שתף קטע נבחר

"מחיר החלב בישראל - היקר בעולם"

מנהלי טרה ושטראוס תקפו בדיון בוועדת הכלכלה את חוק משק החלב, בטענה כי הוא יפגע בצרכנים. "מצד אחד מועצת החלב מכתיבה לנו את המחיר לרפתנים. מצד שני המדינה מכתיבה לנו את המחיר לצרכן"

"מחיר החלב בישראל הוא היקר ביותר בעולם, ב-30% עד 50%, ומי שנפגע זה הצרכן", כך טען היום (ב') מנכ"ל מחלבות שטראוס מישל בן-ויס בוועדת הכלכלה. בפתח הדיון בהצעת החוק הממשלתית החדשה לתכנון משק החלב, במקום החוק הקיים משנת 1992, והסדרי חרום זמניים שנעשו מאז ותוקפם פג.

 

 

"בקטע של המחירים אנחנו בין הפטיש לסדן, וידנו קצרה מלהושיע. יש בענף כוחות חזקים מאתנו", הוסיף בן-ויס. מנכ"ל חברת טרה ארן אלסנר הבהיר: "מצד אחד מועצת החלב מכתיבה לנו את המחיר לרפתנים. מצד שני המדינה מכתיבה לנו את המחיר לצרכן, והשוק נשלט בידי 2 גדולים".

 

שני הדוברים התנגדו לחוק המוצע, שלדברי שר החקלאות, שלום שמחון, מעגן את ההסדרים הקיימים במשק החלב שהתקבלו בעיקר בהסכמות בין הצדדים. בן-ויס חושש שהחוק החדש יגרום ל"פוליטיזציה של הענף". אלסנר טען שהחוק אינו צילום מצב, אלא "נסיגה לאחור". כך או אחרת, הצרכן לא ירוויח.

 

פרץ: "שוק חופשי הוא אנטי ציוני"

הם סתרו גם את תגובת השר האופטימית לשאלת היו"ר ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), איך החוק ישפיע על גברת כהן מחדרה. "היא תקבל מוצרי חלב במחירים הוגנים, שלא יסבלו מהתנודות הקיצוניות במחירים שקיימות בעולם".

 

ח"כ עמיר פרץ (עבודה) לא חלק על טענת בן-ויס שהגברת כהן כבר משלמת את המחיר הגבוה בעולם. "ציונות עולה כסף. שוק חופשי הוא אנטי ציוני", אמר פרץ.

 

משק החלב מגלגל בשנה 8 מיליארד שקל. המחלבות קונות את החלב הגולמי ב"מחיר מטרה", שקובעת מועצת החלב. המועצה אינה גוף סטטוטורי אלא מלכ"ר שמורכב מנציגי הרפתנים והמחלבות. המחיר נקבע על פי עלויות הייצור ומתעדכן כל 3 חודשים. שר החקלאות אמר כי בחוק החדש מוצעים פרמטרים אחרים למחיר שהולכים לקראת המגדלים. במועצה יינתן ייצוג גם לצרכנים.

 

בעלי העניין קובעים את המחירים

יו"ר המועצה יצחק בן דב אמר כי החוק נדרש מאחר שקביעת המחיר נעשית רק על בסיס הסכמות וקיים חשש להפרת ההבנות. לדבריו 85% מסעיפי החוק מוסכמים על הצדדים. על השאר יש עדיין חילוקי דעות וויכוחים בלתי פוסקים. השר שמחון ציין כי אחד מסלעי המחלוקת הוא ניגוד העניינים שקיים במועצה כשבעלי העניין קובעים את המחירים.

 

מחלוקת קשוחה קיימת עם האוצר שהתעקש כי החוק החדש יסדיר לא רק את שיווק החלב ומוצריו מייצור מקומי ומיבוא מוצרי חלב שהתירו שרי התמ"ת והחקלאות, אלא גם מיבוא שהותר "לפי כל דין". מגדלי הבקר והתעשיינים חוששים שהתוספת העמומה תהווה פרצה שתשבש את כל מערך השיווק.

 

הייצוא הישראלי - לא אטרקטיבי

כיום מותרים ביבוא 20% מנפח מוצרי החלב (בעיקר אבקת חלב לייצור גלידה וכו'). ח"כ ישראל חסון (קדימה) שאל מדוע החוק החדש לא מעודד ייצוא של מוצרי חלב ישראליים. בן-ויס משטראוס השיב, כי ב"מחירים היקרים שלנו אנחנו לא אטרקטיביים בעולם".

 

הוועדה החלה להכין את החוק החדש לקריאה שנייה ושלישית. היא אמורה להביא אותו לאישור סופי רק בכנס הקיץ של הכנסת שייפתח בסוף החודש הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
עלויות ייצור גבוהות. רפתנית
צילום: יוסי מלול
מומלצים