכן מועמדות לניתוח קיסרי נוסף. 

 

למרות שניתוח קיסרי קודם מוביל במקרים רבים לניתוחים נוספים, לא מעט נשים הביעו את רצונן ללדת בלידה טבעית ב-2008: 9% מהלידות היו לידות נרתיקיות לאחר ניתוח קיסרי קודם ושיעור ההצלחה בניסיון ללידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי עמד על 62%. 2% מהלידות היו לידות נרתיקיות לאחר שני ניתוחים קיסריים קודמים (VBAC2). שיעורי ההצלחה במקרה כזה עמד על 16%. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלוש יולדות מתות מסיבוכי קיסרי בשנה. אילוסטרציה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים