שתף קטע נבחר

מלכת הקרח והנתין הארי פוטר. סיכום אולימפי

17 ימים של תהילה הסתיימו בוונקובר: מי היו הגיבורים האולימפיים, מה הציון של הישראלים ואיזו מדינה הפתיעה את כולם? וגם: הביקיני של לינדזי ווהן והסיגרים של הקנדיות

הענפים הזויים, השעות לא נוחות, ערוץ 1 שובת. היו לא מעט סיבות טובות להחמיץ את אולימפיאדת החורף שהסתיימה הלילה בוונקובר. בכל זאת, כמה מאיתנו באמת מתעניינים באנשים שגולשים ויורים, בספורטאים שמטאטאים את הקרח ב-1:30 בלילה ובכאלה שטסים בתוך מזחלת בעת שהערוץ שהיה אמור להראות אותם מעלה הודעה על הפסקת שידוריו.

 

ולמרות הכל, כל מי שזפזפ בשבועיים האחרונים ליורוספורט (ולספורט 1 ו-2) נהנה מחוויה של פעם בשנתיים. כוכבים חדשים נולדו על מסלולי הסקי וזירות ההחלקה, דרמות אדירות התהוו רגע לפני הענקת המדליות, והיו גם טרגדיות, למי שמעדיף את הז'אנר היווני הזה. אחרי 17 ימי תהילה, נחזור כאן לסטארים של המשחקים ולרגעים הכי גדולים של ונקובר 2010.

 

10. המלכה

מלכת הקרח הוא כינויה של יונית לוי בימים כתיקונם, אבל בפברואר 2010 הכינוי הזה עבר לקים יו-נה. אלופת העולם בהחלקה אמנותית לנשים היתה הפייבוריטית לזכייה עוד לפני הפתיחה, אבל אף אחד לא האמין שהיא תעזוב את ונקובר כספורטאית החורף המפורסמת בעולם.


קים יו-נה והאקדח המעשן. נערת בונד החדשה (צילום: AFP)

 

הקוריאנית ביצעה תרגיל מושלם לצלילי נעימת ג'יימס בונד, תוך שהיא מחקה את יריית האקדח המפורסמת, ואחר-כך רק הגדילה את הפער וקבעה שיא אולימפי חדש. 10 אמנם לא ניתן בהחלקה אמנותית, אבל אם היה ציון כזה, קים בוודאי היתה זוכה בו. המעריצים, שכתבו על השלטים "המלכה יו-נה", בוודאי מסכימים.

 

9. הקנדים

ונקובר היתה הפעם השלישית בה קנדה אירחה משחקים אולימפיים, אחרי מונטריאול 1976 (קיץ) וקלגרי 1988 (חורף). כולם ידעו שזו תהיה אולימפיאדה כיפית אך גם מסודרת, מה שבאמת אירע, אבל איש לא חשב שעם ההצלחה של המשחקים עצמם, תגיע גם הצלחה מדהימה של הספורטאים הקנדים.
טבלת מדליות אולימפיאדת חורף ונקובר 2010

טבלת המדליות הסופית
מדינה זהב כסף ארד סה"כ
1. קנדה 14 7 5 26
2. גרמניה 10 13 7 30
3. ארה"ב 9 15 13 37
4. נורבגיה 9 8 6 23
5. קוריאה 6 6 2 14
6. שוויץ 6 0 3 9
7. שבדיה 5 2 4 11
7. סין 5 2 4 11
9. אוסטריה 4 6 6 16
10. הולנד 4 1 3 8
11. רוסיה 3 5 7 15
12. צרפת 2 3 6 11

 

באולימפיאדה הביתית הצליחו ספורטאי קנדה (מדינה של 36 מיליון איש בלבד) להוליך את טבלת המדליות, ולנצח גם בענף החשוב להם מכל - ההוקי קרח. סידני קרוסבי, בשער בהארכה, הביא את הניצחון היוקרתי על ארצות-הברית ביום הנעילה, ולכך הצטרפו גם מדליות זהב בקרלינג, סנובורד, החלקה מהירה, בובסלי ועוד - כמעט בכל ענף אולימפי.

 

8. הקוסם

קים יו-נה היא מלכת המשחקים, ומס' 1 הגברי שלהם הוא דווקא קוסם - הארי פוטר של קפיצות הסקי. סימון אמאן השוויצרי, המכונה כך בגלל דמיונו לדמות שיצרה ג'יי קיי רולינג, לקח את הזהב הראשון במשחקים והשלים את השליטה שלו עם זהב נוסף גם בגבעה הגדולה, בניתור אדיר למרחק של כ-140 מ'.

 

7. האחים

גם ההופעה החמישית של ישראל באולימפיאדת החורף הסתיימה ללא מדליות, אבל זה לא אומר שאי אפשר לכנות אותה הצלחה. האחים רומן ואלכסנדרה זרצקי עמדו בציפיות, דורגו במקום העשירי ושמרו על הנוכחות הישראלית בצמרת הריקוד האמנותי לזוגות, גם אחרי פרישת סרגיי סחנובסקי וגלית חייט, המשמשת כמאמנת שלהם.


אלכסנדרה מעל רומן, בוונקובר 2010 (צילום: AFP)

 

הזרצקים רקדו מצוין לצלילי "הבה נגילה" ורשימת שינדלר", והשאלה הגדולה היא האם הם ימשיכו גם לסוצ'י 2014, או שזו היתה ההופעה השנייה והאחרונה שלהם באולימפיאדה. גולש הסקי מיכאל רנז'ין עמד במטרה וסיים בהצלחה גם את תחרות הסלאלום הענק וגם את הסלאלום. המקום - מחוץ לטופ 30 - כבר היה תלוי הרבה יותר בכמות המתחרים שפסלו, מאשר בו.

 

6. הישראליות

ואם כבר ישראלים, אז הכי קרוב שהגענו לזהב באולימפיאדת החורף היתה ביום השני, אז אנסטסיה קוזמינה, במקום מרוסיה וכיום מייצגת את סלובקיה, ניצחה בתחרות הביאתלון (גלישת קרוס-קאנטרי וירי במטרות) ל-7.5 ק"מ. אחר-כך היא הוסיפה גם מדליית כסף. והקשר הכחול-לבן? בעלה, מאמנה ואבי בנה הוא דניאל קוזמין, גולש סקי ישראלי.


קוזמינה יורה למטרה, בדרך לזהב סלובקי-רוסי-ישראלי (צילום: AFP)

 

אבל אם נהיה רציניים, אז ישראלית אחת שכן היתה יכולה להגיע לקנדה אך נשארה בבית היא תמר כץ. המחליקה האמנותית הצעירה השיגה את הקריטריון הבינלאומי ופתחה עמוד בפייסבוק בתחינה לטוס לוונקובר, אבל בוועד האולימפי הישראלי החמירו איתה ולא נתנו לה את הכרטיס. הקריטריונים אולי מעלים את הרמה כשמדובר במשחקי הקיץ, אבל מכיוון שישראל לא היתה ולא תהיה מדינת חורף אין סיבה להציב אותם גם כאן. לטיפולכם, בברכה.

 

5. הביקיני

לינדזי וון הובילה את האמריקנים לתחרות הטובה ביותר שלהם בסקי אלפיני (8 מדליות בסך הכל), למרות שנפלה ב-3 מ-5 התחרויות. וון, שפתחה עם זהב בדאונהיל (גלישה במורד) וארד בסופר סלאלום ענק, קיבלה הכי הרבה תשומת לב בוונקובר.

 

נכון, גם לפני המשחקים נחשבה וון לספורטאית החורף המפורסמת ביותר בארצות-הברית, אבל הצילומים למגזין בגדי הים של "ספורטס אילוסטרייטד" (לצד בר רפאלי ואסתי גינזבורג, בין היתר) הם אלו שנתנו לגולשת את הפוש האחרון לתהילה. על המסלול התוצאות שלה היו יכולות להיות טובות יותר.

 

4. הסמים

שני ספורטאים שננזפו על לקיחת תרופות אסורות ואפס פרשיות סמים אמיתיות. זה הנתון המעודד מאוד שיצא מוונקובר, אבל גם יו"ר הוועד האולימפי ז'אק רוג יודע: "אני לא נאיבי, רק ב-2018 נדע בוודאות מה היה כאן".

 

ובכל זאת, מיני פרשייה כן היתה, כשלספורטאית המעוטרת במשחקים, גולשת הקרוס-קאנטרי מריט ביורגן, הותר לקחת תכשיר נגד אסתמה. היריבות לא אהבו את זה, וביורגן הנורבגית העדיפה לשתוק ולזכות במדליות - 5 ליתר דיוק (3 מזהב, אחת מכסף, אחת מארד).


יבגני פלושנקו על הקרח. המנצח האמיתי (צילום: רויטרס)

 

3. השערוריה

אם בנשים היתה מנצחת ברורה, בהחלקה אמנותית לגברים הזהב ניתן דווקא למי שהיה ראוי יותר למקום שני - האמריקני איבן ליסצ'ק. הרוסי יבגני פלושנקו, שלהבדיל ממנו ניסה והצליח לבצע את תרגיל הקוואד (4 סיבובים באוויר), קיבל רק מדליית כסף ורתח: "צריך לשנות את שיטת הניקוד". באתר הרשמי שלו כבר שינו את המדליה לפלטינום.

 

2. הצדקנות

עוד לפני הניצחון הדרמטי של הקנדים על ארצות-הברית בגמר ההוקי-קרח לגברים, גם נשות קנדה זכו בזהב עם 0:2 על היריבה מדרום. אבל הסיפור המרכזי היה דווקא הבירות והסיגרים איתם הן חגגו על הזירה, והתגובה הצדקנית של הוועד האולימפי: "ההתנהגות מנוגדת לרוח האולימפית". הקנדיות התנצלו, אבל דובר איגוד ההוקי במדינה הבהיר: "בנוגע לחגיגה, מה שהיה הוא לא דבר נדיר בקנדה".


מייגן אגוסטה עם הסיגר שאחרי (צילום: AFP)

 

1. הטרגדיה

תשעת הסעיפים העליונים, ועוד הרבה אחרים שלא נכנסו לסיכום מפאת חוסר מקום, העניקו לנו אולימפיאדה נהדרת, שתיזכר לעוד הרבה שנים. אבל הסעיף האחרון, שמתייחס לאירוע שהתרחש עוד לפני הדלקת הלפיד, יאיר לתמיד את ונקובר 2010 באור שלילי ויטיל על המשחקים צל עגום, צל מוות.

 

נודאר קומאריטאשווילי מגאורגיה נהרג בעת אימון לוג' (מזחלת לאדם בודד), יממה לפני פתיחת המשחקים, והיה לספורטאי הרביעי שנהרג באולימפיאדות החורף. החקירה עדיין בעיצומה, אבל כבר מהרגע הראשון היה ברור שדבר שכזה לא צריך לקרות. גם המסלולים המהירים ביותר וההרפתקניים ביותר לא אמורים לסכן את הגולשים בהם - ובטח לא להחזיר אותם הביתה בארון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים יו-נה. מלכת הקרח
צילום: AFP
הוא קוסם. סימון "הארי פוטר" אמאן
צילום: AFP
תמר כץ. נשארה בבית
צילום: רויטרס
לינדזי וון, והזהב היחיד
צילום: AFP
נודאר קומאריטאשווילי. חזר בארון
צילום: AFP
מומלצים