שתף קטע נבחר

סרטן המעי: בכל יום 9 מאובחנים חדשים ו-4 מתים

מנתונים שהוצגו היום לרגל פתיחת חודש המודעות למחלה, עולה כי סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו בישראל. רק כ-32% מהישראלים ביצעו ב-2009 את הבדיקה לגילוי הסרטן, תשעה החולים חדשים מאובחנים מדי יום, וארבעה מתים מהמחלה בכל יום. עוד נמצא כי חלה עלייה בתחלואת גברים בשנתיים האחרונות ועלייה משמעותית במספר הערבים החולים

סרטן המעי הגס הוא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל: כך, לפי נתונים שנמסרו הבוקר (ג') במסיבת עיתונאים שערכה האגודה למלחמה בסרטן לרגל החודש למודעות למחלה. מדובר בסרטן השכיח ביותר לאחר סרטן השד בנשים וסרטן הערמונית בגברים.

 

תשעה חולים חדשים מאובחנים מדי יום, וכארבע מתים מהמחלה מדי יום. מהנתונים שהוצגו עולה כי בשנת 2007 אובחנו למעלה מ-3,500 חולים ונפטרו כ-1,300 מהם. למרות שמאז שנת 2005 פועלת תוכנית לאומית להפניית האוכלוסייה לבדיקת דם סמוי בצואה (הבדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס), עדיין אין שינוי בשיעורי התחלואה. 

 

הקמפיין החדש למניעת סרטן המעי הגס, האגודה למלחמה בסרטן

 

גברים בעלייה, נשים בירידה

בקרב גברים ישנה מגמת עלייה קלה בשנתיים האחרונות, בעוד שאצל נשים נרשמה ירידה בתחלואה של כ-6% בין 2003 ל-2007. באוכלוסייה הערבית ישנה עלייה משמעותית במספר החולים משנות ה-90 ועד היום. לפי הנתונים שהוצגו, ב-2005 היוו ערבים כ-6.3% מכלל החולים וב-2008 - 7.4% מכלל החולים. עם זאת, שיעור התחלואה בקרב האוכלוסייה הערבית נמוך מאשר באוכלוסייה היהודית. לדברי ד"ר מיכה ברחנא, הממונה על רישום הסרטן במשרד הבריאות, אפשר לייחס חלק מהירידה בתחלואה לגילוי מוקדם ולקמפיינים שנעשו.

 

מהנתונים עולה עוד כי חלק גדול מהאוכלוסייה עדיין לא מקפיד על ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם. רק כ-32% מהאוכלוסייה שהיא מעל גיל 50 ביצעו ב-2009 את הבדיקות לגילוי דם סמוי או בדיקות קולונסקופיה. לדברי פרופ' גד רנרט, מנהל התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, ישנה עלייה של כ-10% בשיעור המבצעים את הבדיקה בהשוואה לשנה שקדמה לה. שיעור הביצוע של הבדיקות בישראל עדיין נמוך, אם כי אינו רחוק מהנתונים במדינות מערביות נוספות. משרד הבריאות ממליץ לכל התושבים מגיל 50-74 לבצע אחת לשנה את הבדיקה לגילוי מוקדם. לפי ההערכה, מדובר בבדיקה שיכולה להוריד את התמותה מסרטן המעי הגס ב-30%.

 

במחקר נוסף שהוצג במסיבת העיתונאים, נמצא קשר בין השמנה ובין הופעה של גידולים סרטניים במעי הגס. המחקר כלל כמיליון וחצי אנשים שנבדקו בלשכת הגיוס לאורך השנים. במהלך מעקב של שני עשורים התגלה כי שכיחות הגידולים במעי הגס הייתה גדולה פי 1.5 עד פי שתיים אצל מי שסבלו בזמן הגיוס מהשמנת יתר.

 

עולים שעלו בשנות ה-90 - חולים יותר

עוד נמצא, כי שיעור התחלואה בסרטן המעי הגס בקרב עולים מברית המועצות שהגיעו מרוסיה מראשית שנות ה-90, גבוה ב-33% משיעור המחלה אצל עולים שהגיעו מוקדם יותר לישראל מרוסיה, כך עולה ממחקר שנערך ברישום הסרטן

הלאומי במשרד הבריאות. "האוכלוסייה הזאת צריכה להיות מודעת לכך שהם בסיכון גבוה יותר לתחלואה ועליה לעבור בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. גם הרופאים של אותה האוכלוסייה צריכים להיות מודעים לכך", אמר עורך המחקר ד"ר מיכה ברחנא.

 

החוקרים מעריכים שהגורמים לתחלואה הגבוהה באוכלוסייה זו קשורים להרגלי חיים ולתזונה שהיו נהוגים באוכלוסייה הזאת בטרם עלו לארץ. השערה נוספת היא שהם סבלו מסימפטומים של המחלה טרם עלייתם אך רק אחרי עלייתם אובחנה המחלה בישראל.

 

בתגובה לממצאים אמר שלמה לבקוביץ', יו"ר עמותת שמיר, התומכת בביצוע בדיקות קולונסקופיה לכלל האוכלוסיה: "תמוהה בעינינו מדיניות משרד הבריאות שממשיך לעסוק ברפואה מיושנת שמתמקדת בגילוי הסרטן ולא במניעתו.

 

בדיקות דם הסמוי, שמשרד הבריאות ממליץ עליהם שנים, חייבות להתבצע בכל שנה כדי שתהיינה אפקטיביות להורדת התמותה. בפועל, רוב הציבור לא נבדק, ולכן אין ירידה בתחלואה ובתמותה במשך שנים רבות". לדברי  לבקוביץ', "בארה"ב ובמדינות אחרות הראו ששילוב של בדיקת הקולונוסקופיה מביא לירידה משמעותית גם בתחלואה וגם בתמותה. בדיקת הקולונוסקופיה מתבצעת כל עשר שנים והיא מונעת את המחלה ולא רק את גילויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדיקה מצילה ממוות
צילום: Index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים