שתף קטע נבחר

כך הפכתי משכיר לעצמאי: 6 סיפורים אישיים

עצמאים מספרים על "יציאת מצרים" שלהם. מלצר שהפך ליזם נדל"ן, בנקאית שהקימה חברת ייעוץ, עובדת היי-טק שפתחה משרד המעסיק אמהות ועיתונאי שפתח פאב. למי המעבר לעסק עצמאי באמת כדאי? מה החששות לפני המהלך ומי מסייע בו?

אחד מסמליו המובהקים של חג הפסח הוא המעבר מעבדות לחירות. אין עת טובה מזו לברר מה החירות שלנו בשוק העבודה. בעוד רבים מאיתנו קמים מדי בוקר כדי לסייע למעסיק להגדיל את רווחיו, תמורת שכר זה או אחר, יש לא מעט אנשים שבחרו אחרת. אלה בחרו לבצע את המעבר שלהם מעבדות לחירות באמצעות שינוי סטטוס העבודה שלהם: מעבר מעובד שכיר לעובד עצמאי.

 

 

עם עובדים "חופשיים" אלה נמנים מנהלת במטה בנק גדול שהפכה למאמנת ולמלווה עסקית, ניהולית ואישית; יזם ובעלים של חברת נדל"ן שעשה את הונו הראשוני בעבודות מזדמנות; עובד בענף התקשורת  ויחסי הציבור שהקים בעצמו חברת יחסי ציבור;

עובד משרד עורכי דין שפתח משרד עצמאי; עובדת היי-טק בתחום ניהול תפעול ורכש שהקימה משרד עצמאי המספק שירותי לחברות ניהול פיננסי, תפעול, אדמינסטרציה ומשאבי אנוש; ועורך בתקשורת שפתח פאב ברחוב פלורנטין בת"א ששמו Oktober.  

 

שאלנו את אותם עצמאים כמה שאלות על היתרונות, החסרונות והחששות מפני המהלך ובעיקר האם לתחושתם ה"עצמאות" היא אכן יציאה מעבדות. התשובות לפניכם.

 

איתי כץ, 39, נשוי עם ילדים, בעל חברת ייזום נדל"ן

"לאחר הצבא התחלתי לעבוד במגוון עבודות מזדמנות. שימשתי כמלצר באולם חתונות, סדרן של מוצרים בסופר, עבדתי בניקוי חלונות בבתים ובמשרדים וגם עבדתי בחברת שליחויות. היו תקופות שבהן עבדתי ביותר מעבודה אחת כדי להתפרנס. מאז עברתי דרך ארוכה, וכיום אני הבעלים של KIG, חברה ליזמות בתחום הנדל"ן ושותף בכמה חברות נוספות".

 

מדוע החלטת להיות עצמאי?

"בשנת 95 הבנתי שעצמאיים עושים יותר כסף, ובעיקר נמאס לי לעבוד בשכר נמוך ולפרנס את בעל הבית שלי. החלטתי לפתוח בית קפה בשותפות, ובמקביל המשכתי לנקות חלונות. לפני כמה שנים קראתי את "אבא עשיר אבא עני" ואז נפל לי האסימון. הבנתי שהעושר האמיתי נמצא או בניירות ערך או בנדל"ן. בחרתי בנדל"ן כי למעשה לא היה לי כל ידע בשוק ההון. הקפיצה הגדולה היתה לאחר מכן, הצלחתי להבין ולחזות מגמות והבנתי שתחום הנדל"ן הוא הייעוד שלי".

 

האם באמת מ"מעבדות לחירות"?

"ממש לא. אני עובד היום לפעמים הרבה יותר קשה מכפי שעבדתי בעבר. מצד שני התמורה כולה מגיעה אלי. יש לי יותר אחריות, אבל אני יודע שבסופו של דבר אני מרוויח יותר".

 

מהם היתרונות, ומהם החסרונות?

היתרון הוא שאני בעל הבית של עצמי. אני עושה את מה שאני אוהב וכיף לי לקום כל בוקר לעבודה. יש לי יותר זמן להקדיש למשפחה שלי ולאשתי. החסרונות הם שתמיד צריך לדאוג למחר ושאסור להיות שאננים. צריך תמיד לחשוב קדימה צעד או שניים, לזהות את המגמה החדשה בתחום ולחשוב מחוץ לקופסא".

 

מה היו החששות?

"החשש הכי גדול שלי היה מה יקרה אם לא יהיו לי לקוחות? מה יקרה אם לא אגייס משקיעים למיזמים שלי, וכיצד אפרנס את משפחתי".

 

מה אמרו הקולגות, המשפחה, החברים?

"הרבה מאוד אנשים אמרו לי שאני לא נורמלי. "איך אתה עושה דבר כזה? עכשיו אתה מרוויח טוב, אולי כדאי שתלך לאוניברסיטה ותלמד מקצוע". כיום יש לי את הזכות הגדולה לעסוק בהצלחה רבה בייזום נדל"ן, וגם להרצות בשעות הערב בפני סטודנטים בתחום".

 

מי סייע לך?

"רואה החשבון שלי ליווה אותי לאורך כל הדרך. הוא בנה לי את התוכנית העסקית והמשיך איתי משם".

 

מסתבר שהמשבר הכלכלי לא פגע בעסקיו של כץ: "חששנו מירידה בהכנסות - אז עבדנו היטב בשיווק, דבר שהוכיח את עצמו. הצלחנו בכל רבעון לעמוד בתוצאות ואף להשיג יותר".

 

האם אתה ממליץ לעשות את המעבר הזה?

"אני ממליץ מאוד - בתנאי שבנויים לזה. אם אתה לא יזם והרפתקן בנפשך, לא בטוח שהעצמאות טובה לך".

 

אסתי רבינוביץ', 46, בעלת "אפיגון" לייעוץ עסקי ואימון מנהלים

"התחלתי את הקריירה שלי כבנקאית, יועצת השקעות, ומנהלת בסניפים ובמטה בבנק לאומי. יצא לי לעשות את המסלול משכירה-לעצמאית וגם את ההיפך - מעצמאית לשכירה. לפני 5 שנים עזבתי את עבודתי בחברת ייעוץ לאחר שהבנתי שאני יכולה לעשות זאת בעצמי. אחרי שנתיים קיבלתי הצעה מפתה למזג את הפעילות בחברת ייעוץ גדולה. המהלך הזה הסתיים לפני שלושה חודשים כששוב נשברתי והחלטתי לשוב ולהיות עצמאית.

 

"כיום אני מלווה אנשים בתהליכי שינוי בתחום האישי, עסקי וניהולי (Management Consultant & Executive Coach), שוב בעסק משלי - אפיגון. אני עוסקת בפיתוח כלים להעצמה: סדנאות יזמות, סדנאות ניהול ובאחרונה גם במסגרת תוכנית חדשנית שפיתחתי לנשים "להיות עצמאית – חלום או מציאות?". מדובר בסדנה שמסייעת לנשים לערוך בירור אישי אם הן נועדו לפתוח ולהוביל עסק משלהן?"

 

למה עברת להיות עצמאית הפעם?

מהסיבה הפשוטה שנשברתי. ברור לי שאני מהזן החזק, כך שגם אם יבואו ימים קשים (פיננסית) וייגמר לי הכוח או הרעיונות, יהיה לי מה לעשות ואדע להגיע להצלחה.

  

האם באמת מ"עבדות לחירות"?

"בהחלט. אמנם אני עובדת בפרך כיום, אבל ללא ספק נהנית מכל רגע. קולות החופש, העצמאות והמעוף גברו על כל קול שמרני מבית אבא; למשל "שצריך מקום עבודה מסודר....", "חשובה משכורת קבועה...", או שאלת השאלות - "למה לך?". אין מחיר לחופש, אני מעדיפה להיות עבד של עצמי".

  

מהם היתרונות, ומהם החסרונות?

"מחירים – חשש מירידה בהכנסה בעיקר בתחילת הדרך, לפני התייצבות העסק. גם אם הירידה הזו לא מתרחשת בפועל, לעתים הפחד מכך מאוד דומיננטי. צריך לזכור שאין למי לחלק הוראות וגם כשיש תלונות – אין לי אלא לצעוק על עצמי. רווחים – החופש לבחור, החופש לממש, היכולת להגיב ולנצל כל הזדמנות שעוברת, גמישות (גם בשילוב בית וקריירה)".

  

מה היו החששות?

"כעצמאית יש צורך בשיווק איכותי והוויה של מכירות כמעט תמידית. ללא היכולת למכור לא יקום עסק וודאי שלא ישרוד. החשש הכבד הוא מכך שייגמר לי הסוס שאשבר ממכירות".

  

מה אמרו הקולגות, המשפחה, החברים?

"זה היה מבחן אישיותי מדהים. כל אחד על פי פחדיו האישיים: בעלי – מפרגן אינסופי. ההורים – שמרנים להפליא. חברים – המון קולות של "את מסוגלת, אם לא את אז מי?".

  

מי סייע לך?

"רואה-חשבון טוב, חברים וקשרים שהקשיבו, עודדו, קישרו לפרויקט הבא ונתנו הזדמנות. כמובן שהסיוע המשמעותי היה משותפתי נורית בן-משה, שיחד איתה הקמנו את אפיגון וכיום אנו מנהלות אותה ועובדות בה במשותף".

 

כיצד השפיע עליך המשבר בעסק?

"ניצלתי את תקופת המשבר ללימודים ולהיערכות לשפע שאחרי. באופן כללי אני נוטה לנצל הזדמנויות לצמיחה ולעתים למנוחה מהמירוץ".

 

האם תמליצי לעשות את המעבר הזה?

"תלוי למי. יש קבוצת אנשים שכירים קלאסיים - שמרניים יותר, שמוכנים לתת לאחרים להוביל, וזורמים טוב במסגרת קיימת. יש אנשים שהם עצמאים קלאסיים – ושמעולם לא הסכימו להיכנס למסגרת. כמו כל דבר בחיים זה עניין של התאמה אישית, נטייה, אופי, תעוזה, הנכונות לשלם את המחיר בה בעת עם ההנאה מהרוח". מובן שזה גם עניין של שלב בחיים – אנו בוחרים שונה בתקופות שונות".

 

אריק רוזנטל, 32, נשוי עם ילד, בעל משרד יח"צ "רוזנטל תקשורת"

"במשך שנים ארוכות עבדתי בתקשורת הישראלית במגוון תפקידים, בהם תחקירן, עיתונאי, כתב טלוויזיה, עורך, ומנהל תיקים במשרד יח"צ. היום אני משמש כיועץ תקשורת ומנהל יחסי ציבור, ומספק שירותים של דוברות, יחסי ציבור וניהול משברים בתקשורת".

 

למה בחרת להיות עצמאי?

"התפקיד האחרון שלי כשכיר היה מנהל מחלקת יחסי ציבור בחברה ידועה העוסקת בתחום. כבעל ניסיון רב בתקשורת, ידעתי פעמים רבות שהדברים לא נעשו כפי שסברתי שיש לעשותם וכי אילו הייתה לי הסמכות לקבל החלטות מכריעות, השירות והתמורה שלקוחות החברה היו מקבלים היו איכותיים ואפקטיביים יותר. מעבר לכך, זמן רב בער בי הצורך לקחת אחריות על גורלי ולנתב את חיי בעצמי".

 

האם באמת מ"מעבדות לחירות"?

"החירות הפכה להיות דומיננטית מאוד בחיי מאז שהפכתי לעצמאי. עם זאת, מבחינתי משמעותה אינה הקצאת זמן איכות רב יותר לבילויים עם משפחתי או חבריי, וגם לא בהכרח קריאה או עיסוק בתחביבים; אלא האפשרות לנהל את הזמן הזה כפי שאני מוצא לנכון והיכולת לקבל החלטות יומיומיות באשר לדרכי ולגורלי".

 

מהם היתרונות, ומהם החסרונות?

"יתרונות וחסרונות הם עניין של נקודת מבט. יתרון אחד הוא חיסרון של מישהו אחר, מבחינתי יש רק יתרונות. היתרון הגדול ביותר הוא שאינני צריך לחלוק את קבלות ההחלטות הקרייריסטיות שלי עם אף אחד, מלבד בני משפחתי. יתרון זה מאפשר לי לנצל את כישוריי, ניסיוני ויכולותיי עבור לקוחותי באופן האופטימלי, וזה מוכיח את עצמו כל יום מחדש.

 

"העובדה ששביזות יום א' (או כל יום אחר) היא נחלת העבר, היא אחת המתנות הגדולות ביותר שקיבלתי בחיי. כשכיר, אני זוכר לא פעם את הימים הארוכים, הקשים וחסרי החשק. כעצמאי אני קם כל בוקר חדור מוטיבציה להעניק את השירות הכי טוב שניתן, גם אם המשמעות היא לעבוד קשה יותר בהשוואה לימיי כשכיר".

 

מה היו החששות?

"לא היו ממש חששות מכיוון שהדרך חזרה תמיד הייתה פתוחה בפניי וגם מכיוון שהיה ברור לי שהיו לי את הכלים, הניסיון, הידע והמוטיבציה להצליח. אפילו לא התייעצתי עם אף אחד. זה פשוט הרגיש נכון, מכל הבחינות. מה שכן היו לא מעט 'פרפרים בבטן' לקראת ההתחלה החדשה שעתידה הייתה להשפיע באופן משמעותי על אורח חיי".

 

מה אמרו הקולגות, המשפחה, החברים?

"היו לא מעט אנשים שהרימו גבה מאחר שהחזקתי בתפקיד נחשק ובתנאים טובים, אבל לדעתי זה העיד בעיקר עליהם. הם מיד השליכו את החלטתי על עצמם, דמיינו את עצמם בסיטואציה הזו - ובעיקר נבהלו. מלבדם, חוץ מאמי שהיא חששנית מטבעה, כולם פרגנו ותמכו. כולם היו משוכנעים, אפילו יותר ממני, שזו החלטה טובה וחכמה".

 

מי סייע לך?

"אשתי היקרה הייתה שותפה מלאה לתהליך קבלת ההחלטות שלי ובחלוף הזמן היא אף הצטרפה אליי כעובדת מן המניין".

 

כיצד השפיעה תקופת המשבר הכלכלי על העסק?

"בתחילת המשבר נקטנו כמה פעולות מנע לחיזוק הקשר שלנו עם לקוחותינו. מלבד פעולות אלה המשבר כלל לא בעסק. העלייה המספר הלקוחות המשיכה בקצב קבוע, ללא שינוי משמעותי".

 

האם תמליץ לעשות את המעבר הזה?

"המעבר משכירות לעצמאות הוא אינדיבידואלי, ולכן קשה לתת המלצה גורפת בעניין זה. עם זאת, אני יכול להציע למי שהדבר בוער בעצמותיו, שלא ייתן לפחד להכריע אותו. תמיד אפשר למצוא סיבות מדוע זה לא הצעד הנכון, גם כשאין צעד נכון מזה. החוכמה היא לנטרל את הפחד ולשקול באופן רציונלי את כל ההיבטים של המעבר משכיר לעצמאי".

 

שירלי קאץ, בעלת TOTAL ADMIN המספקת שירותים לחברות טכנולוגיה

"למעלה מ-15 שנה עבדתי בחברות סטארט-אפ וחברות היי-טק בתפקידי מפתח בתחום ניהול תפעול ורכש, ניהול אדמיניסטרציה ומשאבי אנוש. לפני קצת יות משנתיים ייסדתי את TOTAL ADMIN". 

 

למה עברת להיות עצמאית?

"בחרתי בדרך עצמאית כי רציתי להיות אמא. כיום אני אם לשני ילדים, נשואה למנהל שיווק הנמצא הרבה בחו"ל.  מצאתי עצמי מתראיינת לתפקידים נחשקים בתחומי, אבל אז הגיעו שאלות 'כמו יש לך ילדים?', 'בני כמה הם?', 'האם את מתכננת עוד ילדים?'. כל השאלות האלה, שאסורות בכלל על פי החוק - הטריפו אותי, והבנתי שאמהות לא מסוגלות לשרוד בתעשייה תובענית שמחייבת עבודה בשעות לא הגיוניות.

 

"החלטתי שעכשיו זה הזמן לשינוי. כדי להצליח במעבר נזקקתי לסיוע ופניתי לעמותת נט"ע, שמקדמת נשים בתעשייה בתוך מקום עבודתן או בתהליך שינוי קריירה, דוגמת זה שביקשתי אני לעשות - מעבר משכירה לעצמאית. 

 

"בבד בבד החלטתי לעשות מהפכה. כיום אני מעסיקה תשע עובדות, יש לעסק מספר מכובד של לקוחות, וארבע מחלקות שמספקות שירותי אאוטסורסינג לחברות סטארט אפ וטכנולוגיה בתחומי ניהול הכספים, משאבי אנוש, תפעול ואדמיניסטרציה, גיוס והשמה. אני יכולה לומר שהצלחתי. העובדות כולן פרילנסריות ואני מספקת להן חירות, גמישות ונוחות שלא היתה להן, שכר הוגן ושווה ערך למה שהרוויחו כשכירות, ומקצועיות ללא פשרות. מנהלת שירותי ההשמה שלי התקבלה לעבודה בחודש תשיעי. אני והן כאן להוכיח שזה אפשרי".

 

האם באמת מ"מעבדות לחירות"?

"קשה קצת לומר שיש לי חירות, שים לב שאני עונה לך בשעה עשר ושלושים בלילה כי עד עכשיו עבדתי".

 

מהם היתרונות, ומהם החסרונות?

"היתרון הגדול ביותר הוא הגשמה עצמית אין סופית. כל יום הוא יום חדש, שונה, מאתגר. אני אוהבת את העבודה וקמה עם חיוך כל בוקר. זה מה שבאמת חשוב לי במקום עבודה, המקום הפרטי שלי. החסרון הגדול הוא שעות העבודה. למעשה העבודה והשעות המוקדות לה לא נגמרות. אבל מי סופר?". 

 

מה היו החששות?

"חששתי שלא אצליח להביא משכורת הביתה, וכיצד אוכל לנהל את הכל מרחוק, כי העובדות נמצאות אצל הלקוחות. איך אנהל משא ומתן? לכמה להוריד את המחיר? מתי להעלות? גם מההתעסקות עם רשויות המס פחדתי פחד מוות, מה משלמים, למי מתי, ואיך? הצפתי את הרואה חשבון בשאלות אינסופיות שעדין נשאלות".

 

מה אמרו הקולגות, המשפחה, החברים?

"כולם פרגנו, ראו שאני לא מאושרת ולא מוצאת את עצמי יותר בעבודה כשכירה. היה ברור שהשינוי בדרך. רציתי בשינוי ודיברתי עליו ועל החששות מפניו. בעלי והמשפחה, ההורים והאחים היו השותפים הראשונים למחשבות לעתיד. בלעדיהם לא מאמינה שהייתי עושה את הצעד. היום כולם רואים שאני מאושרת. לצערי, אני פחות זמינה להם, אבל ברור להם שזו תקופה של בנייה".

 

מי סייע לך?

"בעיקר בעלי, המשפחה והחברים הקרובים בשלב הראשון. כל הקשרים האפשריים שהיו לי הופעלו לטובת העניין. נטוורקינג הוא שם המשחק, וכמה שיותר קשרים - כך טוב יותר".

 

כיצד השפיע המשבר הכלכלי על העסק?

"השנה האחרונה היתה לא פשוטה, אבל הצלחנו להשאיר את הראש מעל פני המים. ערן שינדלר, השותף שלי, ששירותיו הפיננסיים משלימים את שירותי TOTAL, סייע בכך רבות".

 

האם את ממליצה לעשות את המעבר הזה?

"אני מממליצה בחום, אבל רק למי שמתאים לשינוי הזה. עצמאי זה אופי - או שיש או שאין. כשזה מצליח אתה מבין שבנית משהו בעצמך, שהוא רק שלך. TOTAL ADMIN הוא הבייבי הפרטי שלי שנמצא בהריון מתמשך. אבל צריך לזכור שגם כישלון הוא תהליך של למידה: היכולת ליפול ולקום כל הזמן, ולא להישבר מרעשי רקע מיותרים".

  

עו"ד אורי כליף, 33, בעל משרד המתמחה במיסוי בינלאומי

"עבדתי בכמה עבודות לפני שיצאתי לדרך עצמאית: מורה פרטי לתלמידי תיכון, עוזר מחקר באוניברסיטה ובהוצאה לאור בפקולטה למשפטים באוניברסיטה. בתקופת ההתמחות שלי הצטרפתי לעו"ד אבי אלתר ז"ל, שם קיבלתי את העבודה הראשונה שלי בתחום המשפטי. כיום אני עו"ד, בעל משרד ועוסק בתחום המיסוי הבינלאומי".

 

למה בחרת להיות עצמאי?

"אני אוהב אתגרים. ידעתי כמעט מההתחלה שבסופו של דבר יהיה לי משרד עו"ד משלי".

 

האם באמת מ"מעבדות לחירות"?

"נוטים לחשוב שכשאדם הפך להיות ה"בוס" של עצמו, הכל הופך להיות קל יותר והוא מרשה לעצמו את כל הדברים בעולם. זה לא בדיוק כך. בהתחלה עבדתי כמעט ללא הרף כדי לבסס את הקיים. היום, אני עובד קשה ונהנה מכל רגע, אבל יחד עם זאת מקפיד מאוד לשמור על זמן פנוי, לעסוק בספורט ובמיוחד בסקי וגלישה בים, שאני מאוד אוהב.

 

"אני גם לא חושב שעבודה סביב השעון מניבה תוצר יותר טוב מעבודה ממוקדת ויעילה במשך שעות היום. אני מקפיד על זה גם עם העובדים במשרד שלי. לא מאמין בעבדות, אלא בעבודה".

 

מהם היתרונות, ומהם החסרונות?

"היתרון הגדול ביותר היא היכולת לבחור. אתה יכול לבחור עם מי תעבוד ובאיזו צורה. יתרון נוסף הוא הגמישות. מעצם העובדה שאתה יכול לשלוט בלוח הזמנים שלך ולתכנן את הדברים. החיסרון הוא הצורך בדאגה מתמדת לעתיד. אתה צריך תמיד לחשוב צעד או שניים קדימה".

 

מה היו החששות בהליכה לדרך עצמאית?

"בהתחלה היה חשש מעצם ההליכה לדרך עצמאית, הקמת המשרד וקבלת הלקוחות הראשונים; וכמובן ההתמודדות עם אתגרים מקצועיים ומשפטיים מורכבים במיוחד בתחום המיסוי הבינלאומי. אבל משם התקדמנו".

 

מה אמרו הקולגות, המשפחה, החברים?

"האמת שכולם פירגנו לי, בגלל התעוזה לצאת לעצמאות בגיל צעיר".

 

מי סייע לך?

"חברים וקולגות מהתחום שקשרו את עולמם המקצועי עם עולמי המקצועי וסמכו עלי. בסופו של דבר זה הניב לכולנו פרנסה".

 

כיצד השפיע המשבר הכלכלי על העסק?

"דווקא בשנת המשבר היתה דרישה רבה יותר גבוה מלקוחות לקבל ייעוץ בנושאי מיסוי בינלאומי, כך שהעסק עבר את המשבר חלק".

 

האם אתה ממליץ לעשות את המעבר הזה?

"מאוד. אין כמו היכולת להגשים חלום. נכון, הדרך ארוכה ומפותלת, רצופה בעליות ולעתים במורדות, אבל אם אתה טוב במה שאתה עושה ומאמין בעצמך, לא מפחד מעבודה קשה ובעל יכולת התמדה - בהחלט כדאי לעשות את זה".

אביטל להב, 30, שותף בפאב

"אצלי הסיפור קצת שונה, אני עדיין עובד שכיר, אני עורך כלכלי ב-ynet, אבל במשרה חלקית. במקביל פניתי לדרך עצמאית וממש בחודש האחרון פתחתי פאב ברחוב פלורנטין 40 ששמו Oktober".

 

למה בחרת להיות עצמאי?

"קשה לי לענות על השאלה הזאת. לא הייתה סיבה אחת או רגע מכונן. זה קרה כמו שכל דבר אחר בחיים שלי קורה, במקרה. המימון התאפשר, הנכס הנדל"ני היה אטרקטיבי והיה לי מספיק זמן פנוי - אז למה לא?"

 

האם באמת מ"מעבדות לחירות"?

"ממש לא. אפשר להיות עצמאי ולהרגיש כמו עבד, ולהיות שכיר ולהרגיש חופשי. אני תמיד הרגשתי אדון לגורלי, גם כשהיו בוסים מעליי".

 

מהם היתרונות, ומהם החסרונות?

"היתרון המרכזי בשבילי הוא שאני חייב, ולכן גם יכול, להתעסק בכל המרכיבים של העסק: כסף, שיווק, תפעול על כל מרכיביו, חוזים ויחסים מול הרשויות. ככה לומדים מהר לתפקד בתחומים שונים. עוד יתרון הוא שרק אתה מחליט במה ראוי להתעסק ובמה לא. זה מונע שיעמום בעבודה שמאז ומתמיד היה אחד הדברים השנואים עליי. כרגע אני לא יכול לחשוב על חסרונות חוץ מזה שפשיטת רגל נראית לי כמו תסבוכת פחות נעימה מפיטורים".

 

מה היו החששות?

"מעבר לחשש הברור - כישלון כלכלי... היה לי ועדיין יש לי חשש שלא אדע לשים גבולות בין העבודה לחיים האישיים. היתרון בפאב, כמובן, הוא שלגיטימי ורצוי לארח חברים במקום העבודה. זאת, כשגם החברים, גם המשפחה וגם הקולגות שמחו ופירגנו לי".

 

מי סייע לך?

"המון אנשים סייעו לי. אנחנו הרי חיים בישראל - קיבלתי עצות מעורכי דין, רואי חשבון, מבעל הבית, מסוכני המשקאות, מהפועלים שבנו את הבאר, מהדודים והדודות, מהקולגות בעבודה, מנהגי מוניות, מספרים, ממוכרים בסופר ומהפקידה בבנק. ייעוץ עסקי לא לקחתי - כבר הייתי קצת עייף מעצות".

 

האם אתה ממליץ לעשות את המעבר הזה?

"מאחר שאני עושה את זה זמן קצר מאוד אין לי תובנות עמוקות בנושא. עם זאת אני מרגיש שזו החלטה של אופי, ולא של נסיבות. הייתי ממליץ לכל אדם להכיר את עצמו, לדעת מה מתאים לו ולהשתדל לחיות באופן שהולם את האופי שלו, כי זה נראה לי משמח ומספק יותר".

 

אביטל גם מוסיף בחיוך עצה לדרך לאלו הרוצים להרוויח כעצמאיים: "הרווח הרבה - בזבז מעט".


פורסם לראשונה 30/03/2010 12:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתי כץ - יזם נדל"ן
אסתי רבינוביץ' - בעלת חברה לאימון עסקי וניהולי
אריק רוזנטל - בעל חברת יח"צ
שירלי קאץ - מספקת שירותים לחברות
עו"ד אורי כליף - בעל משרד עו"ד
צילום: ישראל מלובני
אביטל להב - מגיש משקאות בבר שבבעלותו
צילום: מירב קריסטל
מומלצים