שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מתנגדי המלון בתמנע: הפרויקט מיותר לאזור

עבודה חדשה שהוכנה על ידי החברה להגנת הטבע טוענת כי באזור תמנע קיימות כבר תוכניות רבות למתחמי מלונאות ועל כן מדובר בפרויקט שיפגע באופן מיותר בטבע. היזם: "עבודה זו היא נסיון להלך אימים וחותרת תחת החלטת בית המשפט"

האם אפשר לוותר על פרויקט תיירותי נוסף באזור תמנע ולמנוע לחלוטין את הנזק הצפוי לסביבה? עבודה חדשה שהוכנה על ידי החברה להגנת הטבע קובעת כי התשובה לכך היא כן, וכי במקום המלון המתוכנן עדיף לחזק את הפרויקטים התיירותיים הרבים שכבר קיימים או מתוכננים באזור.

 

עבודה זו בדקה ומצאה כי באזור המיועד להקמת המלון קיימים כבר שלושה מתחמי מלונאות מאושרים, שניים נוספים בהליכי אישור ועוד מאות חדרי אירוח ביישובים השונים באזור. העבודה הוכנה לאחרונה בניסיון לאתר חלופות לפרויקט ונבחנות בה, בין השאר, גם שבע חלופות שונות למיקומו. 

 

אולם למרות מספר חלופות אפשריות למיקום הפרויקט, בחברה טוענים כי באזור קיימים כבר מתחמי תיירות רבים - הממוקמים כולם במרחק של בין חמש ל-20 דקות נסיעה מהפרויקט העתידי. בשל ריבוי האתרים הללו נטען כי החלופה הראויה צריכה להיות "חלופת האפס" - כלומר, ביטולה של התוכנית והסתפקות בהיצע הקיים.

 

"חלופה זו (חלופת האפס - י.ד) של עיבוי וקידום מיזמים קיימים ומתוכננים, ללא קידום המתקן המלונאי בבקעת תמנע, מצמצמת מאוד את הפגיעה בסביבה ועולה בקנה אחד עם המדיניות הממשלתית", נכתב. ביום רביעי הקרוב יוצגו ממצאי העבודה בשלמותם בדיון שצפויה לקיים בנושא השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת.  

 

הפרויקט השנוי במחלוקת הוא פרי יוזמה של חברה בבעלות המלונאי יואב איגרא, שרוצה להקים באזור מה שהם מכנים "מלון אקולוגי". התוכנית המקורית אמורה היתה להשתרע על שטח של כ-200 דונם בעמק ססגון שליד פארק תמנע בערבה - קרובה בחלקה האחד לשטח שמורת טבע ובחלקה השני לשטחים מופרים שנפגעו מפעולות כרייה בעבר.

 

אולם התוכנית המקורית ככל הנראה כבר לא תתפרש על פני שטח כה נרחב. בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע שנדרש לסוגיה בעקבות עתירה של עמותת "אדם טבע ודין", קבע כי האישור שניתן לתוכנית המלון התקבל שלא כדין. בית המשפט קבע עוד כי התוכנית חרגה בהרבה מהאישור שניתן לה על פי חוק - וכי אישור זה תקף לבנייה על פני 24 דונם בלבד.

 

ח"כ חנין: "זוהי פריצת דרך" 

למרות האישורים והתהליכים הרבים שכבר צלחה התוכנית במוסדות התכנון, הרי שהאפשרות של אי הקמתה איננה חדשה. לפני כשנה, בעקבות אותה פסיקה, הוחזר הנושא לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בדרום - שהורתה מצדה על בחינה מחודשת של אתרים חלופיים לפרויקט. בהחלטת הוועדה נקבע כי במסגרת בדיקת החלופות תבחן גם האפשרות שלא לאשר את הפרויקט כלל. 

 

בעקבות ההחלטה אמור היה להתמנות מומחה חיצוני ובלתי תלוי שיבחן את סוגיית המיקום והחלופות, אולם הדבר טרם בוצע. בינתיים, אין זו הפעם הראשונה שאנשי החברה להגנת הטבע נדרשים לסוגיית מיקומו של המלון. בעבר המליצו על מיקום הפרויקט בסמוך לאגם התיירותי - אזור המהווה את מרכז האטרקציות התיירותיות בבקעת תמנע.

 

עבודה אחרת, שהוכנה על ידי פרופ' אלון טל מאוניברסיטת בן גוריון בוצעה לבקשת השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, בנסיון לגשר בין פעילי הסביבה וקבוצת תושבי האזור המתנגדים לפרויקט, לבין יזמיו. עבודה זו בחנה שש חלופות שונות למיקומו של המלון ובמסגרתה דורג המלון במקום השלישי, בפער קטן מאוד מהחלופה שדורגה במקום השני.

 

יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) התייחס לעבודה ואמר כי מדובר ב"פריצת דרך".

 

לדבריו, "המחקר המקיף שנעשה על ידי החברה להגנת הטבע מראה שישנן חלופות טובות לתוכנית להקים מיזם תיירותי גדול דווקא בעמק ססגון. זו פריצת דרך. אני משוכנע שהחומר יסייע לועדה המחוזית לגבש את עמדתה נוכח הנחיית בית המשפט לבחון חלופות".

 

חנין הוסיף כי "אני רוצה להביע את הערכתי לפעילים באזור שמובילים את המאבק. עכשיו כולנו יודעים שהם צדקו, ואפשר לעשות את הדברים אחרת".

 

מיקי חברוני, מנכ"ל קבוצת איגרא, אמר בשיחה עם ynet, כי "ההתנהלות של החברה להגנת הטבע היא חתירה תחת החלטת בית המשפט, שהטיל על הוועדה המחוזית לבצע את הבדיקה. הוועדה היא הגוף היחידי שמוסמך להחליט בנושא ולכן כל הנסיונות האלה, להלך אימים על הוועדה, הם בניגוד להחלטת בית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למנוע פגיעה. עמק ססגון
צילום: יניב גולן
מומלצים