שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בניגוד לעמדת בג"ץ - הרפורמה בתכנון מתקדמת

למרות ששופטי בג"ץ המליצו לאפשר עוד זמן לציבור להגיש הערות על חוק התכנון החדש והמורכב, ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה לאמץ אותו ולקדמו. עם זאת, בצעד חריג הוחלט שעמדת הממשלה הסופית תיקבע בהמשך, לאחר דיון בהערות מוסדות התכנון וארגוני הסביבה

ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה היום (ה'), בתום דיון שנמשך שעות ארוכות, לתמוך בהצעת החוק לתכנון ובנייה ולהמשיך לקדם אותה. מדובר ברפורמה כוללת שמעוניין ראש הממשלה בנימין נתניהו ליישם בחוקי התכנון בישראל, שארגוני הסביבה מתנגדים לה בתוקף בטענה שתיטיב עם בעלי ההון על חשבון הציבור.

 

ההחלטה - ועוד לפני כן הדיון עצמו - התנהל למרות המלצת שופטי בג"ץ. אלה קראו אתמול לממשלה לדחות את הדיון בחוק, לאפשר זמן נוסף לדיון ציבורי מעמיק בחוק, ולאפשר לציבור ולארגוני סביבה וחברה להעיר את הערותיהם בנושא.

 

בחברה להגנת הטבע ובעמותת "אדם טבע ודין" - שעתרו בנושא לבג"ץ - אמרו כי ההחלטה מתעלמת באופן בוטה מהמסר הברור שהעביר בית המשפט העליון בנוגע לצורך לדחות את המשך הדיונים. "שרי הממשלה הוכיחו שאין בכוונתם לפעול על פי כללים דמוקרטים בסיסיים או להקשיב לדעתם של האזרחים, ולכן ניאלץ להמשיך ולהגן על האינטרס הציבורי בבית המשפט העליון", אמרו הארגונים.

 

ארגוני הסביבה נגד הרפורמה:

 

הממשלה בעד - אבל עמדתה תיקבע בהמשך

חברי ועדת השרים החליטו אמנם לתמוך ברפורמה, אך לא קבעו את עמדתם באופן סופי ולא התעלמו לחלוטין מעמדת שופטי בג"ץ. כפתרון של פשרה, ובאופן חריג, הם החליטו כי למרות שהממשלה תומכת בחוק באופן עקרוני, עמדתה הרשמית והסופית ביחס לסעיפים השונים (וישנם 585 כאלה - י.ד) תגובש רק בהמשך הליך החקיקה.

 

עוד קבעו השרים כי הוועדה תתכנס שוב במהלך חודש אפריל לדיון שיוקדש כולו להערות של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ולהשגות של ארגוני הסביבה לחוק.

 

כעת צפויה הממשלה למסור את עמדתה הרשמית לבג"ץ, כפי שהתחייבה לעשות בדיון אתמול. גם ארגוני הסביבה צפויים למסור לבג"ץ את תגובתם לפשרה שהושגה. על פי שתי עמדות אלה צפויים השופטים להכריע האם לקבל את העתירה ולחייב את הממשלה לאפשר עוד זמן לשמוע את הערות הציבור למהלך.

 

ארגוני הסביבה: 21 יום לא מספיקים לחוק כה מורכב

שופטי בג"ץ נדרשו לעניין בעקבות עתירה שהגישו ארגוני הסביבה, כאמור. הם טענו כי פרק הזמן שהקציבה הממשלה להערות לחוק - 21 יום - אינו סביר ויש לאפשר 90 יום בשל העובדה שהחוק מורכב מאוד וצפוי לחולל מהפכה בכל תחום התכנון בישראל.

 

הארגונים זכו לאוזן קשבת מצד שופטי בג"ץ שרמזו כי גם הם תומכים בקיום דיון מעמיק ומקיף בסעיפי החוק בטרם מקדמים אותו. השופטת העליונה אילה פרוקצ'יה אמרה אתמול בעניין זה: "הרי לא פרצה פה מלחמה. מדובר בשינוי חקיקה מהותי מהמצב הקיים, הדורש הליכים מאוד בסיסיים של הכנה. למה לא לתת פסק זמן ואפשרות לגורמים השונים לגבש את דעתם בנוגע לחוק? לתת 21 יום להערות, לכזו כמות ומורכבות של חומר זה בלתי אפשרי...".

 

הממשלה החליטה - אבל לא סופית

יצויין כי ההחלטה שלא לנעול את עמדת הממשלה בשלב זה של הדיונים נחשבת לחריגה. לרוב לא מקיימת ועדת השרים לענייני חקיקה דיונים נוספים בחוק אותו היא מניחה על שולחן הכנסת. הפתרון היצירתי, של השר מיכאל איתן, זכה לתמיכה מצד השר להגנת הסביבה גלעד ארדן והשר בני בגין. עוד קודם לכן, התנגד השר ארדן לעצם קיום הדיון בנושא, והעדיף לאפשר לארגוני הסביבה והארגונים החברתיים עוד זמן כדי להגיש את הסתייגויותיהם בנושא.

 

"ההחלטה משקפת איזון נכון בין החשיבות העצומה של קידום הרפורמה, ובין הצורך לעשות את המהלך בשקיפות מלאה תוך דו-שיח עם הציבור. ועדת השרים תוכל להמשיך ולקבל פניות של אזרחים וגופים סביבתיים וחברתיים, והיא תהיה פתוחה לשנות את עמדתה בנושאים השונים הקשורים ברפורמה", אמר איתן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמדת הממשלה הסופית תיקבע בהמשך
צילום: רויטרס
מומלצים